Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

17.1.2019 5:26

Nyt autoilijat valppaana - liikennesää on tänään vaarallinen osassa Suomea

Liikenteessä on oltava tänään erityisen valppaana, sillä ajokeli on osassa maata vaarallinen.

Ilmatieteen laitos varoittaa, että liikennesää on vaarallinen Varsinais-Suomessa, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Ahvenanmaalla.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ajokeli on erittäin huono aamulla etenkin pääkaupunkiseudulla.

Ajokeli on mahdollisesti vaarallinen Satakunnassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Kehnon ajokelin syynä on yöllä maan etelä- ja keskiosiin saapuva lumipyry. Ilmatieteen laitoksen mukaan lunta on satanut lounaassa paikoin jo 10 senttimetriä.

Fazerin Oulun leipomossa ulosmarssi, työntekijät vastustavat sulkemisaikeita

Osa Fazerin Oulun leipomon työntekijöistä on marssinut vuorokaudeksi ulos työpaikaltaan vastustaakseen leipomon sulkemisaikeita. Puoliltaöin alkaneeseen mielenilmaukseen osallistuu noin 30 työntekijää.

Fazer kertoi aiemmin tällä viikolla aloittavansa kaikkia Oulun leipomon 83 työntekijää koskevat yt-neuvottelut. Yhtiö ilmoitti harkitsevansa Oulun leipomon sulkemista ja sen toimintojen siirtämistä muihin leipomoihinsa.

Fazer perusteli asiaa sillä, että pakatun leivän kulutus on pienentynyt ja samaan aikaan kaupoissa leivottujen ja paistettujen tuotteiden suosio on kasvanut.

Työntekijöiden edustajan mukaan Oulun leipomon sulkemiseen ei ole mitään syytä, koska se on hyvässä kunnossa ja Fazer Leipomoilla on takana paras vuosi pitkään aikaan.

Ruotsissa matalapaineen pelätään aiheuttavan ongelmia isossa osassa maata

Ruotsissa matalapainealue saattaa aiheuttaa ongelmia suuressa osassa maata yön ja aamun aikana. Ruotsin ilmatieteen ja hydrologian laitos varoittaa, että Norlantiin sataa runsaasti lunta ja Götanmaalla voi olla mustaa jäätä.

Illan ja yön aikana Ruotsissa on satanut jo 12–20 senttimetriä lunta, ja lisää on vielä luvassa.

Maan ilmatieteen laitos on antanut ensimmäisen luokan varoituksen isoon osaan Norlannin eteläosaa. Ensimmäisen luokan varoitus tarkoittaa sitä, että sää voi aiheuttaa ihmisille joitakin vaaroja ja aiheuttaa häiriöitä yhteiskunnan toiminnoissa.

Lumivyöryuhrien etsintä jatkuu Norjassa - etsinnät keskeytettiin eilen sääolojen takia

Norjassa on tarkoitus tänään jatkaa lumivyöryn alle jääneiden ihmisten etsintää. Tromssan poliisi kertoi asiasta Twitterissä.

Neljän hengen hiihtäjäryhmä katosi kaksi viikkoa sitten Tamokdalenin alueella. Joukossa oli kolme suomalaismiestä ja ruotsalainen nainen. Hälytyksen hiihtäjien katoamisesta teki ryhmän viides jäsen, joka kääntyi takaisin ennen muiden katoamista.

Norjan yleisradioyhtiö NRK kertoi eilen, että keskiviikkona yksi neljästä lumivyöryn alle jääneestä löydettiin.

Etsinnät keskeytettiin keskiviikkona iltapäivällä sääolojen takia.

Lehti: Huawei-tutkinta etenee Yhdysvalloissa, kiinalaisjättiä epäillään teknologiavarkauksista

Yhdysvalloissa viranomaiset ovat edenneet rikostutkinnassa, joka voi johtaa syytteeseen kiinalaista teknologiajätti Huaweitavastaan, kertoo Wall Street Journal. Lehti perustaa tietonsa asiaa tunteviin nimettömiin lähteisiin.

Oikeusministeriö selvittää lehden mukaan väitteitä, joiden mukaan Huawei olisi varastanut salaista teknologiaa yhdysvaltalaisilta kauppakumppaneiltaan, mukaan lukien teleoperaattori T-Mobilen robottilaitteistoa, jolla testataan älypuhelimia.

Yhdysvaltojen ja Kiinan välit ovat kiristyneet entisestään sen jälkeen kun Huawein globaali talousjohtaja pidätettiin Kanadassa. Huawein epäillään rikkoneen Yhdysvaltojen Iranin vastaisia talouspakotteita.

Yhdysvallat on jo pidempään syyttänyt Kiinaa teknologiavarkauksista ja epäillyt, että Huawein laitteita käytetään Yhdysvaltojen vakoiluun.

Kreikan pääministeri sai parlamentilta luottamuslauseen

Kreikan pääministeri Alexis Tsipras on saanut parlamentilta luottamuslauseen. Luottamuslauseäänestys järjestettiin Makedonian nimikiistan takia.

Sunnuntaina puolustusministeri Panos Kammenos ja hänen puolueensa jättivät hallituksen kiistan takia, ja tällöin pääministeri ilmoitti järjestävänsä luottamusäänestyksen.

Kreikan parlamentin odotetaan äänestävän laista, joka lopettaisi vuosikymmeniä kestäneen kiistan Kreikan ja Makedonian välillä. Tämän jälkeen Makedonian nimi muuttuisi Pohjois-Makedoniaksi, eikä Kreikka enää estäisi maan jäsenyyttä EU:ssa tai sotilasliitto Natossa.

Tsipras on sanonut, että parlamentti voisi äänestää asiasta ennen tammikuun loppua.

Kreikka on vaatinut Makedoniaa muuttamaan nimensä, koska Kreikan pohjoinen maakunta on nimeltään Makedonia.

Serbiassa vieraileva Putin syyttää länttä epävakauden kylvämisestä Balkanille

Venäjän presidentti Vladimir Putin otetaan torstaina juhlallisesti vastaan vierailulle Serbiaan. Maiden suhteet ovat olleet perinteisesti läheiset, vaikka Serbia pyrkiikin EU:n jäseneksi. Venäjä ei ole muun muassa tunnustanut Serbiasta irtautuneen Kosovon itsenäisyyttä.

Vierailun alla serbialaismedialle antamissaan haastatteluissa Putin sanoi Yhdysvaltojen ja muiden länsimaiden tavoittelevan vaikutusvaltaa Balkanilla ja luovat alueelle epävakautta.

Yhdysvallat on puolestaan aiemmin syyttänyt Venäjää sekaantumisesta Balkanin maiden asioihin, muun muassa kansanäänestykseen Makedonian uudesta nimestä.

Selkeä sopimus datan käsittelystä rakentaa luottamusta, kertoo kysely

Vaikutusvalta omien henkilökohtaisten tietojen käyttöön lisää selvästi luottamusta dataa käsittelevää palveluntarjoajaa kohtaan. Tämä selviää Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran teettämästä kyselytutkimuksesta.

Vastaajista reilu puolet arvioi, että luottamus lisääntyi paljon, jos omien tietojen myymisen kolmansille osapuolille pystyi itse hyväksymään tai kieltämään. Yhtä vaikuttavana ei pidetty mitään muuta esitettyä ominaisuutta, kuten rahallista korvausta datan käytöstä tai yksilöllisiä lisäpalveluita.

Kantar TNS:n marras–joulukuussa toteuttamaan tutkimukseen vastasi yhteensä 8 000 ihmistä Suomesta, Saksasta, Ranskasta ja Hollannista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?