Matti Mononen täytti Senni Salmiselle antamansa lupauksensa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Matti Mononen, 37, innostui poikkeukselliseen tempaukseen paahtavassa helteessä – kuvat näyttävät, kuinka hurjassa kunnossa ex-huippu on

Matti Mononen piti lupauksensa ja juoksi hyvän ajan Imatralla.

Matti Mononen juoksi 400 metriä seiväs käsissään.

12.7. 19:51

Kolmiloikkaaja Senni Salmisen valmentaja Matti Mononen on sanojensa mittainen mies. Hän juosta päräytti maanantaina 400 metriä kantaen samalla seivästä käsissään.

Mononen teki alkuvuodesta lupauksen. Jos hänen valmennettavansa Salminen loikkaisi tänä vuonna Suomen ennätyksen, hän ottaisi seipään käsiinsä ja juoksisi sen kanssa kierroksen pituisen matkan.

Salminen hyppäsi uuden SE:n 14,51 Paavo Nurmi Gamesissa kesäkuun alussa. Ei mennyt kauan, kun Salminen paransi ennätykseksi 14,63 Romaniassa järjestetyissä kisoissa.

Mononen täytti lupauksensa maanantaina Imatralla järjestetyssä tempauksessa. Entinen seiväshyppääjä juoksi 30 asteen helteessä ajan 57,35, johon hän oli todella tyytyväinen. Tavoitteena oli juosta alle minuutin.

– Oli valmentajalta tosi hyvä suoritus. Vaikka mulla ei ole vuosiin ollut sellaista näyttämisen halua, niin tänään huomasin, että kyllä se kilpailija vielä asuu minussa, Mononen kertoo iloiten.

Mononen nautti helteestä.

37-vuotias Mononen kertoo harjoitelleensa suoritusta varten muutaman kerran. Täydellisyyttä hipovan sään ja kentän laidalla olevien kannattajien avulla Mononen juoksi kovimman aikansa.

– Sain katsojien kannatuksesta paljon virtaa. Keli oli myös loistava, koska oli lämmin, eikä tuullut. Tuuli tarttuu helposti keihääseen, joten seisova ilma oli yksi kovan ajan mahdollistaja.

Mononen kertoo olleensa juoksun ajan hapoilla. Hän sanoo suorituksen isoimman haasteen olleen pääkopan jaksamisessa. Onnistuneeseen suoritukseen vaadittiin hänen mukaansa hyvää psyykkausta.

– Ollaan Sennin kanssa keskitytty positiiviseen mentaaliharjoitteluun, joten hyödynsin sitä myös itse. Itseensä uskomisella on tosi iso merkitys. Myös brutaaliin lähtöön pitää saada psyykattua itsensä, Mononen kertoo.

Entinen seiväshyppääjä oli todella tyytyväinen suoritukseensa.

Huippuiskussa oleva Salminen oli myös paikalla kannustusjoukoissa.

– Senni kysyi multa ennen juoksua, että jännittääkö. Vastasin, ettei pitkään aikaan ole jännittänyt tällä tavalla. Senni kertoi olevansa myös jännityksissä puolestani.

– On aika hauskaa, että yleensä minä jännitän Sennin puolesta ja hän jännittää omaa suoritustaan, mutta tänään osat kääntyivät toisin päin, Mononen jatkaa naurahtaen.

Senni Salminen viilentämässä valmentajaansa suorituksen jälkeen.

Koska Salminen on tällä hetkellä huippuiskussa, ennätyksen parantaminen entisestään ei ole mahdotonta. Mononen huvittui kysymyksestä aikooko hän järjestää seuraavastakin ennätyksestä tai olympiamitalista vastaavanlaisen tempauksen.

– Pitää keksiä jotain uutta jossain vaiheessa, mutta kyllä yksi tempaus vuoteen riittää. Ei saa mennä fokus urheilijan tekemisestä. Olympiamitalin suhteen en vielä lupaa mitään.

Monosella oli ennen valmentajaksi ryhtymistä vaiheikas ura seiväshyppääjänä. Hän edusti pitkään Imatran Urheilijoita mutta siirtyi kauden 2008 jälkeen Lappeenrannan Urheilu-Miesten riveihin.

Monosen ennätykseksi jäi voimaan 570, jonka hän hyppäsi Lappeenrannassa vuonna 2006. Urheilijauransa hän päätti vuonna 2017.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?