Venäläisurheilijoille jaeltiin kilpailulupia

Venäläiset yleisurheilijat pysyvät silti ainakin toistaiseksi sivussa Ukrainan sodan vuoksi.

Jelena Arzhakova (oik.) oli nopein naisten 800 m juoksussa Helsingin EM-kisoissa 2012, mutta hänen suorituksensa hylättiin myöhemmin dopingrikkomuksen takia.

6.2. 23:30

Kansainvälinen yleisurheiluliitto (WA) on sulkenut Venäjän kansallisen yleisurheiluliiton pois kilpailutoiminnasta rangaistuksena venäläisten harjoittamasta systemaattisesta dopingaineiden ja -metodien käyttämisestä.

Venäläiset ovat olleet sivussa vuodesta 2015 lähtien, mutta WA:n päätöksen mukaan maan yleisurheilijat ovat voineet anoa niin sanottua neutraalin urheilijan asemaa (ANA). He ovat voineet osallistua arvokisoihin ilman Venäjän maatunnuksia, koska ovat kyenneet vakuuttamaan WA:n alaisen dopinglautakunnan (doping review board) siitä, etteivät he ole käyttäneet urheilussa kiellettyjä menetelmiä.

Vuoden 2022 aikana kyseinen DRB myönsi 73 venäläiselle urheilijalle neutraalin urheilijan statuksen. Osa päätöksistä tehtiin tammi-helmikuussa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Sen jälkeen WA sulki (1.3.2022 tekemällään päätöksellä) Venäjän pois kaikesta kilpailutoiminnasta. Samalla järjestö päätti kuitenkin, että dopinglautakunta jatkaa venäläisurheilijoiden anomusten käsittelyä. Niinpä heinäkuussa 2022 neutraalin urheilijan status myönnettiin 18 venäläiselle yleisurheilijalle.

Sama prosessi on jatkunut tänä vuonna. Maanantaina WA tiedotti, että kuusi uutta venäläisurheilijaa saa neutraalin urheilijan aseman. Nämä ovat korkeushyppääjät Nikita Anistshenkov ja Nikita Kurbanov, pituushyppääjät Artem Tshermoshanski ja Danil Tshetshela, kestävyysjuoksija Marina Kovaleva sekä kävelijä Maksim Pjanzin.

Maailmalla WA:n toimintaperiaatetta on ehditty ihmetellä. Arvostettu norjalainen tutkiva journalisti Andreas Selliaas ihmetteli Twitterissä, miksi nykyisessä maailmanpoliittisessa ja urheilupoliittisessa tilanteessa WA antaa venäläisurheilijoille oikeuden kilpailla kansainvälisillä areenoilla.

Venäläiset ANA-urheilijat eivät kuitenkaan pääse toistaiseksi kilpailemaan kansainvälisissä ympyröissä, koska maa on toistaiseksi suljettu WA:n toiminnan ulkopuolelle Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyssodan takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?