Mitalitoivo Topi Raitanen huokuu itseluottamusta – vain yksi asia yllätti komeassa EM-näytöksessä

Topi Raitanen vaikuttaa kaikin puolin valmiilta mitalitaistoon.

Topi Raitanen ei joutunut tiukoille EM-kisojen alkueräjuoksussaan.

16.8. 13:47

München

Vaikka Münchenin lämpimästä kesäkelistä on puhuttu läpi EM-kisojen alkupäivien, tiistaipäivän kovaa vauhtia kohti 30 celsiusta kohoava lämpötila hätkähdytti silti estejuoksija Topi Raitasta.

– Yllättävän kuuma siellä kyllä oli. Verkkakentällä oli ihan ok, mutta kyllähän toi lämpö iskee. Varmaan siitäkin johtuen monet tuosta vauhdista tippuivat. Varmasti oli raskaampi kelien puolesta mitä ajateltiin, Raitanen pohti.

Muuta yllättävää Raitasen alkueräjuoksussa ei sitten ollutkaan. 26-vuotias mitalikandidaatti hoiteli itsensä finaaliin tyylikkään vähäeleisellä juoksulla. Alkumatkan porukan häntäpäässä tarkkaillut Raitanen oli lopulta eränsä viides ajalla 8.33,51.

Häntäpäähän jättäytyminen on Raitaselta tuttu temppu, joka oli tälläkin kertaa täysin suunniteltu.

– Häntäpäässä on kiva ottaa esteitä, etenkin arvokisoissa joissa mennään monesti vähän kovempaa. Nyt vauhti oli hiljaisempi, joten homma meni vähän härväämiseksi, minkä takia nousin jo hyvissä ajoin vähän lähemmäs keulaa.

Oman juoksunsa hän tiivisti värikkäällä verbivalinnalla.

– Tuommoista lönksyttelyä se oli.

Vaikka turhan rehkinnän välttäminen karsinnassa oli tarkoituksenmukaista, Raitasen erän hidas vauhti aiheutti myös omat ongelmansa.

– Tuohan tuntuu raskaalle. Kivempaa olisi juosta kovempaa. Toki isossa kuvassa se on raskaampaa, mutta kun esteiden ylittäminen kestää paljon enemmän, niin se on teknisesti vähän laiskanpulskeaa.

MM-kisoissa pahoista vastavaivoista kärsinyt Raitanen romahti alkuerässä itselleen heikkoon tulokseen 8.43,01. Nyt terveyshuolet ovat kuitenkin kaikesta päätellen historiaa. Raitasen elekielestä paistoi haastattelualueella leppoista itseluottamus.

Finaalia joudutaan odottamaan aina perjantai-iltaan saakka, mutta silloin suomalainen mitali saattaa olla enemmän kuin lähellä. Raitasen oma tavoite on ainakin selvä.

– Lähdetään siitä, että ollaan porukassa, joka taistelee mitaleista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?