Annimari Kortteen takareidet operoitiin isossa leikkauksessa – täysi kuntoutuminen vie useita kuukausia: ”Tein heti päätöksen”

Pika-aituri ei kilpaile enää tällä kaudella. Katseet on suunnattu kohti ensi kesän arvokisoja.

Annimari Kortteen molemmat takareidet operoitiin samalla kerralla.

12.8.2021 22:14

Pitkään loukkaantumisista kärsineen Annimari Kortteen takareidet operoitiin torstaina Turussa. Leikkauksesta vastasi ortopedi Lasse Lempainen, joka kertoo leikkauksen onnistuneen hyvin.

– Olen tyytyväinen leikkaustulokseen. Kaikki meni oikein hyvin. Molemmat reidet operoitiin yhdellä kertaa, joten leikkausaika oli yhteensä reilu pari tuntia.

Lempainen kertoo kyseessä olleen iso leikkaus, jonka toteuttamista hän ja Korte olivat yhdessä punninneet jo pidemmän aikaa monesta eri näkökulmasta.

Ennen leikkauspäätöstä Kortteen takareisiä yritettiin lähtökohtaisesti parantaa eri kuntoutuskeinoin, joita Lempainen kutsuu lääketieteellisesti ”konservatiiviseksi hoidoksi”.

– Tällä kertaa siitä ei ollut tarpeeksi apua. Vaihtoehdot olivat vähissä, ja leikkaus tuo parhaimmillaan hyvän avun, joten päätimme yhdessä leikkauksen olevan tässä tilanteessa oikea ratkaisu, ortopedi kertoo.

Korte on kärsinyt pitkään takareisien rasitusvammoista, jotka ovat saaneet alkunsa revähdyksestä. Hamstring-syndrooma, joka johtuu lihaksia rasittavasta kovasta urheilemisesta, on tyypillinen vaiva aitajuoksijoille, joille takareidet ovat Lempaisen mukaan tärkein työkalu. Vamma tuntuu tyypillisesti kipuna pakaran seudulla henkilön juostessa. Joskus se voi vaivata kuitenkin myös istuessa tai makuuasennossa, kuten Kortteella.

Annimari Korte ei kilpaile enää tällä kaudella.

Lempainen kertoo aiturin kuntoutusjakson jakautuvan kolmeen eri vaiheeseen.

– Nyt ensimmäiset kolme viikkoa otetaan ihan rauhallisesti, jotta haavat paranevat. Sen jälkeen aloitellaan lihasaktivoinneilla ja siitä sitten asteittain lisätään harjoitteita tuntemusten mukaan.

– Toivottavasti kevyeen juoksuharjoitteluun pystytään kahden ja puolen tai kolmen kuukauden kuluttua. Se, että liikkuvuus ja voimat saadaan takaisin vammaa edeltävälle tasolle, vie vähintään kuusi kuukautta, Lempainen kertoo.

Korte ei näin ollen puolusta viime vuoden mestaruuttaan tulevissa Kalevan Kisoissa. Loppukauden kilpailut jäävät 33-vuotiaalta aiturilta kokonaan väliin. Hänen katseensa on suunnattu ensi kesän arvokisoihin, jolloin juostaan niin EM- kuin MM-mitaleista.

– Harmittaa, että Kalevan kisat ja Ruotsi-ottelu jäävät väliin, mutta ensi vuosi on tärkeä vuosi. Tein heti Tokiossa päätöksen, että leikataan niin nopeasti kuin mahdollista. Tästä sain kuukauden lisäaikaa valmistautua ensi kesään, Korte kertoo Mehiläisen tiedotteessa.

Lempainen kertoo olympialaisten siirtymisen vuodella eteenpäin vaikuttaneen leikkausajankohtaan.

– Ikävä tilanne siinä mielessä, että jos olympialaiset olisivat olleet jo viime vuonna, niin Annimarin takareisien tilanne olisi ollut parempi ja leikkaustakin olisi mietitty jo aikaisemmin.

– Tavoitteet ja tulevat kilpailut vaikuttavat aina päätöksiin. Annimarille olympialaiset olivat ykköstavoite, joten tiedettiin, ettei leikkaus tulisi ennen niitä kysymykseen.

Lempaisella ja Kortteella on takanaan jo pitkä lääkäri–potilas-suhde.

– Halusin, että Lasse leikkaa jalkani, sillä hän välittää aidosti urheilijoista ja se on hieno juttu. Nyt kuntoutetaan rauhassa, ja toivon, että pääsen parempaan kuntoon ja voin harjoitella ehjemmin kuin viimeiseen kahteen vuoteen, Korte sanoo tiedotteessa.

Lempainen luottaa Kortteen toipumiseen.

– Toivon, että Annimarin parhaat juoksut ovat vielä edessäpäin, Lempainen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?