Yön uutiset: Katso mitä tapahtui kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Katso mitä tapahtui kun nukuit

Julkaistu: 12.5.2018 5:33

Trump osallistuu Jerusalemin-lähetystön avajaisiin videon välityksellä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu Yhdysvaltain Jerusalemin-suurlähetystön avajaisissa videon välityksellä, kertoo Yhdysvaltain Israelin-lähettiläs. Toistaiseksi ei ole selvää, puhuuko Trump avajaisissa suorassa lähetyksessä vai näytetäänkö avajaisissa etukäteen nauhoitettu puhe.

Lähetystö on määrä avata maanantaina.

Trump ilmoitti joulukuussa, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi, minkä vuoksi lähetystö siirretään sinne Tel Avivista. Palestiinalaiset ovat vastustaneet jyrkästi lähetystön siirtoa. Lue lisää täältä.

WHO suunnittelee lähettävänsä kokeellisia rokotteita ebolan riivaamaan Kongoon

Maailman terveysjärjestö WHO suunnittelee käyttävänsä kokeellista rokotetta taistelussa ebolaa vastaan Kongon demokraattisessa tasavallassa. Järjestö odottaa edelleen lupaa rokotteen käyttöön Kongon viranomaisilta.

Rokotetta on testattu aiemmin Guineassa. Tutkijoiden mukaan se antoi 100-prosenttisen suojan taudille, muun muassa Washington Post kertoo.

WHO:n suunnitelmista perjantaina kertonut järjestön edustaja kuitenkin painotti, että kyse on kokeellisesta rokotteesta ja sen kuljettaminen on vaikeaa. Rokote täytyy säilyttää jopa 80 pakkasasteen lämpötilassa.

32 ihmisen epäillään tai on vahvistettu saaneen ebolan Kongossa. Heistä 18 on kuollut. Lue lisää täältä.

Nasa lähettää minihelikopterin Marsiin

Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasa aikoo lähettää minikokoisen helikopterin avaruuteen. Asiasta perjantaina kertoneen Nasan mukaan kopteri lähetetään avaruuteen vuonna 2020. Tavoitteena on ymmärtää paremmin Mars-planeettaa.

Kopteri painaa alle kaksi kiloa, ja sen runko on suunnilleen jalkapallon kokoinen. Kopteri kiinnitetään Mars 2020 -mönkijään, joka laukaistaan avaruuteen vuoden 2020 heinäkuussa. Mönkijän uskotaan saapuvan Marsiin seuraavan vuoden helmikuussa.

Marsissa ei ole vielä kertaakaan lennätetty helikopteria, uutistoimisto AFP kertoo. Lue lisää täältä.

Tänään vietetään suomalaisuuden päivää

Tänään liputetaan J.V. Snellmanin ja suomalaisuuden päivän kunniaksi.

Johan Vilhelm Snellman oli filosofi, kirjailija ja sanomalehtimies. Päivä on Suomen kehittymiseen merkittävästi vaikuttaneen Snellmanin syntymäpäivä. Hänen myötävaikutuksellaan Suomi sai muun muassa oman rahayksikön ja suomen kieli aseman maan virallisena kielenä.

Snellmanin päivää juhlittiin jo 1800-luvulla. Päivää suositeltiin yleiseksi liputuspäiväksi jo 1920-luvulla, mutta liputuspäivien luetteloon päivä tuli vasta vuonna 1952. Vuodesta 1978 alkaen päivä nimettiin myös suomalaisuuden päiväksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?