Nooralotta Neziri yllätti huippuvalmentajan puhelullaan - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Huippuvalmentaja yllättyi Nooralotta Nezirin puhelusta – latasi heti tiukat ehdot: ”Ei urheilija voi toimia sillä tavalla”

Philipp Unfried on kokenut ammattivalmentaja, jonka tähtiaituri saavutti Tokiossa olympiapronssia.

Nooralotta Neziri lähtee kiskomaan itsestään ja loppua kohti kääntyvästä urastaan viimeiset irti itävaltalaisen Philipp Unfriedin valmennukseen.

15.9. 6:50

Itävaltalainen yleisurheiluvalmentaja Philipp Unfried, 43, tuntee Suomen pika-aituritähden Nooralotta Nezirin jo vuosien takaa, mutta hän kertoo yllättyneensä suomalaisen loppukesästä soittamasta puhelusta.

Tokion olympiakisoista lannerangan rasitusmurtuman ja takareiden lihasrepeämän takia sivuun jäänyt Neziri oli päättänyt lopettaa harjoittelun Petteri Jousteen valmennusryhmässä ja etsi uutta valmentajaa.

– En ollut asiassa mitenkään aloitteellinen, vaan Nooralotta soitti minulle. Sanoin heti, ettei urheilija voi toimia sillä tavalla, että vaihtaa valmentajaa kovissa tunnekuohuissa. Sanoin Nooralotalle, että hänen täytyy tietää tarkasti, mitä hän on tekemässä ja miksi ja mitkä olisivat tämän päätöksen plussat ja miinukset, Unfried kertoi Ilta-Sanomille tiistaina.

Hän tuntee Nezirin hyvin jo siltä ajalta, kun tämä harjoitteli Jussi Ihamäen (yhteistyö päättyi 2017) valmennuksessa Porissa.

– Tapasimme usein Teneriffalla, jossa leireilin samaan aikaan omien urheilijoideni kanssa. Kun valmensin Alina Talayta, Nooralotta treenasi joitakin jaksoja hänen kanssaan.

Valkovenäläinen Talay saavutti Pekingissä 2015 MM-pronssia ja Helsingissä 2012 EM-kultaa.

Philipp Unfriedin tähtiurheilija, jamaikalainen Megan Tapper saavutti Tokiossa olympiapronssia 100 metrin aitajuoksussa.

Unfried juoksi omalla urallaan pika-aidat parhaimmillaan 13,94 vuonna 2001. Hän opiskeli yliopistossa ravintotieteiden tutkinnon ja kertoo päätyneensä yleisurheiluvalmennuksen pariin ”pitkälti sattumalta”. Hän valmensi pitkään mm. Beate Schrottia, joka saavutti vuonna 2012 Helsingissä EM-pronssia ja selviytyi Lontoon olympiakisoissa loppukilpailuun.

Lue lisää: 0,004 sekuntia unelman toteutumisesta – Nooralotta Neziri: ”Tämä kuva tiivistää kaiken”

Unfriedin työnantaja on Itävallan yleisurheiluliitto ja työnkuva pika- ja aitajuoksun lajivalmentaja.

– Itävallan liiton lajivalmentajat saavat ottaa myös ulkomaalaisia urheilijoita ryhmiin. Olemme Itävallassa aika pieni laji, ja ulkomaalaisten huippujen toivotaan inspiroivan ja kehittävän omia urheilijoitamme harjoitusryhmissään.

Itävalta saavutti Tokiossa yleisurheilussa yhden mitalin, jonka otti kiekonheitossa pronssisena Lukas Weisshaidinger.

Nooralotta Neziri harjoitteli kokeneen Petteri Jousteen ohjelmilla vuodet 2017–2021.

Lue lisää: Nooralotta Neziri jäi täpärästi neljänneksi EM-kisoissa! ”Ajattelin, että olin kolmas ja nyt se mitali kaulaan”

Unfriedin ryhmän ykköstykki on jamaikalainen, parhaimmillaan 12,53 juossut Megan Tapper, joka saavutti juuri pronssia Tokion olympiakisoissa 100 metrin aidoissa. Toinen nimekäs urheilija on 7-ottelija Ivana Dodic, Tokiossa lajinsa 8:s.

– Megan suhtautui Nooralotan liittymiseen ryhmään erittäin positiivisesti ja pragmaattisesti. Hän näkee siinä itselleen pelkkää etua.

Unfried valmentaa pääasiassa St. Pöltenin harjoituskeskuksessa noin tunnin matkan päässä Wienistä länteen. Neziri menee lokakuussa paikalle noin kuudeksi viikoksi, minkä jälkeen harjoittelu jatkuu joulukuussa Teneriffalla Espanjassa ja tammikuussa Etelä-Afrikassa.

Vuonna 2017 Jyväskylään asettunut, ennätyksensä 12,81 vuonna 2016 juossut Neziri on edelleen toipilas, mutta harjoittelun tehot ovat olleet jo nousu-uralla.

– Nooralotalla on täydet mahdollisuudet juosta EM-finaalissa Münchenissä ensi kesänä ja tehdä sitä ennen Eugenen MM-kisoissa erinomaista jälkeä. Mutta hänen täytyy pysyä terveenä. Hän on mentaalisesti vahva kilpailija, joka saa arvokisoissa parhaansa esiin, Unfried luonnehtii välierissä sekä olympia-, MM- että EM-kisoissa juossutta 28-vuotiasta urheilijaa.

Neziri sijoittui viime talvena EM-hallikisoissa 60 metrin aidoissa neljänneksi ja rikkoi hallikaudella matkan SE:n kahdesti. Lannerangan murtuma esti keväästä lähtien lajiharjoittelun. Kauden lopetti takareiden lihasrepeämä heinäkuun alkupuolella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?