Superlupaus hiihti viime talvena MM-hopealle, mutta pisti sukset sivuun ja panostaa nyt yleisurheiluun – ”Oli pakko”

Eemil Helanderin uravalinta yllätti monet.

Eemil Helander oli lupaava hiihtäjä.

9.6.2021 8:10

Petäjävetiselle Eemil Helanderille, 20, jäi upeat viimeiset muistot hiihtouraltaan, joka yllättäen päättyi tähän kauteen. Nuorukainen saavutti hyvien kaveriensa Niilo Moilasen, Niko Anttolan ja Alexander Ståhlbergin kanssa viestihopeaa Vuokatissa nuorten MM-kisoissa.

Mutta kun lumet alkoivat sulaa, pitkään kahta lajia palvellut superlahjakkuus ilmoitti yllättäen, että tulevaisuus on juoksuradoilla. Oberstdorfin MM-kisoissa yksi aikanaan täsmälleen päinvastaisen ratkaisun tehnyt urheilija saavutti mitalin, kun entinen puolimaileri Johanna Matintalo kuului hiihtoviestin pronssikvartettiin.

Helander totesi tiedostavansa hyvin, että ammattimainen urheilemisen mahdollisuus ja arvokisamitalin todennäköisyys on Suomessa suurempi maastohiihtäjälle kuin globaalin kilpailun puristuksessa olevalle ratajuoksijalle.

–Tiedän todennäköisyydet täysin. Mutta pidän tästä juoksuhommasta vain niin paljon, että päädyin tähän. Hiihtokavereilta on tullut pelkkää positiivista kannustusta. Ystävyys jatkuu.

Helanderin päämatkaksi valikoituu 3000 metrin estejuoksu, jossa hän tiistaina sijoittui Paavo Nurmi Gamesissä kahdeksanneksi ajalla 8.52,12. Oma ennätys 8.45,96 syntyi Manchesterissä 27. toukokuuta.

Eemil Helander juoksi Turussa tiistaina.

Ennätys on nyt kohentunut vajaassa kolmessa vuodessa noin 38 sekuntia, ja Helanderilta odotetaan suurtekoja muutaman vuoden päästä. Hän on timanttinen hapenottolahjakkuus.

–Juoksupotentiaali on ulosmittaamatta hyvin pitkälle, sillä juoksumäärät ovat hiihtoharjoittelun osana olleet toistaiseksi erittäin maltillisia. Ne kasvavat nyt selvästi samalla kun kokonaisharjoittelun määrä putoaa.

Juoksua ei voi järkevästi harjoitella tunneissa yhtä paljon kuin jaloille paljon armollisempaa hiihtoa.

Helander myönsi aavistuksen tympiintyneensä hiihdossa välineiden massiiviseen osuuteen tuloksenteossa, vaikka olikin omaan kalustoonsa tyytyväinen.

–Tähän ratkaisuun päädyttiin nyt tavallaan pakonkin edessä. Nyt olisi pitänyt alkaa treenata hiihtoa niin, että yläkroppaan olisi alkanut kertyä jonkin verran pihviä. Varsinkin perinteinen vaatii sitä nykyään. Ylävartalon lihasmassa taas ei kestävyysjuoksussa todellakaan ole mikään bonus. Eli se ratkaisu oli pakko tehdä nyt.

Fiksu nuorukainen menee syksyllä armeijaan ja aloittaa sitten taloustieteiden luvut Jyväskylän yliopistossa. Hiihtoa hän ei armeijassa pääse pakoon.

–Santahaminan Urheilukoulussa on Ristomatti Hakola yhtenä kouluttajana. Eikä siinä mitään, en minä hiihtoa ole hylkäämässä. Ladulla käydään vastakin mielellään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?