Wilma Murto ja Reetta Hurske häikäisevät supervireellään – näin käsittämättömiä tuloksia heiltä voi odottaa kesällä

Euroopan mestarien Reetta Hurskeen ja Wilma Murron kesäkaudelta voi odottaa paljon, sanoo asiantuntija.

Wilma Murto (vas.) ja Reetta Hurske voittivat viikonloppuna EM-kultaa.

6.3. 16:20

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo iloitsi Reetta Hurskeen ja Wilma Murron Euroopan mestaruuksista halli-EM-kisoissa.

Hurske voitti sunnuntaina 60 metrin aitajuoksun kultaa Suomen ennätystään sivuavalla tuloksella 7,79 ja Murto lauantaina seiväshypyn kultaa tuloksella 480.

Hollo odottaa kummaltakin kovia tuloksia myös ensi kesänä. Hän räväyttää Hurskeen kohdalla hurjan odotuksen 100 metrin aitoihin.

– Hurske on noussut sille tasolle, että pystyy takomaan jatkuvasti huipputuloksia ja voittamaan kovimpia eurooppalaisia kilpakumppaneitaan. Hänen itseluottamuksensa on niin hurja, ettei mikään hetkauta. Kyllä tuo indikoi 12,5-alkuista ennätystä, Hollo sanoo.

100 metrin aitojen tämän hetken SE on Annimari Kortteen 12,72.

Hollo myös muistuttaa siitä, että Hurske oli lajissaan pitkään Kortteen, Nooralotta Nezirin ja Lotta Haralan varjossa. Nyt Hurske on noussut pika-aitojen suomalaiseksi ykköstähdeksi.

Jo Euroopan mestaruus voi poikia hänelle kutsuja huippukisoihin. 12,5-alkuinen ennätys vain lisäisi kysyntää.

Tamperelaisen Hurskeen tasonnosto on ollut suorastaan häkellyttävä.

– Jos joku olisi viime kesän jälkeen sanonut, että Hurske voittaa talvella Euroopan mestaruuden, olisin nauranut, Hollo heittää.

Vaikka toiveissa on raju ennätyksen parantaminen myös ulkoradalla, Budapestin MM-kisoja ajatellen odotukset eivät karkaa vielä pilviin.

– Niin hieno ja kunnioitettava suoritus kuin tuo Euroopan mestaruus onkin, globaali taso naisten pika-aidoissa on todella kova, Hollo muistuttaa.

Asiantuntija kohdistaakin suurimmat odotukset Murtoon, jonka nostaa Suomen yleisurheilun ykköstähdeksi.

– Hän on ihan uskomaton arvokisaurheilija. Otetaan neljät viime arvokisat: olympialaisissa viides, MM-kisoissa kuudes ja sitten kaksi Euroopan mestaruutta. Tämä (Istanbul) taisi olla ensimmäinen kisa, jossa tulosta todella odotettiin – ja se tuli.

– Murto on ainoa suomalainen, jolla on mahdollisuudet pärjätä globaaleissa kisoissa. Budapestin MM-kisoista häneltä voi odottaa ihan mitä tahansa.

Murron ennätys on Münchenin EM-kisoissa hypätty 485. Hän saavutti ennätyksensä silloin jo varmistettuaan Euroopan mestaruuden. Hän yritti Istanbulissa vastaavaa korkeudesta 491, mutta pudotti riman.

– Eivät olleet huonoja yrityksiä. Osoittaa todella vahvaa mielenhallintaa, että pystyy vielä tuossa tilanteessa tuollaisiin hyppyihin.

Hollo uskoo Murron ylittävän himoitun haamurajan jo lähitulevaisuudessa.

– Ei se mitään haihattelua ole, että Murto voisi hypätä viisi metriä. Ei ehkä tänä kesänä, mutta parin vuoden sisällä. Hänen fysiikkansakin on niin huikealla tasolla.

Murto vaihtoi Istanbulin finaalissa seivästä kesken loppukilpailun. Paluu vanhaan auttoi kultaan.

– Homma rupeaa olemaan seipään hienosäätöä. Veikkaan, että nyt lähdetään treenaamaan uusilla seipäillä. Kun hän saa riittävästi onnistuneita hyppyjä harjoituksissa, pystyy hän ajamaan homman sisään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?