Ella Junnila teki kovan ratkaisun juuri ennen olympialaisia

Ella Junnila päätyi mielenkiintoiseen ratkaisuun.

Ella Junnila teki mielenkiintoisen vaihdoksen.

17.6.2021 19:20

Helsinki

Tokion olympiajoukkueeseen valittu korkeushyppääjä Ella Junnila päätyi valmentajanvaihdokseen vain viikkoja ennen kauden pääkilpailua. Junnila, väistyvä valmentaja Jouko Kilpi ja Tuomas Sallinen pitivät torstaina palaverin, jossa vastuu siirtyi Salliselle.

Ratkaisu vaikutti ulkoa tarkasteltuna rajummalta kuin kolmikko sen kokee.

–  Tähän ei liity mitään dramatiikkaa. Olen tiedostanut ainakin vuoden ajan, että edessä voi olla valmentajanvaihdos, Junnila selvitti ratkaisuaan STT:lle.

–  Teimme Joken kanssa yhteistyötä pitkään ja aloin tuntea, että tarvitsen jotain uutta ja erilaista. Ajatus kypsyi päätökseksi kevään ja alkukesän aikana.

Entisenä urheilijana myös Kilpi tarkasteli ratkaisua urheilu-uran ainutkertaisuuden näkökulmasta.

–  Tämä on varmasti monelle iso yllätys, mutta minä ymmärrän, että urheilija saattaa tarvita muutoksia ja uusia virikkeitä, Kilpi vahvisti.

–  Teimme seitsemän vuotta yhteistyötä ja se on ollut hieno matka. Ellan uran kehitystä on mukava seurata jatkossakin ja olen hengessä mukana.

Valmentajanvaihdosta harkitseva urheilija joutuu tilanteessa toimitusjohtajan rooliin. Ratkaisua ei voi pitkittää, kun taakka alkaa painaa arjessa liiaksi.

–  Tämä oli pitkä ja henkisesti raskas prosessi, mutta nyt päällimmäisenä tuntemuksena on helpotus. Jatkan eteenpäin luottavaisin mielin, Junnila kertoi.

Samalla Junnila korosti, ettei valmentajanvaihdos tarkoita, että väistyvä valmentaja olisi jollain tavalla huono.

– Vertaisin valmentajaa opettajaan. Opettajat vaihtuvat, kun siirrytään päiväkodista ala-asteelle ja edelleen opintojen eri vaiheissa siitä eteenpäin. Kaikki ne opettajat ovat kuitenkin mukana siinä ihmisen kasvussa.

Junnila kiittää Kilpeä työstä, joka kehitti hänet olympiatasolle ja Suomen ennätyksiin.

–  Jokke kehitti teknistä osaamistani ihan hirveästi, Junnila totesi.

–  Hyppyni oli luonnontilassa, kun siirryin hänen valmennukseen. Se oli suorastaan koikkelehtimista, mutta nyt siitä on tullut yhtenäinen kokonaisuus. Perusosaamiseni on vahvalla tasolla.

Junnilan fysioterapeuttina pitkään toiminut Sallinen on Urheiluliitossa kolmiloikan lajivastaava ja hän saavutti lajissa Suomen mestaruuden 1989. Toisaalta hän hyppäsi urallaan myös 216 korkeutta ja hänellä on valmentajankoulutus molempiin lajeihin.

Junnilan kehityskohteeksi Sallinen arvioi fysiikan.

–  Näen paljon kehitettävää voimapuolella. Fysioterapeutin pohjakoulutuksella näen, että voima myös pitää terveenä ja suojelee, Sallinen kertoi.

Kilpi uskoo Junnilan hyötyvän Sallisen kaksoisroolista.

–  Valmentaja ja fyssari samassa paketissa. Siitä voi olla hyötyä, kun haetaan ratkaisua esimerkiksi Ellan selkä- ja takareisivaivoihin, Kilpi arvioi jatkonäkymiä.

–  Tuomas tuntee Ellan ja vie varmasti häntä hyvin eteenpäin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?