Raadissa ovat Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntija Lauri Hollo ja toimittajat Ville Touru ja Petri Seppä.
Lauri Hollo
Puheenaihe
Yleisurheilu palasi kotiin. Paljon ennalta pohdittiin, onko olympiastadion liian iso ja kolkko näille karkeloille. Ei ollut. Lauantaina katsojia oli yli 24 000, sunnuntaina liki 20 000. Toivoa sopii, että tämä on pysyvä asiantila. Ajoittain tunnelma oli erinomainen, vaikka tulostaso oli mitä oli ja pataan tuli joka rintamalla.
Moka
Missä olivat suomalaisvenyjät? Ne on laskettavissa sirkkelimiehen sormilla. Toki keli oli viileä. Liian usein ruotsalaiset pystyivät silti kääntämään edukseen ennalta tasaiset lajit ja voittotaistelut. Toki väsy sallittakoon heille, jotka kävivät kahdet arvokisat. Muilla kunnon pitäisi kyllä kestää syyskuun alkuun asti.
Tähti
Joonas Rinne jäi keskimatkoilla kahdesti toiseksi mutta teki huikeat suoritukset. Hän hävisi 800 metrillä niukasti EM-neloselle ja 1.44-miehelle Andreas Kramerille, 1 500 metrillä yhtä niukasti juuri 5 000 metrin huiman Ruotsin ennätyksen 13.01,70 juosseelle Andreas Almgrenille. Napsu lisää panostusta 1 500 metrille, niin SE on historiaa ensi kesänä – ja reilusti. Kaikki eväät Euroopan kärkikastiin.
Joonas Rinne (oik.) juoksi kahdesti toiseksi.
Tyyli
Mikko Hannula ei ole yleisurheiluselostaja. Suusta pääsee välillä tahatontakin komiikkaa. Näin Hannula naisten 1 500 metrin esittelyssä: ”Ei pidä sekoittaa Ruotsin Weslieniä ja Suomen Westlingiä toisiinsa.” Viisi minuuttia myöhemmin Hannula sekoittaa tuloksia lukiessaan Weslienin ja Westlingin toisiinsa väittäen ruotsalaisen olleen ensin maalissa. Yle kaipaa uskottavaa YU-selostajaa kipeästi.
Yllätys
21-vuotias Eemil Helander mursi jalkansa toukokuussa Oordegemin estekisassa. Edessä oli pitkä tauko ja yhdessä valmentaja Ari Nummelan kanssa vilkutettiin jo hyvästiksi tälle kaudelle. Mitä vielä. 5 000 metrillä Helander juoksi 13.56 ja jäi ennätyksestään vain sekunnin. Tässä on pomminvarmasti Topi Raitasen seuraaja, kunhan terveenä pysyy. Huikea potentiaali.
Ville Touru
Puheenaihe
Kahtena päivänä yhteensä 44 000 katsojaa. Se on kova lukema suomalaiseen urheilutapahtumaan koleassa syyssäässä. Ei vastaavaan päästy maaottelussa Suomessa ainakaan koko viime vuosikymmenellä. Muutenkin paluu Stadikalle oli tapahtuman puolesta onnistunut.
Lauantaina Olympiastadionilla oli noin 24 000 katsojaa, sunnuntaina 20 000.
Moka
Ei tätä kenenkään piikkiin voi laittaa, mutta molempien Suomen Euroopan mestarien Wilma Murron ja Topi Raitasen sekä Ruotsin ykköstähden Armand Duplantisin oleminen sivussa vesitti kummasti paitsi urheilullista tasoa myös yleistä mielenkiintoa, koska todellisia tähtiä ei liiaksi näissä kisoissa ole. Onneksi liput oli pääosin myyty jo ennen suomalaistähtien sairasteluita.
Tähti
Daniel Kosonen paitsi voitti korkeuskisan myös räväytti tyylillään. Hiukset Marimekko-kuosia, kynnet kimaltelivat sinisiksi lakattuina. 21-vuotias tamperelainen vielä väritteli lauantain kisan jälkeen medialle pilke silmäkulmassa ja heilui sunnuntaina ympäri kenttää kannustamassa muita ja huudattamassa yleisöä. Tällaisia väriläiskiä kaivataan aina!
Lue lisää: Kuvat: Suomen korkeusässä räjäytti pankin tyylillään, psykologikin kiljaisi – ”Väriä elämään!”
Daniel Kosonen kertoi ottaneensa räväkkään tyyliinsä vaikuttaita NBA-legenda Dennis Rodmanilta.
Tyyli
Ylen legendaarinen urheiluselostaja Jarmo Lehtinen jäi eläkkeelle Ruotsi-ottelun radioselostuksen jälkeen. Tämä viimeisen päälle tyylikäs selostaja ansaitsee ehdottomasti paikkansa tällä palstalla. 1970-luvulla Ilta-Sanomissa toimittajauraansa aloitellut "Kunkku” selosti Ylellä yli 40 vuoden ajan, muun muassa 20 olympialaiset.
Eläkkeelle jäänyt Jarmo Lehtinen tuli tunnetuksi etenkin radioäänenä, mutta kuultiin häntä myös televisiossa.
Yllätys
Tasaisempaa odoteltiin, mutta tukkaan tuli taas kunnolla. Miehissä Ruotsi vei pistein 227,5–204,5, naisissa 225,5–205,5. Suomen miesten edellinen maaotteluvoitto on neljän vuoden takaa, naisten seitsemän. Molemmat Suomi on voittanut edellisen kerran 1998.
Petri Seppä
Puheenaihe
Poissa ovat ne ajat, kun Suomi voitti miesten ottelun 15 kertaa peräkkäin (1970–84) ja naisissa 14 kertaa putkeen (1987–2000). Silloin jopa puhuttiin leikkisästi, pitääkö Ruotsi-ottelu lopettaa, kun Suomi on liian ylivoimainen. Nyt on miehillä yksi vaivainen voitto kymmeneen viime vuoteen, naisilla sentään kaksi.
Ruotsin joukkueenjohtaja Kajsa Bergqvist kylpi vesiesteessä maaottelunvoiton jälkeen.
Moka
Suomalainen ei venynytkään tosipaikassa. Liian moni tasainen taistelu kääntyi sinikeltaisten eduksi. Tilasto-ottelun mukaan Suomen piti panna miehissä lujasti kampoihin ja jopa voittaa naisten ottelu. Lopputulos: miehet ottivat pataan 23:lla ja naiset 20 pisteellä.
Tähti
Sara Kuivisto huudatti stadionia molempina päivinä. Keskimatkojen tupla on kova saavutus kaikkien kauden vaikeuksien jälkeen. Kuivisto on periesimerkki taistelijasta, joka ei anna koskaan periksi. Täytyy toivoa, että Kuivisto saa nyt ehjän harjoituskauden. Jos saa, 1 500 metrille kokonaan siirtyvä Kuivisto voi jopa puhkaista neljän minuutin haamurajan.
Tyyli
Korkeushyppääjä Daniel Kosonen otti Ruotsi-ottelusta täyden ilon irti. Kosonen oli värjäyttänyt hiuksiinsa Marimekon ikonisen kukkakuosin ja kynnet kimaltelivat sähkönsinisinä. Hiustyyli ei ollut mikään huomion toisaalle kiinnittävä temppu, sillä Kosonen voitti lajinsa – ja toimi sunnuntainakin mestarillisesti seremoniamestarina kiikuttaen mm. Suomen lippuja lajivoittajille.
Kestoväriä on, Kosonen vakuutti.
Yllätys
Ruotsi-ottelu palasi Olympiastadionille sitten vuoden 2014. Olisi odottanut, että uudistuneen Stadikan lehterit olisivat pullistelleet. Etenkin, kun Suomen yleisurheilu on nousussa ja menestys EM-kisoissa oli parasta 40 vuoteen. Virallisissa kahvipuheissa yleisömäärää tietenkin kiiteltiin, mutta enemmänkin porukkaa Olympiastadionille olisi suonut, etenkin sunnuntaina.