Reetta Hurske lähti Antti Haapakosken valmennuksesta - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Suomen aituritähti jätti uuden valmentajansa pikavauhtia – ”Ajatukset eivät oikein kohdanneet”

Tokion olympiarajan rikkonut Reetta Hurske ei ollut valmis Antti Haapakosken haluamiin muutoksiin. Palasi vanhan valmentajansa luo.

Reetta Hurske sijoittui viime elokuussa Turun Kalevan kisojen finaalissa kolmanneksi.

31.3. 14:24

Tokion olympiakisojen suoran aikarajan jo kesällä 2019 rikkonut pika-aituri Reetta Hurske, 25, pettyi viime kauden tuloksiinsa.

Niiden taustalta löytyi mm. ylikuormitusta.

Kun kauden jälkeinen lepojakso oli ohi, Hurske loppusyksystä yllättäen ilmoitti siirtyvänsä Kuortaneella toimivan Antti Haapakosken valmennukseen. Siihen asti Tampereen Pyrinnön urheilijaa oli aina valmentanut Marjukka Suihko.

Maan parasta miespika-aituria Elmo Lakkaa valmentava Haapakoski tiedetään alan mieheksi.

Hänen oma ennätyksensä 13,42 on Suomen kaikkien aikojen tilastokakkonen. Nuorten Euroopan mestari juoksi mm. 1994 EM-finaalissa ja 1995 MM-välierissä. Hän oli ylivoimainen suomalainen pika-aituri läpi 1990-luvun.

Haapakoski vahvisti keskiviikkona Ilta-Sanomille tiedon, jonka mukaan Hurske ei olisi viihtynyt hänen valmennuksessaan kuin muutaman kuukauden ja palannut sitten Suihkon valmennukseen.

– Se on ihan totta, tästä on noin kuukausi, kun tiet erosivat. Halusin valmennukseen aika merkittäviä muutoksia. Ajatukset eivät niiden tiimoilta oikein kohdanneet, ja sinänsä ihan hyvähenkisten keskustelujen kautta päädyimme tähän ratkaisuun, Haapakoski sanoi.

Hurske tiedetään erittäin räjähtäväksi aiturityypiksi, joka voimantuotollaan pysyy 4–6 aitaväliä aivan maailmanvalioiden kelkassa.

– Se on Reetan vahvuus, jota en missään nimessä ollut pilaamassa. Mutta olisin ohjannut harjoittelua talvikaudella enemmän teknisten elementtien suuntaan. Sellaista muutosharjoittelua on mahdoton toteuttaa yhtä aikaa täysvauhtisen nopeusharjoittelun rinnalla.

Tästä filosofiamuutoksesta kaksikko ei saavuttanut yksimielisyyttä.

Haapakoski on kuitenkin yhä sitä mieltä, että hänen linjansa olisi voinut säästää Hursketta esimerkiksi viime kaudella todetulta ylikuormalta ja vammoilta ylipäätään.

Myös urheilijan satsaus hallikauteen aiheutti näkemyseroa, sillä Haapakosken näkemyksen mukaan tarvetta oli enemmän harjoittelulle kuin kilpailemiselle.

Hurske juoksi tuloksellisesti varsin laskevalla käyrällä kuusi kovaa hallistarttia 29.1.–17.2. Torunin EM-hallikisoissa hän ei ollut.

– Totuus on, että siinä mentiin kolmisen viikkoa kovin vähäisellä harjoittelulla. Hänen paras halliaikansa (8,04) oli sinänsä niistä lähtökohdista ihan hyvä.

 

Tilastokärki Nooralotta Neziri pisteli 7,91. Haapakosken ja Hurskeen kattilat jaettiin juuri ennen EM-hallikisoja.

– Urheilija elää hetkessä, valmentaja tulevaisuudessa ja kokonaisuudessa, Haapakoski sanoo.

Hän korostaa, ettei tunne mitään negatiivista Hursketta kohtaan, vaikka yhteistyö jäi lyhyeksi. Mutta kun urheilija muutosvalmennuksen perään lähti, Haapakoski toki olisi toivonut, että olisi saanut hieman enemmän aikaa.

– Elämme kuitenkin varsin lyhytjänteisessä maailmassa.

Annimari Korte (oik.), Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske ovat nostaneet Suomen naisaitajuoksun eurooppalaiselle eliittitasolle.

Valmennuskuvio oli tarkoitus järjestää niin, että Hurske ja Lakka olisivat harjoitelleet mahdollisimman paljon Kuortaneella ja ajoittain Haapakoski olisi käynyt Lakan luona Jyväskylässä tai Hurskeen luona Tampereella.

– Reetta kävi kyllä kiitettävästi Kuortaneella sen ajan kuin teimme töitä yhdessä, siitä ei jäänyt kiinni.

Hurske rikkoi Tokion olympiarajan (12,84) heinäkuussa 2019 Joensuussa samassa kilpailussa, jossa Annimari Korte juoksi SE-ajan 12,72. Hurske pysäytti digitaalit aikaan 12,78.

Viime kesänä Hurske alitti 13 sekunnin rajan kahdesti ja juoksi parhaimmillaan 12,91. Kauden loppu oli heinäkuun puolivälistä alkaen erittäin vaikea.

Juttua korjattu 2.4. klo 16.01: Hurske ei omien sanojensa mukaan ollut raskaasti pettynyt, vaan ainoastaan pettynyt. Korjattu myös raskas hermostollinen ylikuormitus pelkäksi ylikuormitukseksi.

Antti Haapakoski (oik.) aitoi 1996 Atlantan olympiakisoissa samassa alkuerässä kuin kultamitalisti Allen Johnson.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?