MM-KULTAA! Saga Vanninen aivan ylivoimainen nuorten MM-kilpailuissa – lähin uhkaaja jäi yli 250 pisteen päähän - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

MM-KULTAA! Saga Vanninen aivan ylivoimainen nuorten MM-kilpailuissa – lähin uhkaaja jäi yli 250 pisteen päähän

Edellisestä suomalaisen voittamasta yleisurheilun 19-vuotiaiden maailman­mestaruudesta ehti kulua yksitoista vuotta.

Saga Vanninen voitti ylivoimaisesti seitsenottelun MM-kultaa Kenian Nairobissa.

19.8.2021 16:52

Saga Vanninen on voittanut seitsenottelun MM-kultaa Kenian Nairobissa käynnissä olevissa yleis­urheilun 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

Tamperelainen Vanninen, 18, oli kilpailussa täysin yli­voimainen. Vanninen summasi voitto­pisteikseen 5997. Hopealle yltänyt Viron Pippa Lotta Enok sai kasaan 5746 ja pronssia saanut Unkarin Szabina Szücs 5674 pistettä. Vannisen voittomarginaali oli siis peräti 251 pistettä.

Vanninen käytännössä varmisti voittonsa toisen kilpailu­päivän toisessa lajissa keihään­heitossa, jossa hän paransi entistä ennätystään 34 sentillä lukemiin 49,22. Heinäkuun ennätyssarjassaan Vanninen heitti 47,01.

Toiseksi parhaiten keihästä heitti Enok, 44,12. Näillä tuloksilla Vanninen repäisi 98 pistettä lisää eroa eteläisen naapuri­maamme edustajaan.

Saga Vanninen viskasi keihäänsä Nairobissa uusiin ennätyslukemiinsa 49,22.

Vanninen hallitsi kilpailua alusta asti. Keskiviikkona hän voitti 100 metrin aidat (13,60), korkeuden (178) ja kuulan (13,30) ja oli 200 metrillä toinen uudella ennätysajallaan 24,83.

Torstai ei alkanut Vanniselta aivan täydellisesti. Hän jäi pituus­hypyssä kolmanneksi itselleen melko vaatimattomalla tuloksella 598. Keihäässä Vanninen oli sitten kerrotun ylivoimainen.

Päätösmatkalla 800 metrillä MM-kullan varmistamiseen riitti, ettei Vanninen hävinnyt kärjelle ”puolta kierrosta”. Vanninen oli päätösmatkalla seitsemäs ajalla 2.31,74. Hänen ennätyksensä matkalta on 2.24,62.

Kausi on ollut Vanniselle liki täydellinen. Heinäkuussa hän voitti Tallinnassa ikäluokan Euroopan mestaruuden ennätys­pisteillään 6 271.

Vanninen oli Keniaan saavuttaessa niin selkeä ennakko­­suosikki, että halusi MM-kullan lisäksi kovan tuloksen. Siksi Vanninen repesi pettyneeseen itkuun jäätyään kuulan­työnnössä peräti 1,60 meriä ennätys­sarjansa tuloksesta 14,90. Myös pituuden tulos verotti pisteitä sen verran, ettei uusi keihäs­ennätys enää siivittänyt Vannista uusiin ennätys­pisteisiin.

Saga Vanninen jäi pituudessa kaksi senttiä alle kuuden metrin. Ennätyssarjassaan heinäkuussa Tallinnassa hän hyppäsi 634.

Vannisen valmentaja on viime aikoina seitsen­ottelu­valmennukseen erikoistunut Matti Liimatainen. Kaksikko on tehnyt yhteis­työtä noin neljän vuoden ajan.

Liimatainen kertoi aiemmin Ilta-Sanomille, että kun Vanninen 14-vuotiaana tuli hänen valmennukseensa, hän tajusi heti, että käsissä on aivan poikkeuksellinen urheilija­lahjakkuus.

Lue lisää: Valmentaja kertoo, millainen EM-kultamitalisti Saga Vanninen, 18, oikeasti on – ”Aivan poikkeukselliset kyvyt, ja vitsikin irtoaa”

– Sagasta näki heti, että hän on poikkeus­lahjakkuus, jollaisia ei tule edes joka vuosi­kymmen. Hän on fyysisesti lahjakkain juniori, jonka olen koskaan nähnyt. Saati että olisin samanlaista valmentanut, Liimatainen kertoo.

– Hänellä nopea voimantuotto ja räjähtävyys yhdistyy pitkiin vipu­varsiin. Ja naisurheilijaksi voima tarttuu häneen mielettömän hyvin. Tehontuotto on tuon ikäiseksi ihan hurja, Liimatainen kuvailee.

Edellinen suomalainen yleisurheilun 19-vuotiaiden maailman­mestari on Sanni Utriainen, joka voitti keihään­heiton MM-kultaa Monctonissa vuonna 2010.

Suomalaiset yleisurheilun 19-vuotiaiden maailmanmestarit

Moniottelut ja keihäänheitto ovat olleet suomalaisille vahvoja menestyslajeja 19-vuotiaiden MM-kilpailuissa.

1986 Ateena, Kreikka:

Petri Keskitalo, 10-ottelu

1990 Plovdiv, Bulgaria:

Antti Haapakoski, 110 m aidat

Tommi Viskari, keihäänheitto

1992 Soul, Etelä-Korea:

Aki Parviainen, keihäänheitto

1994 Lissabon, Portugali:

Taina Uppa, keihäänheitto

1998 Annecy, Ranska:

Olli-Pekka Karjalainen, moukarinheitto

Aki Heikkinen, 10-ottelu

2010 Moncton, Kanada:

Sanni Utriainen, keihäänheitto

2021 Nairobi, Kenia:

Saga Vanninen, 7-ottelu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?