Beth Potter juoksi huiman viiden kilometrin maailmanennätyksen - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Yllätysnimi rikkoi ”superkengillä” maailmanennätyksen – ei edes treenaa juoksua päälajinaan

Englantilaisen Beth Potterin hurja tulos puhuttaa monestakin syystä.

Beth Potter juoksi huiman ajan. Arkistokuva.­

8.4. 14:46

Britanniasta tuli lauantai-iltana melkoinen uutispommi, kun sosiaalinen media kertoi Beth Potterin juosseen 5 kilometrin maantiejuoksussa maailmanennätyksen 14.41.

Aika oli hämmästyttävä, koska 29-vuotias Potter ei edes treenaa varsinaisesti juoksua vaan triathlonia.

Toki hänellä on juoksutaustaa. Hän osallistui muun muassa 10 000 metrin kilpailuun Rion olympiakisoissa 2016, mutta ME-tasosta hän oli kaukana juoksu-uransa aikana.

Muutamat asiantuntijat laittoivat lauantain ennätysjuoksun uusien superkenkien ansioksi, mutta kukaan ei osaa todennäköisesti varmasti sanoa, miten paljon modernin teknologian kengät auttavat juoksijaa.

Fast running -sivuston mukaan Potter käytti juoksussa Asicsin MetaSpeed-kenkiä, joiden pohjan hiilikuitulevy toimii jousen tavoin ja auttaa juoksijaa.

Jo lauantai-illan aikana selvisi, että Potterin aikaa tuskin hyväksytään maailmanennätykseksi. Syynä oli se, että kilpailupaikalla Barrowfordissa ei ollut dopingtestaajia. Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA edellyttää testinäytteen antamista välittömästi suorituksen jälkeen, jotta tulos voidaan hyväksyä maailmanennätykseksi.

Kansallisten ennätysten suhteen säännöt ovat väljemmät. Jos testaajia ei ole tapahtumapaikalla, näyte voidaan ottaa hieman myöhemmin. Guardianin mukaan testaajat vierailivat Potterin luona sunnuntaina, joten tämä kriteeri täyttyi Britannian ennätyksen suhteen.

Mutta Guardian tietää kertoa, että ennätyksen ratifiointi kaatunee toiseen kriteeriin. Lehden mukaan kilpailun toimitsijoiden joukossa ei ollut ajanottajaa tai tuomaria, joilla olisi ollut Britannian yleisurheiluliiton UK Athleticsin vaatima pätevyys.

Siten Potterin loistava aika 14.41 jäänee vain hänen henkilökohtaiseksi ennätyksekseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?