Wilma Murto sai tarpeekseen hullunmyllystä ja muutti tapaansa – kertoo nyt päätöksensä taustat

Seiväshypyn Euroopan mestari Wilma Murto on syksyllä totutellut elämään huomion keskipisteenä. Hän on joutunut asettamaan uusia rajoja.

Wilma Murrosta tuli yhdessä illassa yksi Suomen seuratuimmista urheilijoista.

16.11. 19:24

Wilma Murron elämä muuttui pysyvästi 17. elokuuta. Seiväshypyn Euroopan mestaruus tuli tavalla, joka ei unohdu suomalaisilta vielä pitkään aikaan jos koskaan. Hän paransi finaalissa Suomen ennätystä kolmeen kertaan: 472:sta kultatulos 485:een.

Murrosta, 24, tuli hetkessä supertähti Suomessa. Hänen syksynsä on ollut harvinaisen hektinen.

– On ollut paljon tekemistä, mutta koetimme haalia oheistapahtumia hallitusti, ettei tule kiirettä ja stressiä, vaan olen jaksanut kiertää tilaisuuksia hyvällä mielellä. Toki vaikka ei mitään ihmeellistä tekisi, niin ihmiset tulevat nykimään hihasta ja juttelemaan, Murto sanoi Ilta-Sanomille perjantaina Suomen urheiluliiton gaalassa.

Vähitellen sirkus on rauhoittunut, ja Murto on palannut sorvin ääreen.

– Treenikauden ensimmäiset pari viikkoa menivät puoliksi kissanristiäisissä, mutta nyt olen päässyt jo jonkin aikaa treenaamaan normaalisti ja elämään normaalia arkea.

Työtä riittää, vaikka viime kausi oli upea. Murto naulasi ensi kesän merkittävimmäksi tavoitteekseen rutiinitasonsa nostamisen 460:stä 470:n tuntumaan.

Wilma Murto valittiin perjantaina Vuoden yleisurheilijaksi.

Murron suosion kasvu on näkynyt konkreettisesti myös sosiaalisessa mediassa. Ennen ikimuistoista EM-iltaa Münchenissä hänellä oli rapiat 30 000 Instagram-seuraajaa. Nyt niitä on miltei 70 000.

Tarkkasilmäisimmät ovat saattaneet huomata, että Murto on painanut jarrua sometekemisessään. Päivityksiä on ilmestynyt virtaan vähemmän kuin ennen.

– Tuli sellainen ärsykekaaos. Jos jaoin someen jotain, reaktioita tuli joka paikasta tosi paljon, minkä lisäksi ihan oikeassa elämässä ihmiset reagoivat minuun enemmän ja voimakkaammin kuin ennen. Aika monella oli minulle asiaa, kun pyörin ihmisten ilmoilla.

Päätös sometahdin hillitsemisestä syntyi Murron mukaan hitaasti kypsytellen. Hän ei kokenut tarpeelliseksi hakea reaktioita Instagramista, kun "oikeassa elämässäkin” tuli riittävästi ärsykkeitä.

– Olen loppukesän ja syksyn aikana huomannut prosessoivani asioita mieluummin itsekseni. Olen halunnut olla eri tilanteissa aidosti läsnä enkä dokumentoida niitä jatkuvasti. Vaikka hienoja juttuja tapahtuu, niitä ei ole aina tarpeen jakaa muille.

Murto kertoi, etteivät hänen yhteistyökumppaninsa velvoita häneltä tiettyä määrää somejulkaisuja. Hän luonnehtikin Instagram-päätöksiään intuitiivisiksi.

– Syksyllä tuntui siltä, että minun piti kunnioittaa omia rajojani: nauttia itse tilanteesta ja voin sitten kertoa kokemuksistani, jos jaksan ja on toisenlainen fiilis. Asioita ei koe sitä varten että voisi someen jakaa vaan itseä varten, EM-sankari painotti.

Murto aloittaa hallikautensa tammikuussa. Kesällä on luvassa kotimaan kisojen lisäksi Timanttiliigaa ja MM-kinkerit Unkarin Budapestissä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?