SE-sensaatio Senni Salmisen valmentaja oli tukalassa tilanteessa – sai sitten upean kädenojennuksen: ”Olen todella kiitollinen”

Entiset yleisurheilijat riensivät apuun, kun Matti Monosen valmentamisen jatkuminen oli vaakalaudalla.

Matti Mononen ei rikastu valmentamisella.

9.6.2021 19:16

ETELÄ-Karjalassa syntynyt Matti Mononen, 37, oli vuosia Suomen johtava seiväshyppääjiä. Monosen ennätys on kovaa luokkaa: 570 vuodelta 2006. Karjalaispojan parhaat saavutukset olivat EM-kisojen neljäs sija ja nuorten EM-pronssi.

Aktiiviuransa jälkeen imatralainen ryhtyi valmennushommiin ja hankki pätevyyttä ammattivalmentajan koulutusohjelmassa Kuortaneella. Yhteistyö kolmiloikkaaja Senni Salmisen kanssa alkoi helmikuussa 2018.

Tiistai-iltana kaksikko sai komean palkinnon kolmen vuoden uurastuksesta, kun Salminen, 25, loikki Suomen ennätyksen 14,51 Paavo Nurmen kisoissa Turussa.

Ennätys sai tunteet pintaan niin urheilijalle kuin valmentajalle.

Mononen tunnettiin urheilijana tahtotyyppinä, joka ei juuri kompromisseja tehnyt. Harjoituspaikkojen ja -tapojen suhteen käytettiin mielikuvitusta.

Eikä periaatteet ole juuri muuttuneet valmentajan roolissa. Mononen ei laske työtunteja, kun hän yrittää nostaa valmennettaviaan seuraavalle tasolle.

– Ei tätä rahan takia tehdä. Samalla linjalla mennään kuin aikoinaan urheilijana, Mononen vahvistaa.

Jollain valmentajankin täytyy silti elää. Etenkin, jos hänellä on perhettä. Monosella ja hänen vaimollaan on kaksi tytärtä.

– Tärkeintä on, että saa laskut maksettua ja ruokaa perheelle, Mononen sanoo.

Lisätuloja Mononen on hankkinut Suomen aikuisurheiluliiton leirivalmentajana.

Viime kauden jälkeen Mononen huomasi, etteivät tulot tahdo riittää. Hän oli toiminut parisen vuotta ammattivalmentajana, mutta viiden urheilijan valmentamisesta ei suuria summia kertynyt.

Sana Monosen kinkkisestä tilanteesta kiiri yleisurheiluväen keskuudessa, ja sieltä löytyi auttavia käsiä. Muutama entinen kovan tason yleisurheilija keräsi keskuudestaan summan, jotta Monosen valmennustoiminta saattoi jatkua. Ilta-Sanomien tietojen mukaan kyse oli noin 4 000 eurosta.

– En halua asiasta sen ihmeellisemmin puhua, mutta olen todella kiitollinen näille entisille urheilijoille, Mononen sanoo.

– Se oli iso juttu minulle.

Monosella on Salmisen lisäksi neljä muuta valmennettavaa Imatra-Savonlinna -akselilla. Toiveena olisi oman valmennustallin perustaminen.

– Jospa löytyisi sponsori tai sponsoreita, jotka lähtisivät tukemaan tällaista tallimeininkiä, Mononen sanoo.

Salmisen upean Suomen ennätyksen ja olympiaedustuksen jälkeen Mononen status nousee, kun Suomen urheiluliitto ja Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö miettivät valmennustukien saajia.

Mononen jos kuka tietää, että pelkkä setelinippu ei takaa tuloksia.

– Rahalla saa esimerkiksi parempia harjoitusolosuhteita etelän leireillä, mutta se ei ole välttämätöntä. Hyviä juttuja on pystytty tekemään täälläkin, Mononen sanoo.

Hänen mukaansa suurimmat esteet löytyvät urheilijan omasta päästä.

– Toki vakaa taloudellinen tilanne tuo rauhallisuutta, mutta menestys on pitkälti urheilijasta kiinni. Siitä ettei hän aseta itselleen rajoja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?