Topi Raitaselta suoraa puhetta rahasta – yllättävä paljastus tienesteistä

Topi Raitasen syksy on ollut koronaviruksen sävyttämä. Estehirmu on joutunut rukkaamaan harjoitteluaan paljon.

Topi Raitanen tähtää nyt Budapestin MM-kisoihin.

17.11. 11:28

Estejuoksun Euroopan mestarin Topi Raitasen, 26, syksy on ollut enemmän tai vähemmän vuoristorataa.

Raitanen sairastui koronavirukseen vain pari päivää kultajuoksunsa jälkeen elokuussa. Sitkeille jälkioireille ei meinannut tulla loppua.

– Tosi pitkään meni ennen kuin sain terveen paperit. Vielä ei ole mitään kisoja tullut juostua, mutta tuntuu siltä, että tilanne menee viikko viikolta onneksi parempaan suuntaan, hän sanoi Ilta-Sanomille Suomen urheiluliiton yhteistyökumppanin Nestlen tilaisuudessa keskiviikkona.

Tilanne oli pitkään turhauttava. Kun Raitanen pääsi harjoittelun rytmiin, flunssaoireet iskivät uudestaan. Hänen oli pakko pitää harjoittelusta pitkiäkin taukoja.

– Ainahan se tuntuu keuhkoissa huonolta, kun joutuu pitämään tauon treeneistä. Vaikea sanoa, mistä se johtuu kullakin kertaa. Harvoin mikään talvi on ruusuilla tanssimista, ja silti kesällä on kulkenut.

Raitanen kiistää ajelehtineensa synkkiin vesiin koronaongelmiensa keskellä tai olleensa erityisen huolissaan suorituskykynsä heikentymisestä. Nyt suunta on ylöspäin.

– Pari vuotta koronaa pystyi välttämään. Kisaviikolla Münchenissä jo moni sairasti, mutta onneksi mulle se tuli kaksi päivää ”myöhässä”. Ihan inhimillistä on, että silloin tällöin flunssia tulee, mutta en olisi uskonut, että siinä niin kauan menee, joulukuussa maastojuoksun EM-kisoissa kirmaava estesankari selvittää.

Lue lisää: Kultamitalimies Topi Raitanen kilpailee maastojuoksun EM-kisoissa

Topi Raitaselle ei löytynyt pysäyttäjää EM-Münchenissä.

Raitasella pitää kiirettä myös muualla kuin treeneissä. Jyväskylässä asustava juoksija opiskelee tradenomiksi ja manageroi kaiken kukkuraksi itse itseään.

Vaikka Raitasesta tuli elokuussa ensimmäinen kestävyysjuoksun suomalainen arvokisavoittaja sitten Jukka Keskisalon, hän ei ole vielä hautautunut setelipinojen alle. Vuonna 2021 Raitanen kahmi 74 000 euroa verotettavaa tuloa.

– Minulla ei ole koskaan ollut keskiössä, kuinka paljon tästä tienaan. Homma ei ole jokaisesta kymppitonnista tai edes tonnista kiinni eikä ole jatkossakaan. Ei tarvitse olla joka ikisen pennin perässä, hän linjaa.

Raitanen kiittelee vuolaasti yhteistyökumppaneitaan, joista moni hypännyt hänen matkaansa jo ennen mainetta ja kunniaa.

– Nyt täytyy pitää huolta siitä, että heistä huolehtii mahdollisimman hyvin ja saa pitkäaikaisia kumppanuuksia rakennettua. Joka vuosi ei pysty uusia ottamaan, vaan vanhat kasvavat mukana. Aika on rajallista, enkä pysty joka puolelle repeytymään.

Raitanen on pääroolissa loppuvuoden kuumassa kahvipöytäkeskustelussa – siinä, kenestä kruunataan tammikuussa Vuoden urheilija.

Hän ei usko EM-menestyksensä riittävän janottuun pystiin.

– Kyllä Iivo Niskanen sen todennäköisesti ja toivottavasti voittaa. Veikkaan, että Lauri Markkanen on korkealla ja Kalle Rovanperäkin siihen kylkeen. Olympiavärisuoraa on vaikeaa voittaa.

Raitanen kertoo saaneensa kamultaan Niskaselta hersyvät onnittelut mestaruutensa jälkeen. Kestävyysurheilukaksikon välit ovat lämpimät.

– Silloin tällöin rupatellaan – usein muustakin kuin urheilusta. Itse asiassa minun piti mennä juoksemaan Cooper-haasteeseen heinäkuussa, mutta se jäi valitettavasti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?