Sekoilu saa nyt loppua! Suomalainen yleisurheilupomo lupaa rajuja sääntömuutoksia arvokisoihin

Tietokoneiden tekemät tuomarivirheet ovat nousseet yleisurheilun EM-kisojen puheenaiheeksi.

Saksan Arthur Abele oli joutua todellisen vääryyden uhriksi. Antti Pihlakoski haluaa ehkäistä vastaavia tilanteita sääntömuutoksilla.

17.8. 14:02

MÜNCHEN

Kansainvälisen yleisurheiluliiton (EA) suomalainen hallituksen jäsen Antti Pihlakoski lupaa suuria muutoksia tuleviin arvokisoihin.

–Sääntöjä on muutettava. Tein jo Eugenen MM-kisoissa esityksen siitä ja olen varma, että Unkarin MM-kisoissa ensi kesänä asiat ovat toisin, Pihlakoski vakuuttaa.

Yleisurheilun EM-kisoissa Münchenissä koettiin toisena kisapäivänä kaksi tuomariskandaalia, joiden syy oli videolaitteissa.

Kovimman kohtalon koki miesten pituudessa 806 hypännyt britti Jacob Fincham-Dukes. Videotuomarointi hyväksyi hypyn, joka Ranskan protestin jälkeen todettiin yliastutuksi.

Asian saattoi nähdä jo reaaliaikaisessa hidastuksessa, mutta käytössä ollut videolaite ei jostain syystä huomioinut sitä.

Ranskan tekemän protestin jälkeen maan oma mies, myös 806 hypännyt Jules Pommery, nousi pronssille.

Aiemmin koneet näkivät 10-ottelussa Saksan Arthur Abelen ottaneen 110 metrin aidoissa varaslähdön, vaikka kaikki katsojat näkivät saksalaisen lähteneen telineistä viimeisenä.

Saksalainen sai punaisen kortin, mutta kesken kiekonheiton hänelle kerrottiin, että hän saa juosta aidat uudelleen, tosin yksin.

– Münchenissä on selkeästi ongelmia laitteistojen kanssa. Siellä ovat käytössä eri valmistajan laitteet kuin MM-kisoissa, WA:n tekninen delegaatti, suomalainen Pasi Oksanen kertoo.

Arthur Abele sai kokea teknologian nurjan puolen.

Ongelmat ovat olleet sitä tasoa, että Kansainvälinen yleisurheiluliitto joutuu muuttamaan sääntöjä syksyn kokouksessa niin, ettei samoja ongelmia ole enää ensi kesän MM-kisoissa Unkarissa.

– Paineita siihen suuntaan on. Kritiikki on ollut sen verran kovaa, Oksanen painottaa.

WA:n hallituksen pitkäaikainen jäsen Pihlakoski vakuuttaa, että muutoksia tulee. Pihlakoski istuu myös Euroopan yleisurheiluliiton hallituksessa.

– Annoin WA:n kilpailuvaliokunnalle tehtäväksi muuttaa varaslähtösääntöä ja valmistella muutoksen marraskuun hallituksen kokoukseen.

– Se oli jo Eugenen MM-kisoissa melkoinen skandaali, kun lajin suurin suosikki Davon Allen hylättiin varaslähdön vuoksi, vaikka hän vain reagoi ääneen maksimaalisen hyvin, Pihlakoski harmittelee.

Pihlakoski onkin Antti Meron tutkimuksiin vedoten vaatinut, että reaktioaika on pudotettava nykyisestä 0,1 millisekunnista selkeästi alemmas.

– Tutkimukset osoittavat, että ihminen voi reagoida ääneen jopa alle 0,07 millisekunnissa. Mielestäni raja pitää laskea ainakin siihen.

Jos raja olisi ollut MM-kisoissa tuo, olisi Allen tavoitellut MM-kultaa aitafinaalissa.

Nykyään arvoja tutkitaan lähtötelineissä olevien anturien antamien lukemien perusteella. Sekään ei välttämättä ole oikea ratkaisu.

– Valmiit-komennon aikana urheilijan jalkojen tuottama paine vaihtelee, ja se oli varmasti yksi syy Abelen saamaan tuomioon. Selkeintä olisi saada anturit käsien alle: kun kädet irtoavat radan pinnasta, on urheilija lähtenyt liikkeelle, Oksanen ehdottaa.

Jules Pommery nousi pituuspronssille protestin jälkeen.

Starttiviivan voisi siis korvata jatkossa teipillä, joka sisältäisi paineanturin. Kun sormet irtoavat teipistä, kertoo se selkeästi urheilijan lähteneen liikkeelle.

– Se on myös hyvä ehdotus. Tosin kädet reagoivat pamaukseen jalkoja nopeammin, Pihlakoski muistuttaa.

Nykyisen varaslähtösysteemin ongelma on siinä, että urheilijat saattavat tuottaa valmiit-komennon aikana antureihin painetta, jonka tietokone tulkitsee väärin.

– Anturit saattavat näyttää kovaa painetta, sitten se loppuu ennen starttia ja tietokone tulkitsee sen varaslähdöksi, Oksanen kertoo.

– Tilanne on myös erilainen 100 metrin sileän ja 110 aitojen lähdössä. Satasella kovaääniset ovat useamman metrin lähtijän takana, aidoissa lähes kiinni telineissä. Mitä lähempänä kovaääniset ovat, sitä nopeammin urheilijakin pystyy reagoimaan, Pihlakoski painottaa.

– Sääntöihin on tehtävä muutoksia, näin emme voi jatkaa, Pihlakoski painottaa.

Muutoksia edellyttää jo urheilijoiden oikeusturva. Urheilijoiden on oltava varmoja siitä, etteivät tietokoneet vie valtaa ihmisiltä.

– Muutoksia tulee varmasti. Meidän on pystyttävä luomaan sellainen systeemi, joka takaa kaikille varmuuden siitä, että tuomiot ovat oikeudenmukaisia, Pihlakoski painottaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?