Salossa seottiin riemusta Wilma Murron EM-kullan myötä – päättäjät ajautuivat heti ”kiistaan” urheilijan palkitsemisesta

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Saku Nikkasen puhelin kävi kuumana mestaruuden jälkeisen aamun.

Salon kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saku Nikkanen kertoi herkistyneensä oman kaupungin urheilijan Wilma Murron EM-kullan ratkettua.

19.8. 11:18

Salon vt. kaupunginjohtajan ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan puhelimet tuuttaasivat torstaiaamuna tasaisesti varattua. Lopulta puheenjohtaja Saku Nikkanen soitti takaisin.

– Kova hässäkkä on päällä, ja kyllä täällä ollaan ihan onnesta sekaisin. Salolaiset ovat myötäeläneet Wilman mukana, ja tämä on poikkeuksellista meidän urheilijalle – jos saamme hänet näin omia, Nikkanen sanoi torstaina.

Miksi eivät saisi, sillä onhan tuore Euroopan mestari ja uuden SE:n haltija edustanut aina Salon Vilpasta, olkoonkin, että hän tätä nykyä asuu ja harjoittelee Turussa.

Nikkanen muistutti, että myös Murron valmentaja Jarno Koivunen on lähtöisin Salosta.

– Tässä on tuplasti syytä salolaiseen ylpeyteen!

Wilma Murto ja hänen valmentajansa Jarno Koivunen ovat molemmat lähtöisin Salosta.

Nikkanen oli viettänyt aamun puhelimessa pitkälti sen takia, että keskustelut Murron palkitsemisesta ovat alkaneet saman tien.

Ensimmäisenä eleenä oli nostettu lippu Salon kaupungintalon salkoon.

– Sitä tässä pohditaan, että miten ja millä tavalla muistetaan häntä. Kun ei tämä ole meille mitään yleistä herkkua. Vähän Wilma pääsi meidätkin yllättämään, vaikka tiedettiin, että hyppy kulkee. Tätä ei siis ole oikein etukäteen pohdittu.

Saku Nikkanen kertoo, että Murrolle suunnitellaan torijuhlaa, mutta ajankohta on auki.

Nikkanen on ollut yhteydessä Murron äitiin ja manageriin torijuhlan ajankohdasta, mutta aivan pian sellaista ei saada järjestettyä. Murron kisakausi kun jatkuu vielä Euroopassa.

Kaupungilla on viralliset palkitsemisohjeet, mutta Nikkasen mukaan ne eivät välttämättä istu tämän laajuiseen saavutukseen.

Tontti on aika perinteinen lahja, onko sellaista jo pohdittu?

– Kaupunginhallituksen jäsenet ovat yksimielisiä, että Wilma huomioidaan normaalia poikkeuksellisemmalla tavalla. Mitään päätöstä ei ole vielä tehty. Ehkä enemmän oli leikkimielistä väittelyä siitä, että kun Salo on kuntaliitoskunta, mistä päin Saloa tontti annetaan, Nikkanen naurahtaa.

– Wilmahan on Salon Kuusjoelta alun perin kotoisin.

Salo on tunnettu ennen kaikkea menestyksekkäästä lentopallojoukkueestaan LP Viestistä. Nikkasen mukaan kaupunkiin on tullut kansainvälistä menestystä myös ammunnasta. Yleisurheilumenestystä hän ei viime vuosilta muista.

– En tiedä, pitääkö mennä Voitto Hellsteniin asti. Mutta hänhän on Wilma Murrolle sukua!

Presidentti Sauli Niinistö huomioi twiitissään Murron kotikaupungin, josta myös hän itse on alkujaan kotoisin. Se otettiin Salossa ilolla vastaan.

– Se tuntui oikein hyvältä. Saulihan on itse asunut aivan Salon yleisurheilukentän vieressä ja oli uudistetun yleisurheilukentän avajaisissa. Hän totesi, että ei ole nähnyt parempaa urheilupuistoa missään.

Nikkanen uskoo, että oman urheilijan menestys näkyy myös suoraan yleisurheilukentällä.

– Aivan varmasti näkyy. Voi tulla uusia pieniä seiväshyppääjiä piankin. Tietysti täällä on vahva tausta, kun Koivusen Jarno ja Wilma ovat kotoisin täältä, ja Nikkasen Minna naapurikunnasta Somerolta. Salon Vilpas tekee hyvää työtä. Varmasti Wilmalla olisi ottajia isommissakin seuroissa, mutta hän haluaa edelleen edustaa Vilpasta.

Salon urheilupuisto on kirvoittanut kehuja itse Tasavallan presidentiltä.

Nikkanen uskoo, että Murron saavutus on koskettanut syvästi salolaisia, kuten myös koko Suomen kansaa.

– Uskon, että aika monen, myös allekirjoittaneen, silmät kostuivat. Se oli upea hetki. Tässähän liikuttuu vieläkin, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?