Ruotsin juoksulegenda Sara Wedlund kuoli 45-vuotiaana – tällainen oli hänen traaginen tarinansa

Sara Wedlund vaikeni 18 vuoden ajan ennen kuolemaansa.

Sara Wedlundin huippu-ura kesti käytännössä vain kaksi vuotta.

19.6.2021 20:03

Ruotsin yleisurheiluväki suree kestävyysjuoksulegenda Sara Wedlundin kuolemaa. Hän oli kuollessaan vain 45-vuotias.

Wedlundin poismenoa edelsi pitkä hiljaisuus. Hän lopetti uransa vuonna 2003 eikä antanut sen jälkeen ainuttakaan haastattelua.

Anoreksiasta 13-vuotiaasta lähtien kärsineen Wedlundin hetki kansainvälisen yleisurheilun huipulla oli lyhyt: vain kaksi vuotta 1990-luvun puolivälissä.

Silti hänet muistetaan Ruotsissa erittäin hyvin ja hänen kuolemansa oli maan urheilumedian ykkösuutinen lauantaina.

– Hän todellakin oli koko Ruotsin Sara, korkeushypyn maailmanmestari Kajsa Bergqvist kiteytti Aftonbladetille.

Sara Wedlund (oik.) Helsingin olympiastadionilla vuonna 1995. Ruotsi juhli tuolloin kolmoisvoittoa 1 500 metrillä.

Wedlund nousi huipulle raketin lailla vain 19-vuotiaana vuonna 1995, jolloin hän muun muassa juoksi uuden Ruotsin ennätyksen 5 000 metrillä – ensijuoksullaan koko matkalla!

Ruotsin valtasi Sara-kuume, sillä vuoden 1995 MM-kisat pidettiin Göteborgissa ja yhtäkkiä ruotsalaisilla oli uusi menestyjätoivo. Silmälasit päässään juossut ja julkisuudessa mieluiten vaiennut Wedlund oli kiehtova hahmo.

Wedlund selvisi 5 000 metrin MM-finaaliin ja juoksi siellä yhdeksänneksi uudella Ruotsin ennätysajalla 15.08,36.

Vuoden 1995 lopussa Wedlund juoksi maastojuoksun EM-hopeaa. Edelle ehti vain toinen pohjoismainen teini-ihme, Suomen Annemari Sandell (nyk. Kiekara).

Kovat kilpakumppanukset Sara Wedlund (vas.) ja Annemari Sandell (kesk.) vauhdissa Helsingin GP-kisan 5 000 metrillä vuonna 1995. Oikealla Romanian supertähti Gabriela Szabo.

Seuraavana vuonna Wedlund voitti maastojuoksun EM-kultaa ja 3 000 metrin EM-hallihopeaa. Atlantan olympialaisissa hän juoksi 5 000 metrin finaalissa ja sijoittui 11:nneksi.

– Oli mahtavaa katsella hänen juoksemistaan, mutta samalla sitä tunsi, että hän ei voi kauhean hyvin. Tunteet olivat siis ristiriitaisia, Bergqvist sanoi ja jatkoi:

– Sitä toivoi, että niin fantastisen lahjakas... Jos hän olisi ollut täysin terve, niin hän olisi varmasti voinut olla vielä parempi juoksija.

Vuoden 1997 MM-kisat jäivät Wedlundilta väliin loukkaantumisen vuoksi. Samana vuonna alkoi vammakierre, jonka vuoksi hän ei enää koskaan päässyt huippuvuosiensa tasolle.

Lopullisesti Wedlund jätti kestävyysjuoksun vuonna 2003. Hän antoi tuolloin haastattelun Aftonbladetille ja kertoi, että uran päättyminen vammoihin oli hänelle henkisesti äärimmäisen rankkaa.

– Tuntuu siltä, että minulla olisi paljon annettavaa. On kuitenkin psyykkisesti äärimmäisen raskasta stressaavaa, kun tahtoo, mutta ei pysty, Wedlund sanoi tuolloin.

Wedlund kertoi, että hänen uransa päätti sitkeä nivusseudun vamma. Se aiheutti kouristuksia, jotka saivat hänet juoksemaan kieroon. Lukuisista tutkimuksista huolimatta lääkärit eivät löytäneet vamman syytä.

Koko ikänsä liikkuneelle Wedlundille juoksemisen lopettaminen oli kovaa. Hän valitti tylsistyvänsä pyörä- ja kävelylenkeillä. Suurten yleisurheilukisojen aikaan hänen oli vaikea olla sivussa.

Kuva: Sara Wedlundin kuolema oli lauantaina Ruotsin urheilumedian pääuutinen. Dagens Nyheter twiittasi uutisen näin. Prinsessa Victoria on kuvassa, koska Wedlund palkittiin Viktoriastipendillä vuonna 1996.

Aftonbladetin toimittaja kysyi tuolloin Wedlundilla, ovatko hänen vaikeutensa anoreksian kanssa ohi.

– Eivät sataprosenttisesti. En kuitenkaan halua puhua asiasta. Vammojen kanssa se on vaikea asia. On helppoa joutua taas sairauden syövereihin, mutta olen vakuuttunut siitä, että anoreksiasta voi parantua täysin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?