Tämä Wilma Murron ja valmentajan keskustelu oli avainhetki EM-uhkapelissä – ”Kysyin, että haluatko voittaa?”

Jarno Koivunen lietsoi Wilma Murron tavoittelemaan kirkkainta mitalia.

18.8. 10:00

Seiväshyppääjä Wilma Murron sensaatiomainen EM-kulta oli täyttymys myös suomalaisen valmentaja Jarno Koivuselle. Kaksikon yhteinen tie on ollut pitkä ja kertaalleen valmennussuhde ehti jo päättyä.

Koivunen kertoi kilpailun jälkeen, miten ihme hänen silmissään tapahtui. Kisan käännekohta oli korkeus 470, jonka kisan ykkössuosikki Aikaterini Stefanidi ylitti ensimmäisellä yrityksellä.

Kolmen kisassa jäljellä olleen kilpailijan mitalitaistossa Murto ei jäänyt pelkästään mittelemään Tina Sutej’n kanssa hopeasta vaan lähti tavoittelemaan kultaa.

Murto jätti 470:n yhden pudotuksen jälkeen väliin ja siirsi jäljelle jääneet kaksi yritystä ennätyskorkeuteensa 475.

– Kun mitali varmistui jatkettiin toiseksi suurimmalla seipäällä, mitä Wilma on koskaan käyttänyt. Meni ekalla yli. Kysyin Wilmalta, että haluatko voittaa tämän? Wilma sanoi, että halusi ja jätän väliin, Koivunen kertasi.

Uhkapeli kannatti, kun Murto ylitti 475, sitten 480 ja kruunasi kisan vielä upealla 485:n ylityksellä. Entinen Suomen ennätys parani kertarysäyksellä 13 senttiä.

Murron itsensä mukaan 470:n yrittäminen uudelleen olisi ollut ”hopean varmistelua”, kun mitali oli jo varma.

– Otettiin suurin seiväs, jolla Wilma on koskaan hypännyt. Sittenhän se lähti kulkemaan. Vikat hypyt olivat hyviä. Pieni bonus, että pystyi voiton ratkettua vielä vetämään yhden korkeuden. Joutuu melkein kehumaan jo, Koivunen sanoi.

– Uskoin, että hän pystyy 480 hyppäämään, jos osuu. Silloin se on mahdollista, koska kunto ja juoksu olivat hyviä. Ei haittaa, vaikka 485. Joskus minäkin olen väärässä, Koivunen jatkoi.

Jarno Koivunen valmensi Wilma Murron Euroopan mestariksi.

Münchenin pimentyneessä illassa Koivunen tiesi valmentajan rujon arjen sarastavan jo seuraavana aamuna. Koivunen palaa stadionille ja jatkaa töitä heti torstaina miesten seiväshypyn karsintakilpailussa.

Keskiviikkoilta oli Murron.

– Onnellisuus on päällimmäinen tunne. Ja tyytyväisyys siitä, että vihdoinkin natsahti kohilleen. Pitkä tie on kuljettu. Nyt tuli aikamoinen palkinto, Koivunen sanoi.

– Torstaina varmaan soitan kaikille, jotka ovat olleet matkan varrella apuna. Kiitän heitä. Kun tulen kisoista kotiin, käyn Turun torilla kaffella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?