Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Lue mitä tapahtui, kun nukuit

Kuvituskuva
Julkaistu: 16.1.2019 6:05

Brexit-sopimuksen täystyrmäystä sulatellaan molemmin puolin kanaalia

Brexit-sopimuksen kaatumista murskaluvuin sulatellaan tänään sekä Euroopan unionissa että Britannian parlamentissa.

Britannian parlamentti hylkäsi pääministeri Theresa Mayn erosopimuksen eilen murskaluvuin 432–202.

EU-parlamentti keskustelee tilanteesta heti aamulla alkaen kello 9.30 Suomen aikaa. Lähetystä Strasbourgin täysistunnosta voi seurata suorana parlamentin verkkosivuilta.

Britanniassa työväenpuolue haastaa puolestaan pääministeri Mayn hallituksen luottamuksen. Hallitus saanee luottamuksen, sillä tukipuolueena ollut Pohjois-Irlannin unionistipuolue (DUP) on lupaillut tukeaan hallitukselle. Lue lisää täältä.

BBC: Skotlannin pääministeri vaatii uutta kansanäänestystä

Skotlannin alueparlamentin pääministeri Nicola Sturgeon vaatii uutta kansanäänestystä brexitistä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Sturgeonin mukaan uusi kansanäänestys on ainoa uskottava vaihtoehto estää se, että Britannia eroaa EU:sta maaliskuun lopulla ilman sopimusta.

Britannian ulkopuolisissa reaktioissa näkyi huoli siitä, että parlamentin päätös lisää sekasortoisen EU-eron riskiä. Naapurimaa Irlannin hallitus ilmoitti lausunnossaan, että se jatkaa intensiivisiä valmisteluja sopimuksetonta eroa silmällä pitäen.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker vaati, että Britannian aikomuksista tarvitaan pikaisesti selvyys.

Suomen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan Britannian parlamentin äänestystulos brexit-erosopimuksesta on valitettava, mutta ei yllätys. Hän toteaa Twitterissä seuraavien askeleiden ratkeavan lähipäivinä. Lue lisää täältä.

Brexitiä vastustavat mielenosoittajat mylvivät riemusta - myös brexitiä kannattaneet tyytyväisiä sopimuksen kaatumiseen

Sadat EU-eroa vastustaneet mielenosoittajat juhlivat illalla Britanniassa riehakkaasti brexit-sopimuksen kaatumista. EU-lippuja heiluttaneet mielenosoittajat puhkesivat suosionosoituksiin, kun selvisi, että Britannian parlamentin alahuone hylkäsi erosopimuksen selvin luvuin.

Mielenosoittajat kokoontuivat Britannian parlamentin edustalle. Eroäänestystä pystyi seuraamaan suorana isoilta näytöiltä parlamentin ulkopuolella. Lue lisää täältä.

Kanada pyytää Kiinaa lieventämään kuolemantuomion saaneen kansalaisensa tuomiota

Kanada on pyytänyt Kiinaa lieventämään kuolemantuomion saaneen kanadalaismiehen tuomiota. Kanadan ulkoministerin mukaan asiasta on keskusteltu Kiinan suurlähettilään kanssa.

Huumeiden salakuljetuksesta syytetty kanadalaismies sai maanantaina Kiinassa kuolemantuomion, mikä tyrmistytti Kanadan.

Maiden välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Kanada pidätti joulukuun alussa teknologiayhtiö Huawein talousjohtajan Yhdysvaltain pyynnöstä. Lue lisää täältä.

Nairobin hyökkäyksen uhriluku kasvaa - kuolleiden joukossa Yhdysvaltain kansalainen

Keniassa hotelli- ja toimistokompleksiin tehdyn hyökkäyksen uhriluku kasvaa. Kuolonuhrien joukossa on yksi Yhdysvaltain kansalainen, kertovat Yhdysvaltain viranomaiset.

Uutiskanava CNN:n paikalla olevan lähteen mukaan iskussa on kuollut ainakin 11 henkilöä. Uutistoimisto Reutersin mukaan uhreja on jopa 14. Lisäksi iskussa haavoittui useita ihmisiä.

Somalialainen äärijärjestö al-Shabaab on sanonut olevansa eilisen hyökkäyksen takana. Lue lisää täältä.

Tuoreimmat osastosta