30-vuotias juoksija täräytti ällistyttävän Euroopan ennätyksen – nyt julkisuuteen päätyi epäilyttävä video - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

30-vuotias juoksija täräytti ällistyttävän Euroopan ennätyksen – nyt julkisuuteen päätyi epäilyttävä video

Alex Wilson saattaa joutua ongelmiin julkisuuteen levinneen videon takia.

Pikajuoksija Alex Wilson kuvattuna Bernissä kesällä 2020.

20.7. 11:00

SVEITSILÄINEN pikajuoksija Alex Wilson, 30, täräytti Yhdysvalloissa sunnuntaina 100 metrin uuden Euroopan ennätyksen 9,84. Myös 200 metrillä hän juoksi uudeksi Sveitsin ennätykseksi 19,89.

Epäilykset heräsivät välittömästi, sillä Wilsonin tulosloikka on hämmentävä. Hänen kuusi aiempaa 100 metrin tulostaan tällä kaudella olivat vaihdelleet 10,66:n ja 10,38:n välillä. Hänen ennätyksensä ennen sunnuntaita oli 2019 juostu 10,08.

Lue lisää: 30-vuotias sprintteri juoksi täysin puskista mykistävän Euroopan ennätyksen – sitten heräsivät epäilykset

Useat sveitsiläisasiantuntijat kertoivat, etteivät he usko, että Wilson todella olisi juossut Euroopan ennätyksen.

Esille nostettiin esimerkiksi mahdollisuus, että ajanotto olisi pettänyt. Pikajuoksuasiantuntija PJ Vazel epäili Twitterissä, ettei Mariettan kentällä, Atlantan kupeessa, ollut Kansainvälisen yleisurheiluliiton edellyttämää sähköistä starttijärjestelmää, joten Wilsonin Euroopan ennätystä ei välttämättä voida virallistaa.

Nyt Wilson on entistä pahemman kohun keskipisteessä. Sveitsiläislehti Tagesanzeiger julkaisi videon, jonka perusteella Wilson harjoittelee dopingin takia elinikäisen toimitsijakiellon saaneen Ray Stewartin kanssa. Tapauksesta kertoo muun muassa Blick-lehti.

90 sekuntia pitkällä, sittemmin Instagramista poistetulla videolla, Wilson näyttää harjoittelevan Las Vegasissa yhdessä Stewartin kanssa.

Stewart, nyt 56, juoksi ensimmäisenä jamaikalaisena 100 metriä alle 10 sekunnin haamurajan vuonna 1989. Hän voitti 100 metrin MM-hopeaa Roomassa 1987.

Vuonna 2010 Yhdysvaltain antidopingjärjestö Usada antoi valmentajana työskennelleelle Stewartille elinikäisen toimintakiellon dopingaineiden toimittamisesta. Stewartin valmennuksesta voi koitua seurauksia myös urheilijoille, Blick kirjoittaa.

Wilson selitti Blickin mukaan, ettei tuntenut Stewartia.

– Olin harjoittelemassa Las Vegasissa, kun Stewart sattui pelaamaan jalkapalloa nurmella. Valmentajani kysyi, tunnenko häntä. Vastasin, että en. Valmentajani sitten kertoi, että hän on ensimmäinen jamaikalainen, joka juoksi 100 metriä alle 10 sekunnin, joten ehkä hänellä voisi olla vinkkejä.

Wilson totesi, ettei hän olisi tehnyt mitään yhteistyötä, jos olisi tiennyt Stewartin taustasta.

– En varsinaisesti harjoitellut hänen kanssaan. Valmentajani kysyi Stewartilta, jos hän voisi antaa jotain vinkkejä, joten hän antoi niitä kymmenisen minuuttia, Wilson selitti.

Alex Wilson voitti 200 metrin EM-pronssia 2018 Berliinissä.

Toisessa jutussaan sveitsiläislehti Blick arvioi, että Wilson voi olla ongelmissa.

– Wilson ei voi mitään sille, jos kisan ajanottolaitteet olivat vääränlaisia. Mutta jos hän todella työskenteli dopingvalmentaja Stewartin kanssa, hänellä on ongelma, toimittaja Emanuel Gisi pohtii kommentissaan.

Wilsonin on määrä kilpailla Tokion olympialaisissa 100:n ja 200 metrin kisoissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?