Kohuvalmentaja Salazarille toimintakielto dopingin lisäksi seksuaalisten ja emotionaalisten väärinkäytösten vuoksi - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Kohuvalmentaja Salazarille toimintakielto dopingin lisäksi seksuaalisten ja emotionaalisten väärinkäytösten vuoksi

Maailman tunnetuimpiin kestävyysjuoksuvalmentajiin kuuluva Alberto Salazar sai vuonna 2019 nelivuotisen toimintakiellon dopingin takia.

Alberto Salazar kuvattuna MM-hallikisoissa vuonna 2018.

27.7. 15:34

Dopingin takia nelivuotista toimintakieltoa kärsivä juoksuvalmentaja Alberto Salazar on saanut elinikäisen toimintakiellon yhdysvaltalaiselta SafeSportilta, joka pyrkii suojelemaan urheilijoita seksuaalisilta, fyysisiltä ja emotionaalisilta väärinkäytöksiltä. Salazarilla on kymmenen arkipäivää aikaa valittaa päätöksestä.

Maailman tunnetuimpiin kestävyysjuoksuvalmentajiin kuuluva Salazar, 62, sai vuonna 2019 nelivuotisen toimintakiellon dopingin takia. Hän on valittanut toimintakiellosta Urheilun kansainväliseen välitystuomioistuimeen Casiin.

SafeSport ilmoitti toimintakiellon perusteeksi seksuaaliset ja emotionaaliset väärinkäytökset, mutta ei avannut tarkemmin toimintakiellon taustoja. Useampi Salazarin valmentama naisjuoksija on kertonut julkisuudessa joutuneensa tämän silmätikuksi painonsa takia.

Amerikkalaisjuoksija Mary Cain kirjoitti 2019 The New York Timesissa joutuneensa Salazarin valmennuksessa niin ahtaalle, että hän pohti itsemurhaa. Cainin mukaan Salazar painosti häntä laihduttamaan niin paljon, että Cainin kuukautiset loppuivat kolmeksi vuodeksi.

Salazar valmensi pitkään Oregon Projectissa, joka oli urheiluvälinevalmistaja Niken rahoittama harjoitusryhmä vuosina 2001–2019. Nike lopetti harjoitusryhmän rahoittamisen sen jälkeen kun Salazar oli saanut toimintakiellon dopingista.

Salazarin valmentamista urheilijoista tunnetuin oli Britannian nelinkertainen olympiavoittaja Mo Farah, joka valmentautui Salazarin opein vuosina 2011–2017.

Lue lisää: Superlahjakkuus kertoi romahduksestaan dopingvalmentaja Alberto Salazarin käsittelyssä: ”Hän häpäisi minut muiden edessä”

Lue lisää: Kari-Pekka Kyrö äimistelee härskiä piirrettä dopingvalmentajan tutkinnassa: ”Nyt pitäisi katkaista tämä pelleily”

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?