Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit

7.3.2019 6:18

Sote-valiokunnassa asiantuntijoiden maratonkuuleminen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä kuulla torstaina pariakymmentä asiantuntijaa sote-uudistuksesta. Aamuyhdeksän jälkeen alkavaan kuulemiseen on kutsuttu muun muassa perustuslain ja EU-oikeuden asiantuntijoita.

Valiokunnassa istuvat opposition edustajat arvioivat keskiviikkona, ettei soten perustuslaillisia ongelmia ole edelleenkään ratkaistu.

Sakkokierrokselle passitetut tiedustelulait täysistunnon käsittelyssä

Sotilas- ja siviilitiedustelulakien on torstaina määrä olla vihdoin eduskunnan täysistunnon käsittelyssä. Lakeja piti käsitellä eduskunnan täysistunnossa jo helmikuussa, mutta ne vedettiin yllättäen pois asialistalta. Lait päätyivät ”sakkokierrokselle” valiokuntiin.

Puolustus- ja hallintovaliokunta antoivat tämän kuun alussa tiedustelulainsäädännöstä uudet mietinnöt.

Olkiluodon kolmosreaktori saamassa käyttöluvan

Hallituksen on torstaina määrä päättää Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin käyttöluvasta. Pitkään viivästyneen reaktorin säännöllinen sähköntuotanto aiotaan aloittaa tammikuussa ensi vuonna, yli kymmenen vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä.

Säteilyturvakeskus ilmoitti helmikuussa työ- ja elinkeinoministeriölle, ettei se näe estettä käyttöluvan myöntämiselle. Käyttölupa myönnetään määräaikaisena, vuoden 2038 loppuun asti. Oletus on kuitenkin, että reaktori tuottaa sähköä noin 60 vuoden ajan.

Uutissuomalainen: Virastoon tulvii hakemuksia ajokortin suorittamisesta jo 17-vuotiaana

Ajokortin hankkiminen jo 17-vuotiaana on osoittautunut erittäin suosituksi, kirjoittaa Uutissuomalainen.

Ajokorttiuudistuksen voimaantulon jälkeen 17-vuotiaiden ikäpoikkeuslupia on myönnetty yli 2­000, ja hakemuksia on jonossa 2 900.

Ajokortin voi saada nykyään jo 17-vuotiaana esimerkiksi pitkän koulumatkan tai tavoitteellisen harrastuksen vuoksi.

Lue lisää tästä.

Vuokrien nousutahdista saadaan tietoa

Tilastokeskus julkistaa torstaina viime vuoden vuokrien vuositilaston. Suunta on aiemmin julkaistujen tietojen mukaan ollut nouseva koko maassa.

Viime vuoden viimeisellä neljänneksellä vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,3 prosenttia. Vuokrat ovat tällä vuosikymmenellä nousseet selvästi nopeammin kuin kuluttajahinnat.

Yhdysvaltojen ilmavoimien ensimmäinen naistaistelulentäjä kertoo tulleensa palvelusaikanaan raiskatuksi

Yhdysvalloissa republikaanisenaattori Martha McSally kertoo, että ylemmässä asemassa ollut virkamies raiskasi hänet, kun hän palveli Yhdysvaltain ilmavoimissa. Arizonan senaattori McSally on ensimmäinen Yhdysvaltojen ilmavoimissa taistelulentoja lentänyt nainen.

McSally ei kertonut asiasta tapahtumien jälkeen, sillä hän ei tuolloin ”luottanut koneistoon”.

Lue lisää tästä.

Putinin mukaan Venäjä pysäytti viime vuonna lähes 600 vakoojaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoo, että maan turvallisuuspalvelut pysäyttivät viime vuonna lähes 600 ulkomaista vakoojaa. Asiasta uutisoivan CNN:n mukaan Putin lisäksi selvensi, että vakoojat olivat yrittäneet puuttua Venäjän sisäisiin asioihin.

Lue lisää tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?