Ruotsi-ottelun avauspäivä jätti paljon kurottavaa – tässä pistetilanteet miesten ja naisten otteluissa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Ruotsi-ottelun avauspäivä jätti paljon kurottavaa – tässä pistetilanteet miesten ja naisten otteluissa

Pikamatkat tarjosivat ilonaiheita. Seiväshypyn "helppo" kolmoisvoitto taipui kaksoisvoitoksi.

Lotta Kemppinen (kesk.) puristi lajivoittoon naisten satasella. Kokonaistilanteessa Suomen naiset ovat naapuria kuitenkin lohduttoman paljon perässä avauspäivän jälkeen.

4.9. 21:18

Tukholma

Suomen miehet ja naiset ovat takaa-ajajina ensimmäisen päivän jälkeen perinteisessä yleisurheilumaaottelussa Tukholmassa. Suomen miehet keräsivät lauantaina 101 ja naiset 99 pistettä. Ruotsin luvut olivat 125 ja 127.

Miesten ottelu on avauspäivän jälkeen siis Ruotsille tilanteessa 125–101 ja naisten ottelu Ruotsille 127–99. Erot repesivät suuriksi.

–  Miesten kohdalla menee todella tiukille, ja pitäisi saada todella iso ryhtiliike, koska 20 pistettä on aika iso ero, Elmo Lakka sanoi, kun muutama laji oli vielä jäljellä lauantailta.

Lakka oli yksi niistä miehistä, jotka kartuttivat kunnolla pistepottia. Hän otti varman voiton 110 metrin aitajuoksussa ja pystyi lopussa jopa hölläämään. Hän juoksi kesäkuussa Suomen ennätyksen 13,31, mutta nyt voittoon riitti 13,85.

–  Ei se ihmeelliseltä tuntunut. Tiesin, ettei ennätystä tarvitse juosta. Lajivoitto tuli rutiinisuorituksella ja loppua kohti hölläillen. Olen tyytyväinen siitä, että Suomen pojat takana suoriutuivat kanssa, niin saimme kerättyä pisteitä, Lakka viittasi kisan kolmoseen Valtteri Kalliokuljuun ja neloseen Santeri Kuusiniemeen.

Lakka syttyy joka kertaa maaottelutuoksinoissa. Hän tuuletteli jo ennen maaliviivaa ja elehti maalissa tv-kameroille.

–  Pitää vähän kääntää veistä haavassa, kun tilaisuus on, Lakka naurahti.

Ratasuora oli suomalaisille muutenkin suotuisa, kun Lotta Kemppinen (11,57) voitti naisten ja Samuel Purola (10,45) miesten satasen sileän. Miesten 4x100 metrin viestissä Purola ankkuroi voiton sen jälkeen, kun Samuli Samuelsson, Roope Saarinen ja Oskari Lehtonen olivat hoitaneet osuutensa.

–  Ei tuo oikein kulkenut. Hirveitä vaihtoja. Varmistelin viestin lopussa, kun en viitsinyt puristaa enempää näin kylmässä kelissä, Purola kiteytti.

Naisten pikaviestissä Suomi jäi toiseksi, kun Kemppistä ennen matkaa taittoivat Johanna Kylmänen, Anna Pursiainen ja Anniina Kortetmaa.

–  Satasella tuli lajivoitto kuten piti. Viestissäkin oli hyvää taistelua. Sunnuntaina pitää kääntää taisteluparit voitoiksi, Kemppinen paalutti.

Illan päätöslajissa 800 metrillä Suomen ennätysnainen Sara Kuivisto kangistui toiseksi, kun Ruotsin Lovisa Lindh oli nopeampi. Ajat painuivat yli kahden minuutin.

Yksi suurimmista pettymyksistä oli Wilma Murron juuttuminen seiväshypyn aloituskorkeuteensa 434. Kolme pudotusta tarkoitti sitä, ettei hän saanut pistettäkään joukkueen pottiin.

–  Kylmää ja tuulista keliä ja pitkä kausi alla. Tällaista ailahtelua se aiheuttaa. Kroppa tuntui ihan hyvältä, mutta aika väsynyt viikko, Murto summasi.

Viime viikonloppuna hän taivutti Kalevan kisoissa Suomen ennätyksen 472. Kauteen on mahtunut myös olympialaisten viides sija, joten kausi on vahvasti plussalla.

Elina Lampela voitti tuloksella 434, ja Saga Andersson varmisti kaksoisvoiton Suomelle tuloksella 426. Ruotsalaissuosikki Michaela Meijer jäi tulokseen 416, mutta hänen perässä muutkin ruotsalaiset saivat tulokset ja arvokkaita pisteitä kaksipäiväiseen maaotteluun.

–  Kapteenin sydäntä särkee. Riipaisee, kun pisteitä meni oman suorituksen myötä. Aloituskorkeuden selvittämisellä olisi tullut viisi pistettä enemmän Suomelle, Kuiviston kanssa naisten joukkueen kapteeniston muodostava Murto ynnäili.

–  Pitää kannustaa kovasti muita, että jostain lajista tulisivat ne minun menettämät pisteet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?