Brittilehti julkaisi uusia paljastuksia: Epämääräisyyksiä kahden yleisurheilijan dopingtapausten tutkinnassa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Iso-Britannian yleisurheilussa kuohuu – venäläisetkin käräyttänyt toimittaja julkaisi taas kovia paljastuksia

Aitajuoksija Rhys Williams ja keskimatkuri Gareth Warburton selvisivät lyhyillä toimintakielloilla hormonikäryistään.

Rhys Williams (vas.) osallistui 400 metrin aitoihin Helsingin MM-kisoissa 2005. Vieressä pinkoo Suomen Ari-Pekka Lattu.­

4.4. 18:30

Toimittaja Nick Harris on kunnostautunut 2010-luvulla lukuisten dopingiin liittyvien tapausten paljastajana. Hän kertoi venäläisten systemaattisesta dopingkulttuurista jo kesällä 2013 eli ennen kuin saksalainen ARD-kanava teki asiasta megaluokan uutisen.

Viikko sitten Harris paljasti Mail on Sundayssa julkaistussa artikkelissa, kuinka Britannian antidopingtoimisto Ukada oli toiminut hämmästyttävällä tavalla kymmenen vuoden takaisessa dopingtapauksessa. Brittiläispyöräilijä oli antanut loppuvuonna 2010 näytteen, josta löytyi nandrolonia, joka on anabolinen steroidi ja kielletty aine.

Ukada ei tutkinut itse tapausta, vaan antoi Britannian pyöräilyliiton hoitaa asian. Bristish Cycling lähetti testinäytteen tutkittavaksi laboratorioon, jolla ei ollut Maailman antidopingtoimiston Wadan akkreditointia. Ukada ei jatkanut itse asian selvittämistä.

Harrisin artikkelin jälkeen Wada ilmoitti ryhtyvänsä selvittämään Ukadan toimintaa.

Pääsiäissunnuntaina Mail on Sundayssa ilmestyi Harrisin uusi artikkeli, ja tällä kertaa kyse oli kahden yleisurheilijan dopingtapauksiin liittyvistä epämääräisyyksistä.

Aitajuoksija Rhys Williams ja keskimatkuri Gareth Warburton antoivat kesällä 2014 positiivisen dopingnäytteen. Kummankin testipullosta löytyi steroideja.

Tapausten käsittelyssä kaksikko ilmoitti, että kielletty hormoni oli päätynyt heidän kehoonsa ravintolisästä. Williams ja Wahrburton sanoivat, etteivät he olleet käyttäneet kiellettyjä aineita tarkoituksella.

Mail on Sundayn jutun mukaan urheilijat lähettivät käyttämänsä ravintolisätuotteen riippumattoman tahon analysoitavaksi. Tarkoituksena oli osoittaa, että aineesta löytyy jäämiä kielletyistä hormoneista. Asiaa hoiti urheilijoiden luottomies Darren Foote, joka oli mukana ravintolisäbisneksessä.

Kun brittien antidopingtoimisto käsitteli asiaa, Foote ilmoitti ettei ollut saanut vastausta analyysin suorittaneelta yritykseltä. Mail on Sunday paljasti nyt, että tutkitut näytteet olivat olleet puhtaita ja Foote tiesi sen.

Mikäli tapausta käsitellyt Ukadan lautakunta olisi tiennyt asian, urheilijat olisivat saaneet todennäköisesti kahden vuoden toimintakiellon. Sen sijaan Warburton selvisi kuuden kuukauden pannalla ja Williams sai neljän kuukauden kilpailukiellon.

Kumpikin juoksija osallistui Lontoon olympiakisoihin 2012. Williams muistetaan myös Helsingin EM-kisoista samalta kesältä. Walesilainen voitti tuolloin Euroopan mestaruuden 400 metrin aitajuoksussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?