Keihään suurlupauksen armeijapuheista nousi jättimäinen kohu – nyt Janne Läspä vastaa murskakritiikkiin

Suorapuheinen keihäänheittäjä Janne Läspä sohaisi muurahaispesään armeijalausunnoillaan.

Keihäänheittäjä Janne Läspä herätti hiljattain huomiota puheillaan varusmiespalveluksesta.

7.2. 5:57

Veteli

Veteliläisen hotelliravintolan nurkkapöydässä kahvia siemaileva Janne Läspä, 21, nousi tammikuussa kertahaastattelulla talven puhutuimmaksi keihäänheittäjäksi.

Santahaminan urheilukoulussa varusmiespalvelusta suorittava veteliläinen kritisoi palveluspaikkansa olosuhteita ja harjoittelumahdollisuuksia huippu-urheilijan näkökulmasta. Läspän ”leikkikouluksi” nimeämä intti ei nuoren miehen mukaan varsinaisesti pidennä keihäskaaria kriittisessä vaiheessa uraa.

Myrsky oli valmis.

– Aihe on herkkä, mutta en kadu sanomisiani tai vedä mitään takaisin. Se oli minun mielipiteeni ja tiedän, että moni palveluskavereistani on samoilla linjoilla. Palveluksessa olisi huippu-urheilijan näkökulmasta korjattavaa ja tiivistettävää, Läspä linjaa.

Lue lisää: Suurlupauksen mitta tuli täyteen armeijassa – lataa täyslaidallisen: ”On tämä semmoinen paikka, saatana”

Kaudella 2021 alle 20-vuotiaiden maailmanmestariksi kiskaissut Läspä kertoi armeija-avautumisessaan muun kritiikin ohessa sairasteluistaan, jotka vaivaavat nuorta keihäskarjua edelleen.

– Sairastuin tammikuussa metsäleirillä ja viime viikot ovat olleet erittäin rikkonaisia. Tauti ei tunnu hellittävän, enkä ole pystynyt juurikaan harjoittelemaan tämän vuoden puolella. Olemme lähdössä pian Espanjaan kolmen viikon harjoitusleirille. Toivotaan, että lämpimässä ukko tulee kuntoon.

Viime kesänä Joensuussa ennätyksensä 79,07 heittänyt nuorukainen puhuu urheilemisestaan, tavoitteistaan ja harjoittelustaan reippaalla ulosannilla ja itseluottamuksella. Viime viikkojen kohu ei kuulu eikä näy keihäslupauksen olemuksessa.

– Elämässä pitää olla väriä. Ehkä siinä mielessä olen vähän erilainen nuori keihäspiireissä, että saan suuni tarvittaessa auki. Kentillä puurtaa aivan tarpeeksi harmaita ja vakavia urheilijoita, en itse ainakaan syty sellaisista ilmeettömistä tapauksista. Mutta tiedostan myös, että keihäs ei lennä uhoamisella ja meuhkaamisella. Tulostakin on tultava, sitä haluan korostaa.

Janne Läspä voitti alle 20-vuotiaiden MM-kultaa Nairobissa, Keniassa elokuussa 2021.

Sulavakielisen Läspän kohulausunnot tuovat väkisinkin mieleen keihäslegenda Seppo Rädyn. Läspä kuitenkin rauhoittelee vertailua monellakin rintamalla meritoituneeseen tohmajärveläiseen.

– Seppo on kova jätkä, siitä ei päästä mihinkään. Hänen meriittiinsä ovat kuitenkin toistaiseksi vähän eri leveleillä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin, Läspä nauraa.

Sosiaalinen media tarjoaa Rädyn menestysvuosiin verrattuna täysin erilaisen markkina-alustan urheilijoiden itsensä brändäykseen.

Täysipäiväisesti keihäänheittoon tällä hetkellä satsaava Läspä myöntää, että aihe kiinnostaa.

– Keihäänheitto ja urheilu ovat tärkeintä, mutta tykkään tuoda esille itsestäni muitakin puolia. Pidän moottorikelkkailusta ja hienoista autoista, joita on mukava tuunailla tallilla. Sellainen kiinnostaa ihmisiä enemmän, kuin pelkkä perus-Corollalla kurvailu.

Veteliläinen on asettanut päätavoitteensa ensi kesälle alle 23-vuotiaiden EM-kisoihin, jotka järjestetään heinäkuussa Suomessa. Takaraivossa muhii kuitenkin suurempiakin unelmia.

– Nuorten kotikisoissa on varmasti mitalimahdollisuuksia, mutta kieltämättä aikuisten MM-kisat Budapestissäkin ovat vähän kolkutelleet mieltä. Sinne pääsy vaatisi kuitenkin ennätyksen hinaamista reilusti 80 metrin puolelle ja riittävää määrää ranking-pisteitä.

Janne Läspä sai paljon palautetta armeijalausunnoistaan.

Läspä myöntää, että armeijalausuntojen jälkeen puhelin on ilmoitellut tiheään saapuvista viesteistä. Nuori keihäänheittäjä kertoo haastattelusta tulleiden palautteiden olleen kirjavia.

– Sosiaalinen media mahdollistaa kaikenlaisten kommenttien lähettämisen. Palautetta on tullut puolesta ja vastaan. Monet urheilijat ovat laittaneet tsemppiviestejä ja sieltä suunnalta on tullut viestiä, että puhuit ihan asiaa.

Läspä ei halua eritellä kriittisten palautteiden sisältöä, mutta rivien välistä on luettavissa, että jokainen viesti ei ole painokelpoista materiaalia.

– Aihe on tunteita nostattava, ei siinä mitään. Kaikenlaisia viestejä on tullut, mutta en menetä kritiikistä yöuniani. Ja korostan myös, etten kritisoinut varusmiespalvelusta, vaan sitä muotoa ja olosuhteita, millä esimerkiksi keihäänheittäjä joutuu intin suorittamaan.

Läspän ei tarvitse enää kauaa kärvistellä armeijan ”kurimuksessa”, sillä kotiutuminen puolen vuoden palveluksesta siintää muutaman viikon päässä. Mies kertoo lähiajan ykköstavoitteensa liittyvän terveystilanteeseen.

– Flunssapöpö pois ja sitten kunnolla treeniin kiinni. Pohjat ovat niin hyvät, että vire löytyy kyllä hyvien harjoitusviikkojen jälkeen nopeasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?