Antti Ruuskanen lopetti uransa – näin käy hänelle myönnetylle suurelle apurahalle - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Antti Ruuskanen lopetti uransa – näin käy hänelle myönnetylle suurelle apurahalle

Opetusministeriö edellyttää lopettaneen urheilijan ilmoittavan asiasta nopeasti. Jos urheilijasta ei kuulu, ministeriö soittaa perään.

Antti Ruuskanen lopetti uransa lauantaina Tampereen Kalevan kisoissa hienossa jäähyväisseremoniassa.

31.8. 6:49

Keihäslegenda Antti Ruuskanen kuului 20. tammikuuta 12 yleisurheilijan joukkoon, jolle opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi 20 000 euron verottoman urheilija-apurahan kesälajien rahanjaossa.

Myöntämispäivänä kunkin suurimman, veikkausvaroista maksettavan, apurahan saajan tilille siirrettiin ensimmäinen erä eli 1 667 euroa. Edellinen erä urheilijoille maksettiin 20. tätä kuuta. Tästä ehti kulua runsas viikko, kun heittokäden vammasta kärsivä Ruuskanen Kalevan kisoissa ilmoitti lopettavansa uransa saman tien. Samalla päättyi myös hänen oikeutensa nostaa jo myönnettyä apurahaa.

Komeaa, heittäjäkollegoiden käsikirjoittamaa jäähyväisseremoniaa todisti Ratinan stadionilla myös Hannu Tolonen, joka on apurahajärjestelmän johtava asiantuntija. Tolonen työskentelee erityisasiantuntijana ministeriön nuoriso- ja liikuntapoliittisella osastolla.

– Kun urheilijan olosuhteisiin tulee erittäin merkittäviä muutoksia – kuten pitkäaikainen loukkaantuminen, raskaus tai uran päättyminen – se tulee viipymättä saattaa maksajan tietoon. Tieto voi tulla urheilijalta itseltään, mutta usein saamme sen Olympiakomitean huippu-urheiluyksiköltä, Tolonen kertoi maanantaina.

Lue lisää: 151 miljoonan euron potista riitti urheilijoille vaivaiset 1,5 prosenttia – näihin paikkoihin rahat upposivat

Hänen mainitsemistaan kriteereistä loukkaantuminen tai raskaus eivät katkaise automaattisesti apurahaa, jos urheilijalla on vankka paluuaie. Lopettaminen ei jätä ministeriölle vaihtoehtoja.

– Nyt odotamme viestiä huippu-urheiluyksiköstä tai urheilijalta. No, minä tietysti näin lopettamisen aitiopaikaltakin, mutta ei ole mitään syytä epäillä, että Antti asian kanssa vitkastelisi. Ei varmasti tarvitse perään soitella.

Tampereella kuultu uutinen ei sinänsä yllättänyt, sillä Ruuskanen, 37, olisi lopettanut uransa jo syksyllä 2020, jos Tokion olympiakisat olisi pidetty ajallaan. Myönnettyä apurahaa jää hänelle maksamatta 6 668 euroa.

Ruuskanen nousi apurahaurheilijaksi ensimmäisen kerran 2008. Kolminkertaiselle arvokisamitalistille myönnettiin urheilija-apurahaa uran aikana yhteensä 191 000 euroa, josta maksamatta jää siis 6  668 euroa.

Vuoden 2008 jälkeen hän oli pois apurahalta vuodet 2011 ja sen jälkeen olkapääoperaatiosta toipilaana vuodet 2017 ja 2018. Uransa viimeiset kolme kautta Ruuskanen sai täyttä 20 000 euron apurahaa.

Myös Tokiossa olympiapronssia iskeneen Mira Potkosen suuren urheilija-apurahan maksatuskausi jää kesken.

Hannu Tolosen mukaan on äärimmäisen harvinaista, että urheilija yrittäisi pimittää lopettamisensa apurahan maksajalta.

Lue lisää: Tällaisiin töihin uransa lopettanut Antti Ruuskanen ryhtyy – salaperäisenä omistuksistaan: ”Ei voi savolaiselta tuollaista kysyä”

– Jos tällainen menettely jonkun kohdalla paljastuisi, säännöstö antaa mahdollisuuden takaisinperintään, Tolonen kertoo.

Ruuskanen ei ole ainoa tammikuussa suuren apurahan saanut kesälajien huippu-urheilija, jonka apurahakausi jää kesken. Näin käy myös tuoreille olympiaedustajille eli purjehtija Tuula Tenkaselle ja nyrkkeilymitalisti Mira Potkoselle, joiden ura päättyi Tokiossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?