ME-hirmu Karsten Warholm yllätti kaikki super­piikkareillaan – Viivi Lehikoisella selvä mielipide kikkailusta

Suomen ennätyksen tehnyt Viivi Lehikoinen muuttaisi sääntökirjaa, vaikkei teknologista kehitystä vastustakaan.

Viivi Lehikoinen toivoisi sääntöä, joka olisi estänyt Karsten Warholmin teon.

18.8. 10:47

SE-nainen Viivi Lehikoisella on selvä mielipide superpiikkareista, joiden kanssa hänen 400 metrin aitajuoksukollegansa Karsten Warholm saapui yleisurheilun MM-kisoihin Yhdysvalloissa heinäkuussa.

Warholm käytti viime hetkellä hyväksyttyä prototyyppiä piikkareista, joiden kärjessä oli eräänlainen kynsi tai uloke. Ulokkeen tarkoituksena oli lisätä kengän ja juoksuradan kontaktiaikaa niin, että askeleeseen tulisi lisää voimaa ja vauhtia.

Lue lisää: Uudet ihmepiikkarit hyväksyttiin vain hetki ennen MM-starttia – ME-miehen vastustajat ihmeissään: ”Mikä tuo on?”

Lehikoinen haluaisi sääntökirjaan selkeän, uuden pykälän.

– Kaikki, jotka haluavat uudet piikkarit, saavat ne. En tykkää, että Warholmin tapauksessa piikkarit on suunniteltu vain hänelle. Ehkä kyseinen prototyyppi tulee ensi vuonna Puman urheilijoiden käyttöön, mutta minusta kenkien pitäisi olla vapailla markkinoilla, Lehikoinen sanoo.

Puristiksi hän ei tunnistaudu. Siis yleisurheiluihmiseksi, jonka mukaan vain hiilimurskalla lähes paljain jaloin pingotut ajat ovat kelpoja.

– Minun mielestäni on ihan normaalia, että teknologia kehittyy ja kehitystä on monissa lajeissa. Esimerkiksi maastohiihdossa välineet vaikuttavat paljon. Tietyt säännöt pitää silti olla, Lehikoinen kommentoi.

Karsten Warholmin (vas.) piikkarit herättivät Eugenessa ihmetystä ja jakoivat mielipiteitä.

Viime vuosina piikkarikikkailu ja erityisesti hiilikuitupohjaiset juoksukengät ovat olleet paljon tapetilla, koska niistä on välillä koettu saatavan kohtuutonta etua. Lehikoinen ei usko, että kengät tekevät autuaaksi.

– Ne eivät lopulta ole niin merkityksellisessä osassa lajisuorituksessa. Piikkareilla voi saada vain pientä kikkailua tehtyä. Ehkä urheilijat, joilla on enemmän teknisiä haasteita, saavat kengistä 400 metrillä enemmän hyötyä.

22-vuotias juoksija käyttää itse New Balancen hiilikuitupiikkareita. Hiilikuitupohjan ja jalan välissä on vielä muovinen välipohja, joka tuo kimmoisuutta.

– Sain piikkarit viime vuoden kesäkuussa. Juoksin ennen sitä ihan yhtä kovaa kuin sen jälkeenkin. Minulla ne eivät ole paljoa vaikuttaneet, Lehikoinen kertoo.

Vaan miltä tuntuisi, jos joku tulevaisuudessa murskaisi Lehikoisen Suomen ennätyksen 54,60 piikkareilla, joiden edistyksellisyyttä emme vielä pysty edes kuvittelemaan?

– En osaa sanoa! Uskon, että tekniikan kehitys on normaalia.

Lehikoinen nähdään EM-areenalla tositoimissa torstaina. Hän kilpailee 400 metrin aitojen välierissä, jotka alkavat torstaina klo 12.55 Suomen aikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?