Wilma Murto paljasti Ylellä – teki jäätävän ratkaisun kesken EM-finaalin

Wilma Murto voitti taas EM-kultaa.

Wilma Murto tuulettaa taas Euroopan mestarina.

4.3. 20:24 | Päivitetty 4.3. 20:33

Viime kesän ulkoratojen Euroopan mestaruuden jatkoksi seiväshyppääjä Wilma Murto voitti lauantai-iltana Istanbulissa myös sisäratojen EM-kultaa.

Murron kultatulos oli hänen kauden parhaansa 480. Tätä ylempää Murto on mennyt vain Münchenin elokuun EM-finaalissa (SE 485).

– Kyllähän se hyvältä tuntuu. En ollut ihan niin varmoilla pohjilla kisaan tullessa, mutta kisan edetessä se oma arvokisavire alkoi taas löytyä. Tosi kiva ettei se ollut mikään yhden kerran kikka, Murto kommentoi iloisena Ylen tv-haastattelussa.

– Perusvarmaa, hyvää tekemistä. Sillä näköjään pääsee 480, Murto naureskeli maailman kauden kolmostuloksesta.

Murrosta tuli ensimmäinen sisäratojen EM-kultaa voittanut suomalaisnainen. Miehissä edellinen oli kuulantyöntäjä Timo Aaltonen vuonna 2000.

Murto ylitti Istanbulin illassa 460 ja 470 ensimmäisellään. 475 meni vasta kolmannella, 480 taas heti ensimmäisellä yrityksellä.

Hopealle hypännyt Slovenian Tina Sutej tarrasi välissä kiinni EM-kultaan, kun hän ylitti 475 toisellaan. Murto nokitti kuitenkin heti seuraavassa korkeudessa. Sutej joutui näin jättämään kaksi yritystä 485:een, mutta se oli ylittämätön este.

Pronssia otti Tshekin Amalie Svabikova tuloksella 470.

Murto paljasti myös tehneensä kovan ratkaisun kesken kilpailun.

– Viimeisissä hypyissä vaihdoin jäykempään seipääseen, mitä minulla on ollut. Isommalla hyppäsin kuin millä Müchenissä. Se oli aika iso voitto myös itselleni. Ja sen takia uskalsin korottaa 491:een.

Murto oli hypännyt aiemmin hallikaudella 475-senttisillä seipäillä, mutta ilmoitti ennen EM-kisoja vaihtavansa takaisin tuttuihin 460-senttisiin välineisiin.

Mestaruuden jo varmistuttua Murto yritti vielä kertaalleen 485:stä ja kahdesti 491:stä, mutta rima ei jäänyt näillä yrityksillä kannakkeilleen.

– En ihan hilkulle vielä päässyt. Odotan jo seuraavia kertoja, kun pääsen noihin korkeuksiin yrittämään. Kyllä se vähän jo hiveli omia aivoja, että se olisi ollut (Jelena) Isinbajevan kisaennätys, minkä olisin pystynyt rikkomaan. Mutta seuraavaan kertaan jäi, Murto sanoi.

Murron kullan ratkaisi 480:n ylitys ensimmäisellä yrityksellä.

Murron 480 on tämän kauden maailman kolmostulos naisten seiväshypyssä. Edellä ovat vain Sutej’n ennätys 482 ja hallitsevan olympiavoittajan sekä maailmanmestarin Katie Moonin (ent. Nageotte) 483.

Yleisurheiluvuoden 2023 päätapahtuma on elokuussa käytävät Budapestin MM-kisat.

Seiväshypyn EM-hallifinaali

  1. Wilma Murto, Suomi 480

  2. Tina Sutej, Slovenia 475

  3. Amalie Svabikova, Tshekki 470

  4. Aikaterini Stefanidi, Kreikka 460

  5. Margot Chevrier, Ranska 460

  6. Angelica Moser, Sveitsi 445

  7. Michaela Meijer, Ruotsi 445

  8. Roberta Bruni, Italia 425

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?