Yön uutiset: Katso, mitä tapahtui kun nukuit - Yön uutiset - Ilta-Sanomat

Yön uutiset: Katso, mitä tapahtui kun nukuit

31.1.2018 6:39

Trump piti odotetun puheensa

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump piti ensimmäisen liittovaltion tilaa kuvaavan puheensa maan kongressille.

Trump aloitti puheensa ylistämällä runollisesti amerikkalaisten sielua ja selkärankaa sekä kehottamalla amerikkalaisia yhtenäisyyteen. Hän korosti Yhdysvaltain olevan yhdessä vahva.

Trump totesi maan saavuttaneen viimeksi kuluneen vuoden aikana uskomatonta edistystä, mutta kohdanneen myös monia haasteita. Trump mainitsi muun muassa hurrikaanien kaltaiset luonnonmullistukset ja sanoi, että niistä selviytyminen on osoittanut amerikkalaisen "sielun kauneuden ja selkärangan rautaisuuden". Lue lisää aiheesta täältä.

Rahoitusalan työriitaan annettu sovintoehdotus - osapuolet vastaavat ehdotukseen perjantaina

Valtakunnansovittelija Minna Helle on jättänyt sovintoehdotuksen rahoitusalan työriitaan. Helle kertoo Twitterissä, että työriidan osapuolet vastaavat ehdotukseen perjantaina kello yksitoista aamupäivällä.

Ehdotuksen sisällöstä kerrotaan julkisuuteen vasta, kun osapuolet ovat vastanneet siihen. Sovintoehdotus annettiin osapuolille tänään puoli neljältä aamulla. Lue lisää aiheesta täältä.

Yhdysvaltojen apulaisoikeusministeri varoittaa kiistanalaisen FBI-muistion julkaisemisesta

Yhdysvalloissa apulaisoikeusministeri Rob Rosenstein on varoittanut Valkoisen talon kansliapäällikköä John F. Kellyä liittovaltion poliisin FBI:n toimintaan liittyvän muistion julkaisemisen vaaroista, kertovat Washington Postin lähteet. Rosenstein on lähteiden mukaan pyytänyt myös presidentti Donald Trumpia harkitsemaan uudelleen muistion julkaisemista.

Edustajainhuoneen tiedustelukomitea äänesti aiemmin tällä viikolla FBI:n toimintaan liittyvän salaisen muistion julkaisemisen puolesta. Tiedustelukomitealta pallo siirtyi Trumpille, jonka pitää päättää, tulisiko muistio julkaista. Jos hän ei ota asiaan kantaa, komitealla on oikeus julkaista muistio kokonaisuudessaan.

Samsung raportoi vahvasta tuloksesta - matkapuhelimien tulos laski

Elektroniikkajätti Samsung on raportoinut vahvasta, muistikorttien ja näyttöpaneelien kovan kysynnän siivittämästä tuloksesta. Samsungin nettotulos viime vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvoi 73 prosenttia edeltävän vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Tulos nousi 11,4 miljardiin dollariin. Kyseessä on eteläkorealaisen yhtiön uusi kolmen kuukauden tulosennätys.

Yrityksen tuotteiden myynti kasvoi loppuvuodesta lähes 24 prosentilla edeltävään loppuvuoteen verrattuna. Yritys kertoo tiedotteessa, että sen matkapuhelintoiminnan tulos kuitenkin laski korkeampien kustannusten takia. Lue lisää aiheesta täältä.

Lähteet WP:lle: Oikeusministeriö tutkinut kuukausia McCaben toimia Clintonin sähköpostijupakkaan liittyen

Washington Postin tietojen mukaan Yhdysvaltain oikeusministeriön laillisuusvalvonnasta vastaava Michael Horowitz on kuukausien ajan tutkinut liittovaltion poliisin FBI:n apulaisjohtajana toiminutta Andrew McCabea. Lähteiden mukaan Horowitz on tutkinut, miksi McCabella vaikuttaa kestäneen useita viikkoja reagoida Hillary Clintonin sähköpostijupakkaan.

Lähteiden mukaan McCabe sai tiedon demokraattien presidenttiehdokkaana olleen Clintonin avustajan miehen koneelta löydetyistä sähköposteista kolme viikkoa ennen kuin hän toimi asian suhteen. Keskeinen kysymys tutkinnassa on, aikoiko McCabe tai joku muu FBI:ssä ryhtyä toimiin asian suhteen vasta vaalien jälkeen, lähteet kertovat. Lue lisää aiheesta täältä.

Työmarkkinoilla luvassa rapsakka loppuviikko

Työmarkkinoilla on tiukat paikat loppuviikolla. Perjantain mielenilmaus ja aktiivimalli ovat leimanneet julkisuutta, mutta nyt kuunvaihteessa on päättymässä erittäin tuhti nippu työehtosopimuksia. Syksyllä liittokierros sujui kohtuullisen pienin pompuin, mutta liittokierroksen loppupää tarjoaa nyt aineksia isompiinkin pomppuihin.

Keskiviikko on kuun viimeinen päivä, joten paineet ratkaisuista suuntaan tai toiseen kasvavat. Katseet kääntyvät erityisesti isoihin julkisen puolen ja palvelualojen sopimuksiin.

Tänään näkyy kuunpimennys – ehkä

Iltapäivällä voi osassa Suomea ihastella täydellistä kuunpimennystä, jos pilvipeite rakoilee sopivasti. Pimennyksen täydellinen vaihe erottuu Kokkola–Lappeenranta-linjan yläpuolella ja kokonaan aivan pohjoisessa.

Sääennuste on povannut tälle päivälle monilta osin puolipilvistä. Kuunpimennys näkyy yleisesti ottaen noin kello 15:n ja 17:n välillä ja sitä voi katsoa ilman suojalaseja paljain silmin. Seuraavan kerran täydellinen kuunpimennys näkyy Suomessa heinäkuun lopulla. Lue lisää aiheesta täältä.

Aho palasi kaukaloon ja iski maalin

Jääkiekon NHL:ssä kaukaloon aivotärähdyksen jälkeen palannut Carolinan Sebastian Aho teki maalin yön kierroksella Ottawaa vastaan. Aho iski kiekon maaliin ottelun kolmannessa erässä. Maali tasoitti tilanteen 1–1:een. Teuvo Teräväinen nappasi maalista syöttöpisteen.

Ottelu päättyi Carolinan 2–1-voittoon. Aho menetti neljä ottelua aivotärähdyksen takia. Hän loukkasi myös jalkaansa, kun Calgaryn Mark Giordano taklasi häntä runsaat pari viikkoa sitten. Lue lisää aiheesta täältä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?