Yön uutiset: Katso mitä tapahtui kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Katso mitä tapahtui kun nukuit

Alicia Pucheta nousee kesän ajaksi Paraguayn presidentiksi.­

29.5.2018 6:06

Puhemies Paula Risikko ja puolueiden johto pohtivat sote-vuotoa – tavoitteena estää vastaavat tapaukset

Puhemies Paula Risikko (kok) keskustelee iltapäivällä puolueiden puheenjohtajien ja eduskuntaryhmien puheenjohtajien kanssa siitä, miten perustuslakivaliokunnan sote-luonnoksen vuodon kaltaiset tapaukset voitaisiin vastedes estää. Tarkoitus on pohtia, pitääkö esimerkiksi eduskunnan työjärjestystä muuttaa niin, että kynnystä asiakirjan salaiseksi julkistamisesta madallettaisiin. Lue lisää täältä.

Keravalla kadonnut 60-vuotias mies – poliisi pyytää havaintoja

Poliisin mukaan mies katosi Männikkötieltä kello 13 maanantaina. Hän on noin 180 senttimetrin pituinen ja hänellä oli yllään mustat vaatteet. Miehen hiukset ovat ruskeat ja harmaat ja ulottuvat korville. Hänellä on pitkä pujoparta ja hän ontuu kävellessään.

Poliisi pyytää mahdollisista havainnoista tietoa hälytyskeskuksen numeroon 112. Lue lisää täältä.

Alberto-myrsky on saavuttanut Yhdysvaltain rannikon – ainakin kaksi kuollut

Ainakin kaksi ihmistä on kuollut Albertoksi ristityn myrskyn voimasta Yhdysvalloissa, kertoo NBC News.

Subtrooppinen Alberto-myrsky saavutti Floridan osavaltion lounaisrannikon maanantai-iltapäivällä paikallista aikaa. Tarkka sijainti on lähellä Laguna Beachin aluetta Panama Cityn länsipuolella.

Myrsky ulottuu usean osavaltion alueelle Yhdysvaltain eteläisellä rannikolla. Kahden toimittajan kohtaloksi Alberto koitui Pohjois-Carolinan osavaltiossa, Polk Countyn piirikunnassa. Lue lisää täältä.

Sarjakuristaja Michael Penttilälle vaaditaan neljän vuoden vankeutta – tuomioistuin antaa tänään ratkaisun

Helsingin hovioikeus antaa tiistaina aamulla tuomionsa sarjakuristajaksi kutsutun miehen jutussa. Häntä syytetään törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta.

Syyttäjän mukaan mies laati viime vuoden alkupuolella yksityiskohtaisen suunnitelman 17-vuotiaan tytön tappamisesta tai törkeästä pahoinpitelystä kuristamalla. Mies kiistää syytteen. Lue lisää täältä.

Robert Kennedyn murhasta pian 50 vuotta – poika haluaa, että tapaus tutkitaan uudelleen: ”Väärä henkilö saattoi joutua tuomituksi”

John F. Kennedyn veli, senaattori Robert F. Kennedy surmattiin ampumalla kesäkuussa 1968 Ambassador Hotelissa Los Angelesissa.

Kennedy oli 42-vuotias. Hän oli pyrkinyt demokraattisen puolueen presidenttiehdokkaaksi vuoden 1968 vaaleihin.

Vuonna 1969 Kennedyn murhasta tuomittiin kuolemantuomioon 24-vuotias palestiinalaissyntyinen Sirhan Sirhan. Sirhanin kuolemantuomio muutettiin elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi vuonna 1972, kun Kalifornian osavaltio luopui kuolemanrangaistuksesta. Hän suorittaa vankeusrangaistustaan edelleen San Diegossa, Kaliforniassa.

Kennedyn poika Robert F. Kennedy Jr., 64, kertoo nyt Washington Postin haastattelussa, että hän kannattaa sen selvittämistä, olisiko Sirhan sittenkin voinut olla syytön hänen isänsä kuolemaan. Lue lisää täältä.

Nainen nousee presidentiksi ensimmäistä kertaa Paraguayssa – mutta vain kesän ajaksi

Paraguayn istuva presidentti Horacio Cartes on eronnut virastaan. Hänen tilalleen nousee varapresidentti Alicia Pucheta, joka on Etelä-Amerikassa sijaistevan maan ensimmäinen naispuolinen presidentti.

Pucheta istuu presidenttinä kuitenkin vain lyhyen aikaa. Elokuun puolivälissä valtaan astuu Mario Abdo Benitez, joka voitti keväällä presidentinvaalit. Lue lisää täältä.

Portugalin parlamentti äänestää eutanasian laillistamisesta – tulosta erittäin vaikea ennakoida

Portugalin parlamentti äänestää tänään tiistaina eutanasian eli lääkärin avustaman kuoleman laillistamisesta. La Vanguardia -lehden mukaan äänestyksen tulosta on mahdotonta arvata ennalta, sillä parlamentin 230 jäsenestä jopa 175 kuuluu puolueisiin, jotka ovat antaneet jäsenilleen luvan äänestää eutanasiasta omantuntonsa mukaan.

Lehti kertoo, että lakiehdotukset eutanasian laillistamisesta tulivat neljältä vasemmistolaiselta puolueelta. Kaikissa ehdotuksissa eutanasian ehtoina on, että potilaalla on parantumaton sairaus, hän on täysi-ikäinen eikä hänellä ole mielenterveysongelmia, jotka voisivat vaikuttaa hänen päätökseensä. Potilaan täytyy myös ilmaista useita kertoja toiveensa avustettuun kuolemaan. Lue lisää täältä.

Oikeus ratkaisee tänään: Anestesialääkärin syytetään aiheuttaneen nuoren naisen kuoleman huonolla hygienialla

Nuori nainen sairastui Tampereella Dextra Koskiklinikalla tehdyn polvileikkauksen jälkeen elokuussa 2016 ja kuoli pian sen jälkeen. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tänään tiistaina ratkaisunsa siitä, aiheutuiko kuolema anestesialääkärin laiminlyönnistä. Dextra Koskiklinikan omistaa Pihlajalinna.

Polvileikkausta lukuun ottamatta perusterve 21-vuotias nainen kotiutettiin polvileikkauksesta hyväkuntoisena. Kotiuttamisen jälkeen illalla naiselle nousi kuumetta ja hän hakeutui päivystykseen. Sairaalassa nainen siirrettiin teho-osastolle, kun hänellä todettiin bakteerin aiheuttama aivokalvontulehdus. Nainen kuoli seuraavana päivänä. Lue lisää täältä.

Vanha aborttilaki jää voimaan yhdessä osassa Britanniaa – omatkin painostavat Mayta välittömiin toimiin

Britteinsaarille jää vielä yksi alue, jossa abortti on sallittu vain äärimmäisen harvoissa tilanteissa: Pohjois-Irlanti, joka sijaitsee Irlannin saarella mutta kuuluu Yhdistyneeseen kuningaskuntaan.

Irlanti äänesti torstaina murskaenemmistöllä kumoon vanhan aborttilain, jonka nojalla esimerkiksi insestistä tai raiskauksesta raskaaksi tulleella ei ole ollut oikeutta aborttiin. Niinpä sekä Yhdistynyt kuningaskunta että Irlanti ovat sallivien aborttilakien piirissä – lukuun ottamatta Pohjois Irlannin itsehallintoaluetta, jossa tiukka aborttilainsäädäntö on jäämässä voimaan.

Britannian pääministeri Theresa May on ilmoittanut, ettei hänen hallituksensa lähde edistämään aborttilain muutosta Pohjois-Irlannissa. Mayn mukaan itsehallintoalueen lainsäädännöstä vastaavan edustajankokouksen ja hallituksen tulee itse ratkaista aborttilain tulevaisuus alueella. Lue lisää täältä.

Trump ja Abe: Pohjois-Korean pitää luopua ydinaseista peruuttamattomasti

Pohjois-Korean on välttämätöntä luopua ydinaseista kokonaisvaltaisesti ja peruuttamattomasti, sanovat Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Valkoisen talon mukaan Trump ja Abe keskustelivat Pohjois-Korean tilanteen kehittymisestä puhelimitse. Lue lisää täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?