Historiallinen kulta Suomeen! Heidi Salminen jyräsi ylivoimaisesti maailmanmestariksi 400 metrin aitajuoksussa hirmuajalla! - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Historiallinen kulta Suomeen! Heidi Salminen jyräsi ylivoimaisesti maailman­mestariksi 400 metrin aitajuoksussa hirmuajalla!

Heidi Salminen teki hurjan ennätys­parannuksen ja juoksi 400 metrin aitajuoksun maailman­mestariksi nuorten MM-kisoissa Nairobissa.

Heidi Salminen voitti 400 metrin MM-kultaa yleisurheilun 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa Kenian Nairobissa.

22.8. 15:10

Jyväkylän Kenttäurheilijoiden Heidi Salminen nappasi historiallisen kulta­mitalin yleis­urheilun alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Kenian Nairobissa. Salminen on ensimmäinen suomalais­nainen, joka on pystynyt voittamaan millään juoksu­matkalla alle 20-vuotiaiden MM-mitalin.

Salmisen, 17, voittoaika oli hurja 56,94. Hän juoksi Nairobissa jo alkuerissä koko joukon parhaan ajan ja paransi samalla ennätystään peräti 0,95 sekunnilla. Alku­erä­juoksun aika oli 58,12, kun entinen ennätys oli elokuun alussa Nokialla juostu 59,07. Finaalin jälkeen juoksijan ennätys on kohentunut kisojen aikana yli kahdella sekunnilla.

Toisena maaliin tuli ranskalainen Ludivine Aubert ajalla 57,16 ja pronssille ylsi kanadalainen Savannah Sutherland ajalla 57,27. Kilpailun kaikki viisi parasta juoksivat uudet ennätys­aikansa.

Alle 20-vuotiaiden MM-kisoja on järjestetty vuodesta 1986, eikä yksikään suomalainen nais­juoksija ollut aiemmin yltänyt mitaleille. Miehistäkin juoksu­mitaliin ovat yltäneet vain vuonna 1988 pronssia 3 000 metrin este­juoksusta ottanut Arto Kuusisto ja seuraavissa vuoden 1990 kisoissa 110 metrin aita­juoksun voittanut Antti Haapakoski.

Salmisen valmentaja on lajin SE-nainen Tuija Helander.

Mitali oli käynnissä olevissa Nairobin kisoissa jo Suomen viides ja kulta neljäs. Saga Vanninen voitti seitsen­ottelun, Janne Läspä keihään­heiton ja Silja Kosonen moukarin­heiton MM-kultaa. Lisäksi Juho Alasaari taivutti hopealle seiväs­hypyssä.

Viisi mitalia sivuaa Suomen kaikkien aikojen toiseksi komeinta saalista alle 20-vuotiaiden MM-kilpailuissa. Ennätys, seitsemän mitalia on vuodelta 1994. Neljään kulta­mitaliin Suomi ei ole pystynyt koskaan aiemmin. Edellinen ennätys oli kaksi kulta­mitalia vuosilta 1990 ja 1998.

Juttua muokattu kello 15.47. Vuonna 1990 MM-kultaa voitti Antti Haapakoski.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?