Senni Salmisen valmentaja paljastaa, mitä ennen SE-loikkaa tapahtui: ”Oho, mitäköhän tästä tulee”

Matti Monosen mukaan Suomen ennätyksen tuonut suoritus oli ”perushyppy”.

Senni Salminen teki uuden kolmiloikan naisten Suomen ennätyksen 14,51 Paavo Nurmi Gamesissa Turussa.

9.6.2021 0:09

Turku

Kun kolmiloikkaaja Senni Salminen täräytti tiistaina Paavo Nurmen stadionilla hirmuloikan ja samalla uuden Suomen ennätyksen 14,51, oli katsomossa ainakin yksi yhtä onnellinen mies.

Entinen huippuseiväshyppääjä Matti Mononen kuvasi valmennettavansa komean suorituksen.

– Katsoin nopeasti, että tuli lankulle ja ihan perushyppy, ei mikään superhyppy. Yllätti, että se oli niinkin pitkä. Se kyllä veti hetkeksi sanattomaksi.

Mononen tiesi suojattinsa olevan kunnossa ja että mahdollisuudet pitkään hyppyyn olivat olemassa.

– Monesti kauden avauskisa on hankala, mutta nyt lähti rullaamaan heti. Eka hyppy oli jo pitkä, ja se olisi ollut yli olympiarajan, mutta lähti lankun takaa.

SE-karjaisu!

Vaikka Salminen oli tuntenut olonsa teräväksi koko viikon, verryttely ei vielä antanut osviittaa tulevasta.

– Tänään oli todella huono verryttely. Senni sanoi, että tuntuu tosi hyvältä, mutta verryttelyssä ei saatu mitään aikaiseksi. Valmentajan silmään näytti, että oho, mitäköhän tästä tulee. Monesti huono verryttely kyllä lupaa hyvää kisaan, Mononen kertoi.

Mononen oli seiväsurallaan EM-kisoissa neljäs ja alle 23-vuotiaiden EM-pronssilla. Onnistumiset maistuvat makealta molemmissa rooleissa.

– Kyllä se pirun hyvälle tuntuu. Urheilijana on hienoa, kun koko yleisön katse kohdistuu sinuun, mutta valmentajanakin se on palkitsevaa. Tässä saa samoja isoja tunteita kuin huippu-urheilijana: jännitys, onnistuminen, epäonnistuminen.

Sekä urheilijaa että valmentajaa jännittää, mutta Monosen mukaan eri kohdissa kisatilannetta.

– Urheilijana jännitys oli pahin edellisenä päivänä, valmentajana se on verryttelyssä, kun katsoo, että nyt ei mene ihan putkeen. Ja myös ekan hypyn aikana. Pitää olla tosi rauhallinen, eikä sitä voi näyttää urheilijalle. Elän itse tosi vahvasti mukana siinä.

Senni Salmisen valmentaja Matti Mononen on entinen huippuseiväshyppääjä.

Nyt myös Monosella on edessään pieni treenikausi. Hän nimittäin lupasi juosta 400 metriä seipään kanssa, jos Salminen tekee SE:n. Se oli yksi niistä hulluista treeneistä, joista Mononen tuli urallaan tunnetuksi.

– Täytyy tehdä treenisuunnitelma ja suorittaa juoksu vasta olympialaisten jälkeen, hän sanoo.

– Minun täytyy treenata kovaa ja tosissaan, sillä sen pitää mennä yhtä kovaa kuin uran aikana. Olen sen aina minuuttiin juossut, ja siihen sen pitää mennä. En kyllä ole seipääseen koskenut pitkään aikaan.

Olympiarajan ylittäminen muuttanee myös valmentajan suunnitelmia kesäksi.

– Mielelläni lähtisin sinne mukaan, mutta katsotaan sitä myöhemmin. Kyllä se selkeyttää ainakin kisakalenteria.

Haastatteluhetkellä Paavo Nurmen stadionin rakennelmia jo purettiin ja paikka oli tyhjentynyt. Kello läheni kymmentä, kun Mononen vielä odotteli Salmista dopingtestistä. SE-juhlat jäävät myöhemmäksi.

– Itse olisin käynyt oluella, mutta ei sitäkään nyt ehdi. Tulee köyhemmät juhlat, mutta pidetään niitä enemmän sitten syksyllä Tokion ja seiväsjuoksun jälkeen, hän sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?