Sara Kuivisto juoksi voittoon ja säväytti hiuksillaan – naurahti terveysongelmiin viitaten: ”Vanhenin 20 vuotta, tukka harmaantui”

Tokion olympiakisojen ennätystehtailija Sara Kuivisto uskoo, että alkukesän isoilla ongelmilla oli joku tarkoitus.

6.8. 20:18

Joensuun Kalevan kisoissa perjantaina 1 500 metriä voittanut Sara Kuivisto eteni lauantaina finaaliin tämän kauden päämatkallaan 800 metrillä. Loppukilpailu juostaan sunnuntaina.

Terveysongelmien takia porvoolaisen kausi pääsi käyntiin vasta heinäkuun 26. päivänä eli heti, kun kauden toinen päätavoite eli Eugenen MM-kisat olivat päättyneet. Münchenin EM-kisoihin kummallekin keskimatkalle valittu Kuivisto joutuu tekemään kompromissin ja juoksee vain 800 metriä.

Tokion olympiakisojen suuriin suomalaistähtiin kuulunut, puolentoista viikon päästä 31 vuotta täyttävä Kuivisto säväyttää Joensuussa myös hiustyylillään: harmailla hiuksillaan. Niistä hän lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa veti myös humoristisen yhtymäkohdan suuriin, kevättalvella alkaneisiin vaikeuksiinsa.

– Vanhenin 20 vuotta, ja tukka harmaantui, nauroi Kuivisto, jonka hiusten sävy näyttää toki todellisuuden nimissä olevan väripurkista kotoisin.

– Sen saa jokainen päätellä, Kuivisto kommentoi hymyillen.

Hänen piti olla tälläkin kaudella suomalaisen yleisurheilun ehdotonta eturiviä ja Eugenen MM-kisoissa finaali- ja Münchenin EM-kisoissa jopa mitalikandidaatti. Tokion olympiakisoissa 2021 Kuivisto juoksi kummallakin matkallaan kaksi SE-aikaa ja kohensi 800 metrin Suomen ennätyksen lukemiin 1.59,41 ja 1 500 metrin rekordin 4.02,35:een. Välierissä paikka 800 metrin finaaliin jäi 0,13:n, 1 500 metrillä 0,66 sekunnin päähän.

Olympiakisoja seuranneella hallikaudella Kuivisto jatkoi hurjaa ennätystehtailuaan juoksemalla kaksi kertaa 800 metrin SE-ajan ja parantamalla kertaalleen sekä 1 500 metrin että mailin (1609 m) Suomen ennätystä.

Kevättalven ja kevään saumakohta muutti kuitenkin kaiken aikaa vastaan taisteluksi, jonka lopputulos nähdään Münchenin olympiastadionilla 15.8. alkavissa EM-kisoissa.

Ilmeisesti Espanjasta tai Puolasta kisamatkalta seuralaiseksi tuli dientamobea fragilis  -niminen suolistoloinen. Se tarttuu tyypillisesti juomavedestä, joka on jollakin lailla ulosteen saastuttamaa.

Lue lisää: Sara Kuivisto joutui keskeyttämään harjoitusleirinsä Portugalissa – ”Olisi katastrofi”

Pahasti alivireinen Kuivisto joutui huhtikuussa keskeyttämään tärkeän harjoitusleirin Portugalissa pystymättä toteuttamaan juuri mitään valmentaja Ari Suhosen kirjoittamista harjoitussuunnitelmista. Lopulta koko alkukauden kilpailut peruutettiin, kunnes urheilija 26.7. Jyväskylässä koki olevansa taas kilpailukunnossa.

– Pohjat olivat niin hyvät, että juoksukunto löytyi nopeasti tervehtymisen jälkeen. Ainakin pääsen Müncheniin siinä mielessä erinomaisessa tilanteessa, että olen varmasti nousujohteisessa kunnossa. Ei ole pitkän kauden väsymystä alla.

Lue lisää: Suomen olympiasensaation dramaattisten terveysongelmien syy selvisi – dientamoeba fragilis iski: ”Ikävä vaiva”

Henkisesti tavoitteiden romuttuminen oli raskasta, sillä tavoitteet olivat loistavan viime kauden jälkeen tietenkin aivan tapissa.

– Ei olisi harmittanut lainkaan yhtä paljon, jos kyse olisi ollut jostain omista mokista tai virheistä. Mutta kun kyse oli vain tajuttoman huonosta munkista, niin ottihan se todella koville.

Lue lisää: Sara Kuivisto lataa pöytään kovan tavoitteen EM-kisoihin

Vaikka urheilija kiroili kohtaloaan, hän yritti hakea tilanteesta myös jotain positiivista.

– Uskon vakaasti, että kaikilla asioilla on joku syvempi tarkoitus. Muutaman kerran jouduin toteamaan itselleni, että tämä on lopulta vain urheilua. Ja olisihan tämä helvetin helppoa, jos kaikki aina menisi täydellisesti suunnitelmien mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?