Topi Raitanen teki jättisopimuksen! ”Urani rahakkain diili”

Topi Raitanen vaihtaa Usain Boltin talliin eli Puman jalkineisiin. Saksalaisjätti otti suomalaiseen suoraan yhteyttä ja iski tiskiin vastustamattoman sopimuksen.

EM-kulta Münchenissä teki Topi Raitasesta kerralla kiinnostavan nimen yleisurheilun välinemarkkinoilla.

1.3. 8:00

Estejuoksija Topi Raitanen päätti pelata kovaa pokeria vuonna 2020, kun hänen jalkinesponsorinsa Adidas ehdotti pitkää jatkosopimusta erinomaisen kauden jälkeen. Raitanen suostui vain paperiin, josta pääsisi syksyllä 2022 irti. Münchenin EM-kullan jälkeen sopimusasioitaan itsenäisesti hoitava urheilija saattoi ottaa leppoisan takanojan ja odottaa soittoja. Pian sellainen Saksasta tulikin ja aivan Adidaksen pääkonttorin naapurista Herzogenaurachista.

– Puma esitti erittäin kiinnostavan tarjouksen, jota aloin pohtia. Myönnän, että kyllähän se imartelevalta tuntui, kun ihan megafirman pääkonttorista soittavat suomalaiselle kestävyysjuoksijalle tällaisessa asiassa, Raitanen naurahti tiistaina.

Lue lisää: Topi Raitasen harvoin julkisuudessa nähty Johanna-puoliso raotti parin arkielämää

Jyväskylässä asuva Euroopan mestari sanoo suoraan, että sopimus on hänen uransa suurin ja varsinkin siihen kirjatut bonuspykälät ovat vailla vertaa jo korkean perussopimuksen rinnalla. Raitanen harjoittelee kohti kesää erittäin motivoituneena, ja ykköstavoite on erittäin kova sijoitus Budapestin MM-kisoissa elokuussa.

– Urani rahakkain diili toistaiseksi ilman muuta, Raitanen toteaa, kun häneltä kysyy sopimuksen arvoa.

Kahdeksan olympia- ja 11 MM-kultaa saalistaneen Usain Boltin Puma-sopimus oli jättimäinen.

Osa globaaleista brändeistä toimii niin, että urheilijan oikeutta muuhun sponsorinäkyvyyteen rajoitetaan esimerkiksi jalkinesopimuksella vahvasti. Raitasen mukaan Puma-sopimus on hänelle tässä mielessä edullinen.

– Sain tietysti hyvän neuvotteluaseman, kun aloite tuli heiltä.

Lue lisää: Euroopan mestari Topi Raitanen juoksi aamulla Cooperin testin ja lähti sitten Linnan juhliin – ”Perussettiä”

Jalkapallossa jättimäinen Puma muistetaan yleisurheilussa eritoten Usain Boltin pääkumppanina. Tällä hetkellä valmistajan nimekkäin yleisurheilija on seiväshypyn ME-mies Armand Duplantis. Myös Suomen ykkösseiväshyppääjä Wilma Murto on Puman urheilija.

Raitasen päätös tarttua Puman tarjoukseen asettuu kiinnostavaan valoon, kun tarkastelee tuloksia esimerkiksi Eugenen MM-kisoista viime kesältä. Yhtiön jalkineilla saavutettiin yhteensä 30 mitalia – mutta pisimmillään 400 metrin juoksumatkalla.

Seiväshypyn ME:tä sentti sentiltä ylöspäin hilaava Armand Duplantis on tällä hetkellä Puman ykkösnimi yleisurheilussa.

Lisäksi mitalitason menestystä tuli lyhyemmillä pikamatkoilla, pika-aidoissa, seiväshypyssä, kolmiloikassa, pituushypyssä ja korkeushypyssä – mutta ei kestävyysjuoksussa. Tässä mielessä Raitasen päätös näyttää jopa riskiltä. Urheilija ei näe asiaa näin.

Lue lisää: Topi Raitaselta suoraa puhetta rahasta – yllättävä paljastus tienesteistä

– Hyvä kysymys. Yhtiö haluaa muun muassa minun avullani ottaa jatkossa isoa roolia myös kestävyysjuoksussa, ja olen merkittävä osa kisapiikkarien tuotekehitystä. Ennen kuin tein sopimuksen, testasin tietenkin tuotteita perusteellisesti. Ei näin tärkeiden työkalujen kanssa tehdä kompromisseja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?