Tamara Press on kuollut – Pauli Nevala muistelee epäilyksiä herättänyttä Neuvostoliiton urheilun sisarparia: ”Puhuttiin suoraan Pressin veljeksistä”

Tamara ja Irina Pressin sukupuoli herätti 1960-luvulla epäilyksiä. Kummankin ura päättyi sukupuolitestien alkaessa kuin seinään. Pauli Nevalan mielestä kyse oli ”kilpailuedusta”.

Kuulantyönnön ja kiekonheiton olympiavoittaja Tamara Press menehtyi maanantaina 84 vuoden iässä. Hän kuului 1960-luvun yleisurheilun legendaarisiin hahmoihin.

27.4.2021 14:02

Venäjän urheiluministeriö kertoi maanantaina verkkosivuillaan suru-uutisen.

Kuulantyönnössä ja kiekonheitossa yhteensä kolme olympiakultaa voittanut Tamara Press oli menehtynyt 84-vuotiaana. Hänen pikkusiskonsa, 80 metrin aitajuoksun ja viisiottelun olympiavoittaja Irina Press, menehtyi jo vuonna 2004 vain 64 vuoden iässä.

Pauli Nevala, keihäänheiton olympiavoittaja vuodelta 1964, on harvoja elossa olevia suomalaisia, joka voi muistella Neuvostoliittoa edustaneita sisaruksia omien kokemustensa ja muistikuviensa pohjalta.

Nevala voitti Tokion kisoissa 1964 keihäänheiton 14. lokakuuta. Tämän jälkeen Irina Press voitti viisiottelun 17. lokakuuta. Tamara Press voitti kiekonheiton 19.10. ja jo päivää myöhemmin kuulantyönnön.

Irina Press (vas.) voitti olympiakultaa aitajuoksussa ja viisiottelussa. Sisarukset kokivat elämänsä alussa kovia. Kummankin ura päättyi maaliskuussa 1966 kuin seinään.

Nevala muistelee, että sisarukset olivat 1960-luvulla monellakin tavalla mieleenpainuvia hahmoja. Kummankin todellisesta sukupuolistatuksesta puhuttiin tuolloin paljon.

– Puhuttiin ihan suoraan Pressin veljeksistä ja vitsailtiin, että kumpikin ajoi partansa joka aamu. Kyllä minä heidät hyvin muistan, sanotaan, että rotevan puoleisia kumpikin.

Yleisurheilun dopingvalvonta alkoi vasta 1960-luvun loppupuolella, mutta sukupuolitestaus alkoi jo vuonna 1966. Syystä tai toisesta sekä Irina että Tamara Pressin ura päättyi kuin seinään Länsi-Saksan Dortmundissa 27. maaliskuuta 1966 pidettyjen kisojen jälkeen.

Nevala haluaa painottaa, että aika ja maailma näyttivät 1960-luvun huippu-urheilussa kovin toisenlaisilta kuin nyt.

– Ihmisiä on monenlaisia. Jos heillä oli rajusti mieshormonia tuottanut elimistö, niin minkäs he sille mahtoivat? Tai jos heille syötettiin mieshormonia, niin eihän sekään silloin varsinaisesti mitään sääntöjä rikkonut. Ajan henki oli enemmän sellainen, että tuollainen nähtiin kilpailueduksi, jolla pystyttiin kohentamaan tuloksia, sisarusten kanssa myös Belgradin EM-kisoissa 1962 samalla kentällä urheillut keihäslegenda totesi.

Pauli Nevala palasi Tokion olympiakisoista Suomeen 26. lokakuuta 1964 juhlittuna kultamitalistina. Hänen oikealla puolellaan perhosuinnissa 4:nneksi sijoittunut Eila Pyrhönen ja vasemmalla korkeushypyssä 13:nneksi sijoittunut Leena Kaarna.

Nevala uskoo, ettei lopullista totuutta asiasta saada tietää koskaan.

Tamara Press voitti kuulantyönnön jo Rooman olympiakisoissa 1960, mutta jäi tuolloin kiekonheitossa hopealle.

Irina Press voitti Roomassa tuohon aikaan 80 metrin mittaiset naisten pika-aidat. Hän osallistui olympiatasolla myös kuulantyöntöön ja pikajuoksuun.

Tamara Press saavutti kuulassa ja kiekossa myös yhteensä kolme EM-kultaa.

Sisarusten lähtö elämään ei ollut helpoimmasta päästä, sillä heidän puna-armeijassa palvellut isänsä kaatui toisen maailmansodan rintamalla 1942.

Äiti vei sodassa täysin tuhoutuneessa Harkovan kaupungissa syntyneet tyttärensä turvaan nykyisessä Uzbekistanissa sijaitsevaan Samarkandin kaupunkiin.

Tamara Press vaikutti aktiiviuransa jälkeen merkittävissä urheilun luottamus- ja valmennustehtävissä, väitteli kasvatustieteiden tohtoriksi ja kirjoitti useita tieteellisiä teoksia. Hänet palkittiin korkealla Leninin ansioristillä.

Irina Press suoritti nuorempana myös akateemisen loppututkinnon valmennustieteistä ja teki työuransa urheilun parissa erilaisissa rooleissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?