Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit

Julkaistu: 26.3.2019 5:39

Brittikansanedustajat äänestänevät keskiviikkona brexit-vaihtoehdoista

Brittikansanedustajat puoltavat sitä, että parlamentin alahuone voi keskiviikkona pitää suuntaa-antavia äänestyksiä brexit-vaihtoehdoista.

Aloite meni läpi 27 kansanedustajan enemmistöllä. Muun muassa CNN:n mukaan aloitetta puolsi useampi kansanedustaja kuin ennakoitiin.

Alahuoneen valtaa brexitissä kasvattavan aloitteen takana oli konservatiiviedustaja Oliver Letwin.

Britannian hallitus oli ennen äänestystä pyytänyt, että kansanedustajat vastustaisivat aloitetta.

Keskiviikkona saatetaan äänestää pääministeri Theresa Mayn sopimuksen lisäksi muun muassa brexitin perumisesta, uudesta kansanäänestyksestä, Mayn sopimuksesta tulliliitolla, Mayn sopimuksesta tulliliitolla ja markkinoille pääsyllä sekä vapaakauppasopimuksesta, jollainen on Kanadalla.

Britannian hallituksessa tulosta ei otettu ilolla vastaan. Pian äänestyksen jälkeen kolmen ministerin kerrotaan eronneen ja hallitus kuvaili tulosta pettymykseksi. Lue lisää täältä.

Meksiko vaati Espanjalta ja paavilta anteeksipyyntöä siirtomaa-ajasta

Meksiko ajautui maanantaina diplomaattiseen kiistaan vanhan siirtomaaisäntänsä Espanjan kanssa. Meksikon presidentti Andres Manuel Lopez Obrador vaati Espanjan kuninkaalta Felipe VI:lta sekä paavi Franciscukselta anteeksipyyntöä siirtomaa-ajan vääryyksistä. Espanjan hallitus torppasi Meksikon vaatimuksen saman tien.

Espanja hallitus reagoi nopeasti ja torjui vaatimukset. Espanjan mukaan on valitettavaa, että Meksikon presidentin lähettämän kirjeen sisältö tuotiin julki.

– Espanjalaisten saapumista nykyisen Meksikon alueelle 500 vuotta sitten ei voida arvioida nykyajan näkemysten valossa. Meidän veljeskansamme ovat aina osanneet tulkita yhteistä menneisyyttämme ilman vihaa ja rakentavasta näkökulmasta, Espanjan hallitus sanoi lausunnossaan.

Lue lisää täältä.

Guantanamon historian nuorin vanki on nyt kokonaan vapaa

Kanadalainen oikeus katsoo, että Guantanamon vankileirillä olleen Omar Khadrin tuomio on vanhentunut. Khadr joutui 15-vuotiaana Guantanamon vankileirille, sillä hänen epäiltiin osallistuneen sotarikoksiin Afganistanissa. Hän oli kaikkien aikojen nuorin vanki Guantanamossa.

Kanadassa syntynyt Khadr oli Guantanamossa kymmenen vuotta ennen kuin hänet vuonna 2012 siirrettiin vankilaan Kanadaan. Vuonna 2015 hänet päästettiin vapaaksi takuita vastaan.

Khadr sai lisäksi vuonna 2010 tuomion muun muassa terrorismista ja amerikkalaissotilaan murhaamisesta.

Oikeuden tuore päätös tarkoittaa sitä, ettei Khadrin vapaudelle ole enää ehtoja ja hän on nyt täysin vapaa. Lue lisää täältä.

Laine iski 30. maalinsa – jo neljä suomalaispelaajaa pystynyt tällä kaudella samaan

Winnipegin Patrik Laine on rikkonut 30 maalin rajapyykin jääkiekon NHL:ssä. Laine iski kauden 30. maalinsa ottelussa Dallasia vastaan. Laine on neljäs 30 maalin rajan tällä kaudella rikkonut suomalaispelaaja.

Aiemmin rajan ovat rikkoneet Floridan Aleksander Barkov, Coloradon Mikko Rantanen ja Carolinan Sebastian Aho.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun neljä suomalaispelaajaa on tehnyt saman runkosarjakauden aikana vähintään 30 maalia. Lue lisää täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?