Topi Raitanen ampaisee arvokisakauteen hurjin tavoittein! ”Pidän sitä ihan realismina”

Suomalaistähden estejuoksukausi alkaa suoraan Timanttiliigasta – jossa on lämpöä noin 25 astetta enemmän kuin Jyväskylässä.

Topi Raitanen teki napakan vauhtikestävyysharjoituksen Jyväskylässä lämpötilassa, joka oli todennäköisesti noin 25 astetta matalampi kuin estejuoksukauden avaavassa Dohan Timanttiliigan kilpailussa perjantaina 13. toukokuuta.

9.5.2022 6:57

Jyväskylän Harjun yleisurheilukentän lämpömittari näytti plus viittä astetta, kun estejuoksija Topi Raitanen tiistaina 3. toukokuuta valmistautui päivän pääharjoitukseensa: viisi 1000 metrin vetoa minuutin palautuksilla ja niiden päälle sama määrä 300 metrin vetoja 100 metrin kävely-hölkkäpalautuksella.

Alan harrastajille olennaista tietoa lienee, että niin kutsutulla vauhtikestävyysalueella juostut tonnin vedot kestivät 3.05 minuutista 2.56 minuuttiin, ja 300-metrisiin meni kuhunkin 42 sekuntia. Raitanen ei käynyt edes maksimisuorituskykynsä välittömässä tuntumassa.

Topi Raitasen avuksi vetoharjoituksissa käy usein hyvä ystävä, entinen kestävyysjuoksija Tommi Liikanen, joka osaa polkea pyöräänsä sekunnilleen Raitasen toivomaa vauhtia.

– En kyllä usko, hyväntuulinen juoksija arvioi sitä, käyvätkö ulkomaalaiset päävastustajatkin juoksemassa vetoja yhtä arktisissa oloissa.

Aiemmin keväällä Raitanen joutui Harjulla jopa puhdistamaan itselleen harjoitusradat kovan talven jäljiltä lumikolalla.

Puolitoista viikkoa Ilta-Sanomien haastattelusta Qatarin pääkaupunkiin Dohaan luvataan 13. toukokuuta noin 30 asteen iltalämpötilaa, kun Raitanen ja muut maailmanvaliot starttaavat Timanttiliigan osakilpailuun kello 20.47.

Raitanen myöntää, että lähtökohta on erikoinen, todellinen suorasukellus altaan syvään päähän.

Jo Topi Raitasen jatkopaikka Tokion olympiakisojen vaikeasta alkuerästä 2021 oli pienoinen sensaatio, sillä ulos loppukilpailusta jäivät mm. USA:n, Italian, Kenian ja Etiopian kivikovat edustajat. Raitasen päihitti vain Marokon Soufiane El Bakkali, joka voitti myös finaalin.

– Olin maaliskuun lopussa Arizonassa leirillä, kun kilpailumanageri ilmoitti, että Dohaan on paikka. On totta kai kova juttu ja epätavallinen tilanne käynnistää kausi suoraan korkeimmalta tasolta ja päämatkalta.

Dohassa ja Ostravan GP:ssä toukokuun lopussa Raitanen yrittää antaa näytöt, jotka avaisivat paikan Rooman kovavauhtiseen Timanttiliigaan 9. kesäkuuta.

Raitasen kauden kolmesta päätavoitteesta yksi vaatii ilman muuta paikkoja tällaisiin erittäin kovatasoisiin tapahtumiin.

Vaikka viime kauden päätapahtumassa eli Tokion olympiakisoissa Raitanen juoksi peräti kahdesti alle 8.20:n ja sijoittui finaalissa nousujohteisella juoksulla 8:nneksi, yksi kauden tavoite ei toteutunut.

Päämatkan ennätykseksi kirjattiin syksyllä 2021 yhä Monacon Timanttiliigassa 2020 syntynyt 8.16,57. Tokion finaaliaika oli 0,87 sekuntia heikompi.

Topi Raitanen uskoo urheilussa dataan, mutta käy erilaisissa suorituskyvyn laboratoriotesteissä harvakseen., Viime vuoden huhtikuussa hänen verensä hemoglobiinimassaa mitattiin Helsingin urheilulääkäriasemalla.

– Se ei ollut koko totuus. Olisin varmasti pystynyt juoksemaan 8.12–8.13, jos olisin ollut mukana oikeassa juoksussa oikeaan aikaan.

Raitasen käsitystä tukevat pääsivumatkoilla eli 1 500:lla ja 3000 metrillä syntyneet uudet ennätykset.

Suunnistustaustainen juoksija tiedetään kaikenlaista haihattelua karttavaksi mieheksi, jota kestävyysjuoksun karu maailma on jo ehtinyt kouluttaa. Kun Raitanen paukuttaa tiskiin alkavan ulkoratakauden tavoitteensa, kuulijakin voi pitää niitä varsin uskottavina.

– MM-kisoissa Eugenessa finaaliin ja laadukas kokonaissuoritus. En ole mitaliehdokas, mutta tietyllä tavalla rakentuvassa juoksussa voin olla pitkäänkin mitalijunan matkassa. Münchenin EM-kisoissa tavoittelen ilman muuta mitalia ja pidän sitä ihan realismina. Päämatkan perustasoa yritetään painaa välille 8.17–8.18, mikä antaa huippupäivänä ja -huippujuoksussa eväät juosta vähän yli 8.10.

Vaikka Tokion olympiafinaalin 8. sija oli kestävyysurheilua ymmärtävien silmissä loistava veto, Raitanen muistuttaa realiteeteista:

– Kun sekä Etiopian, Kenian että USA:n mestarit jäävät arvokisoissa alkueriin, niin onhan kyse harvinaisesta poikkeustapauksesta.

Lue lisää: Äidin tuoreita pullia janoava Topi Raitanen oli olympia­finaalissa paras eurooppalainen, mutta esiintyi arvoituksellisesti – ”En viitsinyt paljastaa”

Tokion loppukilpailussa Raitanen oli paras eurooppalainen, joten Münchenin elokuisiin EM-kisoihin lähdetään tietenkin kovat piipussa. Viime kauden maailmantilastossa hän kuitenkin oli vasta 7:nneksi paras eurooppalainen – siinä missä poikkeuksellisella koronakaudella 2020 vanhan mantereen kolmanneksi paras ja koko porukastakin peräti kuudes.

– Estejuoksun eurooppalainen kokonaistaso on selvästi noussut, ja mitään ilmaista lounasta Münchenissä ei tarjoilla.

Mittari näytti Topi Raitasen veren laktaattipitoisuudeksi 2,8 millimoolia, mikä kertoi, että urheilija ei käynyt lähelläkään sietokykynsä rajoja täysin tavoitteen mukaisesti sujuneen harjoituksensa aikana.

Estejuoksumitali olisi Münchenin tarunhohtoisella olympiastadionilla Suomelle toinen. Suomen-tilaston kaikkien aikojen kakkonen Tapio Kantanen (8.12,60) juoksi 1972 Baijerissa olympiapronssia.

Raitasen koville tavoitteille selkänojaa antavat valmentaja Janne Ukonmaanahon kiistattomat näytöt erittäin arvokisaorientoituneen urheilijansa virittämisestä kilpailu- ja harjoitussuunnitelman kautta huippusuorituskykyiseksi H-hetkellä.

– Viime syksynä kauden jälkeen käytiin aika kovat ja suorat keskustelut siitä, onko Janne 5-vuotiseksi venyneen olympiaprojektin jälkeen oikea mies auttamaan minua kehittymään lisää. Ja vastaavasti ansaitsenko minä, että hän jatkaa?

Tarvittiin myös systeemitukea. Jos Olympiakomitea ja Urheiluliitto eivät auttaisi rahoituksessa, hammaslääkärinä työskentelevä Ukonmaanaho ei taloudellisesti voisi auttaa urheilijaansa kuin puolivaloilla, eikä sellainen tällä tasolla riitä.

Pitkille ulkomaanleireille Etelä-Afrikkaan ja Arizonaan Ukonmaanaho ei matkustanut, mutta Raitanen pitääkin valmentajansa intensiivistä läsnäoloa oleellisempana kilpailu- kuin harjoituskaudella.

Vaikka Raitanen kuvaa suorasuiden syksyistä kehityskeskustelua räiskyväksi, konkreettisia uusia valmentajaehdokkaita ei koskaan tiskiin lyöty.

Ennen runsaan kahden vuoden päässä odottavia Pariisin olympiakisoja Raitanen uskaltaa ääneenkin tavoitella historiallista suomalaissuoritusta.

– Jossain kohtaa pitäisi juosta alle 8.10:n.

Jukka Keskisalon SE 8.10,67 syntyi Zürichissä elokuussa 2009.

Topi Raitanen syntyi 7.2. 1996 Tampereella. 26-vuotias. Lapsuus ja nuoruus Tuusulassa. Asuu Jyväskylässä avopuolisonsa kanssa.

Seura yleisurheilussa HKV, suunnistuksessa Helsingin Suunnistajat. Valmentaja Janne Ukonmaanaho. Kilpailumanageri hollantilainen Jasper Buitink.

Ylioppilas, suorittanut merkonomin tutkinnon. Tekee etäopintoina tradenomin tutkintoa.

EM-kisoissa 2018 ja olympiakisoissa 2021 3000 m estejuoksun 8. sija. Ennätys 8.16,57. Ennätys 1 500 m:llä 3.38,48 ja 3000 m:llä 7.49,00. Nuorten EM-kisoissa estejuoksun 4. ja kesäuniversiadeissa 3. sija.

10 aikuisten SM-kultaa ulkoradoilla ja maastossa. Suunnistuksessa nelinkertainen nuorten arvokisamitalisti.

Juoksee vuodessa noin 7000 kilometriä. Ei laske erikseen harjoitustuntejaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?