Alisa Vainio, 25, näki videon itsestään teini-ikäisenä – SE-nainen puhkesi nauruun Ylellä: ”Tuli vähän puun takaa”

Tuore SE-maratoonari Alisa Vainio on palannut pitkän tauon jälkeen huipputasolle.

Alisa Vainio täräytti maratonin Suomen ennätyksen uusiksi.

26.2. 21:08

Kestävyysjuoksija Alisa Vainio ei saanut pidettyä pokkaansa, kun näki oman haastattelunsa vajaan kahdeksan vuoden takaa Arto Nybergin keskusteluohjelmassa Ylellä.

Keväällä 2015 nauhoitetussa haastattelussa 17-vuotias sensaatiojuoksija kertoo naureskellen debyyttimaratoninsa huipputuloksesta ja kertaa jo kokemaansa ylikuntoa.

– Sinne kuoppaan en enää halua kyllä mennä koskaan. Se oli viime kevät ja alkukesä, kun kroppa oli vähän ylikuormittunut. Meni vähän yli kilometrit, en itse edes tiedä, miten paljon tuli juostua. Juoksun sokaisemana vain juoksin, teini-ikäinen Vainio puheli videolla.

25-vuotias Vainio hekotteli yllättyneenä nuorelle itselleen.

– Tuli vähän puun takaa! Pikku-Alisa se siellä, Vainio myhäili.

17-vuotias Alisa Vainio oli vuonna 2015 Suomen puhutuimpia yleisurheilulupauksia.

Hiljainen mutta päämäärätietoinen urheilija on kulkenut vuodesta 2015 pitkän ja vaiheikkaan matkan. Sen varrelle mahtuu useita terveyshuolia, jotka johtivat yli kaksivuotiseksi venyneeseen kilpailutaukoon.

Hiljaisina vuosina monet uskoivat superlahjakkaan juoksijalupauksen uran jäävän harmittavan lyhyeksi, mutta toisin kävi.

Helmikuussa Vainio täräytti Sevillan maratonilla matkan uudeksi SE-tulokseksi 2.27.26. Edellinen SE oli Ritva Lemettisen (nyk. Melender) Lontoossa vuonna 1995 juoksema 2.28.00.

Maratonin kymmenenteen sijaan riittänyt huippusuoritus riitti samalla rikkomaan myös ensi kesän Budapestin MM-kisojen tulosrajan.

Nybergin haastattelussa nyt 25-vuotias SE-nainen ei tehnyt turhan suurta numeroa upeasta saavutuksestaan.

– Totta kai se tuntui tosi hienolta, varsinkin noin pitkän ajan jälkeen. Olihan se hienoa asia, mutta itselle se oli vain yksi kisa muiden joukossa, Vainio kertasi onnistumistaan.

Jo teini-ikäisenä suurlahjakkuutena julkisuuden valokeilaan päätyneen Vainion uran vaiheita on seurattu tarkalla silmällä Suomen yleisurheiluväen keskuudessa. Maratoonari on kuitenkin ulkopuolisista odotuksista huolimatta kulkenut rohkeasti omia polkujaan.

Yli kahden vuoden sapattivapaankaan taustalta ei löydy Vainion mukaan mitään hurjan dramaattista.

– Ei ole mitään yksittäisiä juttuja. Urheilu vaatii aina sen, että urheilija on fyysisesti ja henkisesti tilassa, jossa pystyy haastamaan itseään. Olen aina halunnut, että kun lähden starttiviivalle, niin pystyn oikeasti antamaan kaikkeni. Jos vähänkin tuntuu, ettei sellaista tilaa ole, niin silloin en lähde starttiviivalle. Yritän treenata ja saada itseni oikeaan tilaan, Vainio sanoo.

Treenaamisesta Vainio nauttii, kuten käy ilmi Nybergin tiedustellessa hänen vapaa-ajastaan.

– Minulla on perhe ja kaverit. Juokseminen vie tosi paljon aikaa, kyllä minä siihen panostan niin paljon, ettei siihen hirveästi mahdu muuta. Olen 24/7 urheilija, eli koko ajan yritän tehdä asiat niin hyvin kuin pystyn, Vainio naulaa.

Ensi kesänä Vainio toivoo pääsevänsä hakemaan oikeaa tilaansa Budapestin MM-maratonille. Viime kesän MM-maratonilla Eugenessa Vainio ylsi kuudenneksitoista, mutta Münchenin EM-kisat päättyivät koronan takia keskeytykseen.

Hampaankoloon jäi siis sopivasti. Kesällä on tarkoitus ottaa taas uusia askeleita eteenpäin.

– Toivon paljon, että olen itse siellä viivalla. Jos valinta tulee niin yritän saada itseni hyvään vireeseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?