Pikajuoksu: Alex Wilson juoksi epäilyttävän Euroopan ennätyksen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

30-vuotias sprintteri juoksi täysin puskista mykistävän Euroopan ennätyksen – sitten heräsivät epäilykset

Asiantuntijan mielestä mikään ei selitä Alex Wilsonin kovaa tulosloikkaa.

Alex Wilson julkaisi Instagram Storyssaan kuvan tuloksista.

19.7. 18:02

Sveitsiläinen pikajuoksija Alex Wilson, 30, juoksi 100 metrin uuden Euroopan ennätyksen Yhdysvaltojen Mariettassa sunnuntaina. Wilsonin tulos oli 9,84. 200 metrillä hän pinkoi uudeksi Sveitsin ennätykseksi 19,89.

Olosuhteet olivat ihanteelliset. Myötätuulta oli 1,9 metriä sekunnissa ja paikalla oli 30 astetta lämmintä. Sveitsin yleisurheiluliiton mukaan samalla radalla Jamaikan Johan Blake oli viikkoa aiemmin juossut 9,95.

Yhtä kaikki Wilsonin tulosloikka on hämmentävä. Hänen kuusi 100 metrin tulostaan tältä kaudelta ovat vaihdelleet 10,66:n ja 10,38:n välillä. Hänen ennätyksensä oli 10,08 vuodelta 2019.

200 metrin ennätys parantui yhdeksällä sadasosalla vuodesta 2019.

Sveitsiläislehti Blickin mukaan oikein kukaan maan urheilupiireissä ei tohdi uskoa, että Wilson olisi oikeasti juossut satasen EE:n.

Ennätyksen puolesta tosin puhuvat huippuolosuhteiden lisäksi se, että jamaikalaistaustaisella juoksijalla oli allaan treenileiri Jamaikalla ja Las Vegasissa sekä pitkästä aikaa mahdollisuus treenata terveenä. Wilsonilta on viime vuosien aikana leikattu jalka, lonkka ja käsi.

Lisäksi hän juoksi Puman hiilikuitupohjaisilla ihmekengillä, jotka parantavat tuloksia.

– Kengillä saa pari sadasosaa pois hyvästä ajasta. Mutta ne eivät selitä tätä valtavaa loikkaa, sveitsiläisen yleisurheilun sisäpiiriläinen kommentoi nimettömänä Blickille.

Blickin mukaan Wilsonin neuvonantaja Andreas Hediger oli sanonut Keystone-SDA:lle, ettei juoksu tuntunut Wilsonista ennätyksellisen nopealta.

– Alex ajatteli heti juoksun jälkeen, että hän oli juossut ajan 10,10 tai parhaassa tapauksessa 10,00, muttei missään tapauksessa niin nopeasti kuin kello ja tulokset näyttivät, Hediger sanoi.

Yksi mahdollisuus on, että ajanotto on pettänyt. Pikajuoksuasiantuntija PJ Vazel epäili videomateriaaliin perustuen Twitterissä, ettei Mariettan kentällä, Atlantan kupeessa, ollut Kansainvälisen yleisurheiluliiton edellyttämää sähköistä starttijärjestelmää.

Mikäli Vazel on oikeassa, Euroopan ennätystä tuskin virallistetaan. Euroopan yleisurheiluliitto tutkii asiaa lähipäivinä.

Aiempi Euroopan ennätys sadan metrin juoksussa oli Portugalin Francis Obikvelun ja ranskalaisen Jimmy Vicaut’n juoksema 9,86.

Totuus Wilsonin kunnosta saadaan viimeistään Tokion olympialaisissa, jossa sveitsiläisen on määrä juosta 100 ja 200 metriä. Hän voitti 200 metrin EM-pronssia Berliinissä vuonna 2018.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?