Kimmo Kinnuselle rahakas työtarjous Intiasta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kimmo Kinnuselle tarjolla eksoottinen pesti ja hurja palkka – toiselta keihäs­legendalta tiukka varoitus

Kimmo Kinnunen halutaan kiivaasti keihäänheiton lajivalmentajaksi tuoreen olympiavoittajan Neeraj Chopran kotimaahan Intiaan.

Kimmo Kinnusen eksoottiset keihäsmatkat jatkuvat, jos mies vastaa myöntävästi tuoreen olympiavoittajan Neeraj Chopran kotimaasta Intiasta tulleeseen työtarjoukseen.

17.9. 7:26

Intian yleisurheiluliiton hallitus päätti aiemmin tällä viikolla, ettei maassa pitkään keihäsvalmentajana toiminut Uwe Hohn saa jatkoa, vaan jättiläismaan urheilujärjestelmää suorasanaisesti arvostellut saksalainen saa lähteä.

Hohn, 59, valmensi Tokion tuoretta olympiavoittajaa Neeraj Chopraa vuoden 2018 loppuun. Tänä aikana urheilija saavutti nuorten MM-kultaa sekä mestaruuden Brittiläisen kansainyhteisön sekä Aasian kisoissa.

Vuonna 1984 sittemmin käytöstä poistetulla keihäsmallilla peräti 104,80-metrisen kaaren tuupanneen DDR-legendan seuraajaa haetaan nyt kiivaasti Suomesta ja Äänekoskelta.

Intian uudeksi keihäsmaharadzaksi halutaan kokenut valmentaja ja vuoden 1991 maailmanmestari Kimmo Kinnunen, 53.

– Tammikuussa 2021 Intian liitto ilmoitti, että yhdeksän lajivalmentajan paikkaa tulee hakuun ja ne täytetään syksyllä. Siitä lähtien he ovat minua pommittaneet ja käyvät näemmä ihan kuumana, kun en ole antanut vastausta, toissa vuonna edesmenneen Jorma-isänsä ”toivottomasta” jäämistösiivouksesta tavoitettu Kinnunen naurahti.

Lue lisää: Kimmo Kinnusen entinen valmennettava heitti historiallisen olympiakullan!

– Et tietäisi ketään, joka tarvitsisi 1960-luvulla Suomessa valmistettua pullopesuria tai 300-kiloista Evinruden moottorikelkkaa? Kinnunen tiedusteli.

Intian liitto on ollut niin kiinnostunut Kinnusen palveluksista, että otti yhteyttä jopa Antti Pihlakoskeen, joka istuu Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n hallituksessa. Kinnunen oli Suomen urheiluliiton keihäsvalmentajana 2009–2016 ja on sen jälkeen työskennellyt lajivalmentajana Kiinassa sekä Latviassa. Jälkimmäinen Latvia-pesti päättyi Tokion olympiakisoihin.

Suomessa hän valmentaa Olavi Parjasen kanssa poikaansa Jami Kinnusta.

Kimmo Kinnunen on ollut intialaisten tarjouksesta yhteydessä Uwe Hohniin ja kysellyt tältä olosuhteista ja työnkuvasta. Potsdamilainen ei maalannut ruusutaulua.

– Uwe sanoi ihan suoraan, että jos paskassa haluat elää ja tarpoa, niin Intia on sinulle oikea paikka.

Lue lisää: Loukkaantunut Oliver Helander, 24, on vetäytymässä keihäskarsinnasta – Kimmo Kinnunen latasi todella tylyä tekstiä: ”P*****e!”

Intiassa Kinnunen valmentaisi lähinnä maan pohjoisosissa sijaitsevassa Patialan urheilukompleksissa.

Keihäskoulujen vetäminen on Kimmo Kinnuselle tuttua puuhaa.

Chopran lisäksi neljä intialaismiestä heitti tällä kaudella haarukkaan 78,88–81,63 ja ykkösnainen Annu Rani peräti 63,24. Kinnusen ex-valmennettavista Kiinan Liu Shiying voitti Tokiossa naisten keihäänheiton olympiakultaa.

– Koronatilanne on paha. Intiassa ei olisi minkäänlaisia liikkumisen vapauksia. Se olisi elämää akselilla treenipaikka-ruokala-hotellihuone. Yhdellä reunaehdolla voisin kuitenkin olla siihen valmis, sillä eihän kukaan uskoisi, jos sanoisin, ettei Intian potentiaali valmennusmielessä kiinnosta.

Kinnunen tarkoittaa pakettiratkaisua, jossa intialaiset palkkaisivat toiseksi lajivalmentajaksi englantilaisen David Parkerin, 41. Kinnunen on vetänyt keihäsklinikoita biomekaniikasta yliopistotutkinnon tehneen nuorten maailmanmestarin (1998) kanssa ja vakuuttunut tämän korkeasta ammattitaidosta.

1991 Vuoden urheilijaksi valittu Kinnunen ei arkaile myöntää, että Intiassa tulotaso olisi kovaa luokkaa. Esimerkiksi Hohn ansaitsi sisäpiirilähteiden mukaan jopa 15 000–17 000 dollaria kuussa (12 700–14 000 euroa). Suomessa ei kukaan yleisurheiluvalmennuksen parissa operoiva pääse lähellekään tällaisia palkkoja.

Kimmo Kinnunen voitti MM-kultaa Tokiossa 1991.

Lue lisää: Kimmo Kinnunen ei jatka Kiinassa – ”Mono perseeseen ja sillä selvä!”

– Minun pitäisi itse ilmoittaa Intiaan palkkapyyntöni, mutta taidan laittaa vaimon asialle. Nuo ovat sellaisia lukuja, että Äänekosken miehen pää menee pyörälle. Vuoden hommat Intiassa vastaavat näemmä viiden vuoden raatamista Äänekoskella.

Jos Kinnunen päätyy siihen, ettei vastaa myöntävästi Intian soidinhuutoon, hän aikoo kerätä toimeentulonsa Suomessa pienistä puroista.

– Se on sitten todennäköisesti yhdistelmä lukiovalmennusta, akatemiavalmennusta ja erilaisia metsätöitä, nuorena metsäteknikoksi opiskellut keskisuomalainen kertoo.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?