Ukrainan yleisurheilutähti lähettää nyt painavan viestin kaikille suomalaisille – pakenee itse perheensä kanssa sotaa Euroopassa: ”Jos me kaadumme...”

Korkeushyppytähti Bohdan Bondarenko sai vaimonsa ja pienen tyttärensä turvaan Saksaan. Huoli venäläisten piirittämään Harkovaan jääneestä äidistä on valtava.

Bohdan Bondarenko matkusti keskiviikkona ja torstaina Ukrainan ja Unkarin rajalta Saksaan 4-vuotiaan tyttärensä, vaimonsa ja isänsä kanssa.

3.3.2022 16:50

Normaalissa maailmantilanteessa ukrainalaisen Bohdan Bondarenkon, 32, haastattelu liittyisi korkeushyppyyn. Kaikkien aikojen maailmantilaston kolmoseksi tuloksella 242 hypännyt Bondarenko on peräti seitsemän kertaa ylittänyt korkeuden 240.

Hän on lajinsa maailmanmestari, Euroopan mestari, MM-kakkonen ja olympiakolmonen, tunnetuimpia ukrainalaisurheilijoita maailmassa.

Lue lisää: Huikea korkeuskilpailu Moskovassa! Bondarenko vei voiton

Mutta tällä kertaa Ilta-Sanomien haastattelupuheluun vastaa masentunut mies vaimealla äänellä.

– Urheilu, harjoittelu tai kilpaileminen ei tunnu nyt merkitykselliseltä. Ajatukset ovat toisaalla, Etelä-Saksasta Nürnbergin lähistöltä tavoitettu Ukrainan kansallissankari huokaa.

Ukrainalaisjoukkojen tuhoamia venäläisten ajoneuvoja Borodjankan lähistöllä.

Saksassa valmentajaisänsä Viktor Bondarenkon kanssa harjoitusleirillä olleen urheilijan piti palata Ukrainaan 24. helmikuuta. Saksassa isä kuitenkin sairastui ja joutui sairaalaan eikä poika voinut jättää häntä vieraaseen maahan yksin. Sitten, suunniteltuna paluupäivänä, alkoi sota.

Bondarenko sai yhteyden vaimoonsa Irina Pimenovaan, joka hakeutui parin 4-vuotiaan tyttären kanssa Ukrainan lounaisrajan yli Unkariin. Sieltä Bondarenko kävi keskiviikkona isänsä kanssa hakemassa heidät Saksaan.

Bondarenkon pitkäaikainen sponsori Puma järjesti autokuljetuksen ja on majoittanut perheen väliaikaiseen kotiin.

Helsingin Suvilahdessa koottiin keskiviikkona Ukrainaan lähtevää avustuslähetystä.

– Tulevaisuus on täysin auki. Nyt yritän kaikkeni, jotta saisin äitini ja isoäitini turvallisempaan paikkaan Ukrainassa. Onneksi tyttäremme on liian pieni tajuamaan, mitä nyt tapahtuu.

Lue lisää: Julija pakeni Harkovan pommituksia: ”Venäläiset odottivat meiltä kukkia, mutta he saavat niitä vain haudalleen”

Se voi olla helpommin sanottu kuin tehty. Äiti ja isoäiti asuvat yhä urheilijan kotikaupungissa, Koillis-Ukrainan Harkovassa, josta on käyty rajuja taisteluita ja jonka ympärille kiristyy venäläisten hyökkääjien saartorengas.

– He ovat siellä sodan ja tuhon keskellä. Ruuasta ja puhtaasta vedestä on jo pulaa.

Suomessakin muutaman kerran kilpaillut Bondarenko kertoo olleensa sodan sytyttyä yhteydessä venäläisiin ja valkovenäläisiin urheilijaystäviinsä, joita on pitkän uran aikana kertynyt lukuisasti.

– He eivät saa kotimaansa mediasta oikeaa informaatiota siitä, mitä meille tapahtuu. He ovat valheellisen propagandan varassa siitä, mitä meille nyt tapahtuu. Haluan myös kertoa siitä koko maailmalle, jotta saisimme apua.

Lue lisää: Ukrainalainen nyrkkeilytähti kiiruhti takaisin kotimaahansa – julkaisi kuvan maastopuvussa: ”Pataljoona aseistettu”

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on herättänyt valtavan auttamishalun ympäri maailmaa, myös Suomessa.

– Olemme äärimmäisen kiitollisia Suomelle ja tarvitsemme teitä rinnallemme. Ukraina ei taistele vain oman tulevaisuutensa puolesta. Jos me kaadumme, kuka on seuraava? Kertokaa maailmalle, mitä Venäjä tekee meille!

Bondarenko kertoo, että moni hänen ystävänsä on liittynyt taisteluun hyökkääjää vastaan. Hänen tietääkseen yksikään ei ollut vielä torstaihin mennessä kaatunut.

Tässä vaiheessa myös puoliso Irina Pimenova haluaa sanoa muutaman sanan:

– Meistä ei koskaan voi tulla osa Venäjää. Emme voi kaiken tämän jälkeen tuntea Venäjää kohtaan kuin vihaa.

Runsaan viikon kestäneen sodan aikana nyrkkeilylegendat Vladimir ja Vitali Klitshko ovat nousseet urhean puolustustaistelun symboleiksi, samoin presidentti Volodymyr Zelenskyi.

– Eräs edellinen presidenttimme (Viktor Janukovytsh, 2014) lähti maanpakoon Venäjälle. Meille on ollut äärimmäisen tärkeää, että presidentti Zelenskyi on johtanut maata rohkeasti pääkaupungista, Irina Pimenova sanoo.

Sergei Bubka voitti 1997 Ateenassa peräti kuudennen kerran putkeen seiväshypyn MM-kultaa. Miljoonille ukrainalaisille vaikutusvaltaisen legendan täydellinen vaikeneminen Venäjän aloittaman sodan aikana on ollut valtava pettymys.

Bohdan Bondarenko haluaa aivan erikseen puhua eräästä ukrainalaisesta urheilulegendasta, jonka suunnasta on maan olemassaoloa uhkaavan sodan aikana kuulunut pelkkää radiohiljaisuutta: seiväshyppylegenda Sergei Bubkasta, 58.

Tämä on Ukrainan parlamentin jäsen, maan olympiakomitean puheenjohtaja, Kansainvälisen olympiakomitean jäsen ja Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsen.

Bubka on kotoisin Itä-Ukrainasta Luhanskin alueelta, jonka väestö on etnisesti pitkälti venäläistä.

– On äärimmäisen surullista, ettei näin vaikutusvaltainen ja maailmankuulu ukrainalainen ole sanonut koko sodan aikana mitään. Se on ollut Ukrainassa valtava pettymys, Bondarenko kummastelee.

Syyksi on epäilty, että pitkään Monacossa asunut Bubka haluaa vaikenemalla suojella mittavia liiketoimiaan Venäjällä.

– Hänen pitäisi ymmärtää, että nyt taistellaan itsenäisyydestä ja ihmishengistä. Nyt ei ole bisneksenteon aika.

Lue lisää: 30 vuotta 6 metrin haamurajasta – ”Bubka olisi päässyt vaikka 630”

Rouva Irina Pimenovakaan ei anna Bubkalle valtiomieskohtelua. Hän vertaa seivässuuruutta venäläiseen oligarkkiin, pakotetoimien kohteena olevaan Roman Abramovitshiin, joka ilmoitti keskiviikkona myyvänsä omistuksensa jalkapallon valioliigaseurasta Chelseasta ja käyttävänsä osan rahoista sodasta kärsineiden auttamiseksi.

– Venäläinen Abramovitsh tekee siis meidän hyväksemme enemmän kuin oman urheiluhistoriamme merkittävin hahmo.

Lue lisää: Kommentti: Klitshkon nyrkkeilijäveljekset nousivat Venäjää vastaan Ukrainassa – Jari Kurrin KHL-kompurointi näyttää entistäkin rumemmalta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?