Yön uutiset: Katso mitä tapahtui kun nukuit

Julkaistu:

Senaatti alkaa grillata Trumpin ehdokasta korkeimman oikeuden tuomariksi

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ehdokas korkeimman oikeuden tuomariksi on testissä, kun senaatti aloittaa tiistaina Brett Kavanaugh’n kuulemisen.

Trump nimitti Kavanaugh’n tehtävään heinäkuussa. Kavanaugh tunnetaan arvokonservatiivisista näkemyksistään ja tuesta presidentin laajoille valtaoikeuksille. Hän on muun muassa ottanut kantaa sen puolesta, ettei istuvaa presidenttiä tulisi asettaa virkasyytteeseen. Lue lisää täältä.

Äärioikeiston vastainen konsertti paisui massatapahtumaksi Chemnitzissä – ”Jos tämä ilta pysyy väkivallattomana, se on 5–0 meille”

Äärioikeiston vastainen konsertti kokosi yhteen kymmeniätuhansia ihmisiä maanantai-iltana Saksassa.

Deutsche Wellen mukaan Itä-Saksan Chemnitzissä järjestettyyn rockkonserttiin osallistui 50 000–65 000 ihmistä. Alun perin järjestäjät odottivat paikalle enintään 20 000 osallistujaa, ja paikkaa jouduttiin vaihtamaan odotettua suuremman suosion vuoksi, kertoo The Guardian. Osallistujat olivat valtaosin nuoria.

Konsertin iskulauseena oli "Wir sind mehr" eli "meitä on enemmän”. Tällä pyrittiin saamaan liikkeelle enemmän ihmisiä kuin äärioikeiston viime päivien protesteissa. Lue lisää täältä.

Botswanasta löytyi lähes 90 salametsästetyn elefantin ruumiit – ”Suurin määrä, mitä Afrikassa on nähty”

Lähes 90 elefantin ruumista on löytynyt Botswanassa kuuluisan villieläinten suojelualueen lähellä, kertoo BBC. Suurimmalta osalta elefanteista oli poistettu torahampaat.

Okavangon suiston suojelualue on suojattu alue syvällä Botswanan sydämessä. Sen läheltä löytyneistä 87 elefantin ruumiista tiedottivat paikalliset ympäristönsuojelijat. Elefanttiensuojelujärjestö Elephants Without Bordersin mukaan salametsästyksien määrä on suurin, mitä Afrikassa on nähty. Lue lisää täältä.

Suomen Oscar-ehdokas selviää tänään – ennakkoveikkauksissa kaksi vahvaa nimeä

Suomen Oscar-raati kokoontuu tänään tiistaina valitsemaan maan virallisen Oscar-ehdokkaan ensi vuoden kisaan. Raati kokoontuu kello 13, ja valinnan tekemiseen voi mennä joitain tunteja.

Suomen raadin valinta tämän vuoden kilpaan oli Dome Karukosken ohjaama Tom of Finland. Se ei lopulta noussut vieraskielisten elokuvien ehdokkaiden joukkoon.

Oscarit jakaa Yhdysvaltain elokuva-akatemia, joka nostaa vieraskielisen elokuvan kategoriaan joka vuosi viisi ehdokasta. Ennen sitä akatemia nimeää yhdeksän jatkoon valittua elokuvaa, joiden joukosta viisi ehdokasta seulotaan. Lue lisää täältä.

Ruotsissa alkaa oikeudenkäynti Telian ex-pomoja vastaan – kolmikkoa syytetään törkeästä lahjusrikoksesta

Ruotsissa alkaa tänään tiistaina oikeudenkäynti kolmea entistä Telia-johtajaa vastaan. Kolmikkoa syytetään törkeästä lahjusrikoksesta, jonka enimmäisrangaistus on kuusi vuotta vankeutta. Syytettyjen joukossa on myös yhtiön entinen varatoimitusjohtaja Tero Kivisaari, joka toimi takavuosina Telian Euraasian-johtajana.

Syytteiden mukaan Telia maksoi vuosina 2007–2010 satojen miljoonien eurojen edestä lahjuksia muun muassa Uzbekistanin presidentin Islam Karimovin tyttärelle Gulnarallesaadakseen toimia maassa. Syytetyt ovat kiistäneet syyllisyytensä muun muassa sillä perusteella, että laki lahjonnasta ulottuu vain niihin, joilla on muodollinen asema tai toimi – ei epämuodollisiin vallanpitäjiin, kuten presidentin tyttäreen. Lue lisää täältä.

Bussi törmäsi siltapilariin Espanjassa – viisi kuollut

Viisi ihmistä on kuollut bussionnettomuudessa Pohjois-Espanjassa, maan viranomaiset kertovat. Lisäksi lähteestä ainakin 15 ihmistä on loukkaantunut.

Onnettomuus tapahtui maanantaina, kun ALSA-yhtiön liikennöimä linja-auto törmäsi toistaiseksi tuntemattomasta syystä sillan pilariin Avilesin kaupungissa Asturian itsehallintoalueella. Paikallismedian julkaisemista kuvista näkyy, että pilari halkaisi bussin etuosan kahtia. Lue lisää tää

Facebookissa pahoja häiriöitä – kaatui osalla käyttäjistä ympäri maailmaa

Facebook-sivusto kaatui keskiyön paikkeilla maanantain ja tiistain välisenä yönä osalla käyttäjistä.

Ilta-Sanomat sai usealta lukijalta tiedon, että he eivät päässeet Facebookiin. Myös sivuston toimintaa tarkkailevalla Down decector -sivulla näkyi selvä piikki kaatumisissa myöhään maanantaiyönä.

Sivuston kommenttien perusteella Facebook kaatui ympäri maailman, muun muassa Kreikassa, Marokossa, useassa Yhdysvaltain osavaltiossa, Argentiinassa ja Sambiassa. Lue lisää täältä.

Amsterdamin puukottaja halusi kostaa islamin solvaamisesta – oli saanut myös kielteisen turvapaikkapäätöksen

Kahden amerikkalaismiehen puukotuksesta Amsterdamin päärautatieasemalla epäillyn 19-vuotiaan afganistanilaismiehen tutkintavankeutta jatkettiin maanantaina kahdella viikolla.

Mies kertoi motiivikseen perjantaiseen veritekoon koston islamin solvaamisesta Hollannissa. Lue lisää täältä.