Jade Nyström, 17, on transsukupuolinen korkeushyppääjä – äiti auttoi löytämään uuden nimen lapselleen

Lapinjärveläinen Jade Nyström on ikäluokkansa paras korkeushyppääjä.

13.3.2021 7:45

– Määrittelen itseni transnaiseksi tai naiseksi, Jade Nyström, 17, sanoo Ilta-Sanomille.

Nyström on ollut yksi viime kuukausien näkyvimmistä yleisurheilijoista Suomessa. Tammikuussa lahjakas korkeushyppääjä oli ehdolla Urheilugaalassa vuoden esikuvaksi. Palkinnon voitti entinen painija Petra Olli.

Ensimmäisen kerran Nyström esiintyi isossa mediassa viime syyskuussa, kun Helsingin Sanomien Kuukausiliite kertoi lapinjärveläisen nuoren urheilijan tarinan. Vielä tuolloin hän ei julkisesti määritellyt sukupuoli-identiteettiään. Hän oli vain oma itsensä: syntymässä pojaksi määritelty homoseksuaali, joka piti meikkaamisesta, naisellisesti pukeutumisesta ja dragista.

Drag on taidemuoto, jossa henkilö esimerkiksi pukeutumisen avulla leikittelee sukupuolilla ja sukupuolirooleilla.

Jade Nyström häikäisi Urheilugaalassa.

Helmikuun alussa Nyström kertoi Iltalehdelle olevansa transsukupuolinen. Transsukupuolisuus tarkoittaa sitä, että ihmisen sukupuoli-identiteetti ei vastaa hänen syntymässä määriteltyä sukupuoltaan.

Nyström käsitteli julkisuudessa rohkeasti ja avoimesti isoja omaan minuuteensa liittyviä kysymyksiä. Haastattelujen antaminen ei häntä kuitenkaan huimaa.

– Minulle ei ole minkäänlainen ongelma kertoa asioista julkisuudessa, koska haluan itsekin, että asioista puhutaan enemmän. Tämä on ollut kivaa. Oloni on helpottunut, kun sain kerrottua nuo jutut, Nyström kertoo.

Jade Nyström on transihminen.

Transsukupuolisuudesta kertomisen ohella hän on vaihtanut etunimeään. Syntymän jälkeen hänelle annettiin nimi Jere, jota käytetään tässä jutussa Nyströmin luvalla. Nimeä Jade hänen ystävänsä alkoivat käyttää pari kuukautta sitten, mutta ”isommin”, kuten Instagram-sivullaan, Nyström otti nimen käyttöönsä muutama viikko sitten.

– Minun äitini alkoi miettiä nimeä kanssani. Äitini ehdotti Jadea, koska se kuulosti hyvältä. Nimi tuntuu tosi omalta. Se on lähellä edellistä nimeäni, joten se on helppo muistaa, Nyström toteaa ja kertoo vaihtavansa nimensä virallisesti aikaisintaan vasta ensi vuonna, kun tulee täysi-ikäiseksi.

Nyströmin äiti on esiintynyt myös hänestä aiemmin kirjoitetuissa lehtijutuissa. Kun lapsi kiinnostui dragtaiteesta, äiti auttoi tilaamaan internetistä peruukin. Äiti otti Nyströmistä myös ensimmäiset drag queen -poseraauskuvat sosiaaliseen mediaan.

– Äidilläni on minulle tosi iso merkitys. Hän hoitaa asioitani ja on samalla sellainen, joka tukee.

Jade Nyström saa paljon tukea perheeltään. Joskus myös apua somekuvien ottamiseen.

Isovanhemmilta on tullut sekä tukea että sopivia haasteita.

– Sain heiltä rakennekynsisetin, kun voitin kisan.

Dragharrastus on jatkunut ja syksyllä Nyström nousi ensimmäistä kertaa lavalle drag queenina. Ennen joulua hän esiintyi uudestaan kuuluisan helsinkiläisen homobaarin Herculeksen juhlassa.

– Esiintymiseeni kuuluu lip sync -vaihe ja koreografia. Lavalla tuntui tosi omalta olla ja olihan se siistiä.

Nyström kuvasi itsensä dragesityksensä jälkeen.

Vaikka Nyström on kertonut olevansa transihminen, hän ei vielä tiedä, aikooko joskus hakeutua sukupuolen korjausprosessiin.

– Jos tekisin kaikki korjaukset ja jos hormonini olisivat tietyllä tasolla, niin pystyisin vaihtamaan sarjaa, Nyström spekuloi. Hän on kuitenkin Instagramissa alleviivannut, ettei miesten sarjassa kilpaileminen ole hänelle ongelma.

Nyström ei vielä tiedä, kuinka toimii sukupuolenkorjausprosessin kanssa.

Nyström on ikäluokkansa paras korkeushyppääjä. Hän on voittanut Suomen mestaruuden ikävuosina 14–16 ja ponnisti viime elokuussa ennätyksekseen 193. Syksyllä ja talvella treenit kouvolalaisseura Korian Ponnessa ovat kehittäneet lupausta lisää.

– Korkeushyppy on tosi hyvällä mallilla. Kaikki osa-alueet ovat menneet eteenpäin, hän arvioi.

Korkeusesikuvikseen hän nimeää kaksi suomalaishyppääjää: Ella Junnilan ja Heta Tuurin.

Nyström kisannee samalla stadionilla idoliensa kanssa ensi kesänä Tampereella, sillä hänen suunnitelmissaan on osallistua ensimmäistä kertaa Kalevan kisoihin.

Poikajuniorit ovat kadonneet Nyströmin ympäriltä urheilukentillä. Ella Junnilan mielestä hänellä on ”nätti hyppytekniikka”.

Juniorikentillä Nyström on jäänyt yksin. Hän kertoi Kuukausiliitteessä poikapuolisten ystävien kaikonneen urheilupiireissä ympäriltä kenties siksi, ettei heitäkin ”luokiteltaisi homoiksi”. SM-kisoissa vastustajat naureskelivat ja kannustivat toisiaan, ettei Nyström voittaisi. Voitti silti.

Onko tilanne parantunut viime syksyn jälkeen?

– Riippuu ihmisestä. Ei mitään isoa muutosta.

Ovatko ihmisten reaktiot muuttuneet Urheilugaalan jälkeen?

– Ei oikeastaan. Tosi paljon kaduilla tulee niin ärsyttävää tuijottamista. Ei vain, että joku katsoo nopeasti, vaan että hän oikeasti osoittelee ja naureskelee.

Se ei Nyströmin rimaa vavisuta. Vaikka toiset lyövät halvasti alas, hän ponnistaa ylväästi ylös. Tavoitteet ovat korkealla.

– Haluan päästä isoihin kisoihin maailmalle, voittaa Suomen mestaruuksia ja tehdä Suomen ennätyksen, Nyström sanoo.

Korkeushypyn Suomen ennätyksen haltija Ella Junnila, 22, olisi toivonut, että Jade Nyström olisi voittanut vuoden esikuvan palkinnon Urheilugaalassa.

– Minä olisin antanut Unon hänelle. On hienoa, että urheilussakin ollaan vihdoista viimein tulossa ilmapiiriin, jossa on mahdollisuutta ilmaista itseään ja olla vapaasti oma itsensä, vaikka se valitettavasti vaatii vielä Jadelta edelläkävijän roolia, Junnila kommentoi Ilta-Sanomille.

Hän on tavannut Nyströmin kerran, Tampereella yleisurheilun juniorikilpailussa, jossa Junnila oli jakamassa palkintoja ja Nyström kisaamassa. Nyström voitti.

– Kiinnitin huomiota siihen, että hänellä oli hyvin nätti tekniikka. Onnittelin häntä tuloksesta. Korkushypyn ulkopuolelta minulla jäi mieleen, että hänellä oli upeasti laitetut kynnet. Kehuin niitä. Itselläni on yleensä aina ihan nysäkynnet eivätkä ne kasva miksikään, Junnila muistelee.

Ella Junnila on valmis jakamaan Ratinan stadionin transnaisten kanssa.

Hallitseva korkeushypyn Suomen mestari Heta Tuuri, 26, on myös tavannut Nyströmin.

– Hän vaikuttaa tosi mukavalta ja motivoituneelta urheilijalta, Tuuri sanoo ja kertoo olevansa iloinen, että Nyström pitää häntä esikuvanaan.

Sekä Junnila että Tuuri uskovat, että korkeushyppääjät ottavat Nyströmin hyvin vastaan Kalevan kisoissa eikä 17-vuotiaan lapinjärveläisen tarvitse kokea samaa eristämistä ja naureskelua kuin junioreissa.

– Hän on totta kai tervetullut juuri sellaisena kuin hän on, Tuuri lupaa.

Heta Tuuri uskoo, että Nyström otetaan hyvin vastaan Kalevan kisoissa.

Junnila korostaa, ettei voi puhua muiden urheilijoiden puolesta, mutta sanoo:

– Minä ainakin aion ottaa Jaden vastaan, jos hän Kalevan kisoihin haluaa tulla. Toivon, että hän tulee. On ihan upea kokemus päästä kilpailemaan ensimmäistä kertaa Kalevan kisoissa.

Esimerkiksi keskustelu juoksija Caster Semenyan testosteroniarvojen ympärillä on osoittanut, että sukupuolen moninaisuus on yhä urheilulle hankala aihe. Olisivatko Tuuri ja Junnila valmiita tulevaisuudessa kilpailemaan jonkun transnaisen kanssa?

– Jos mahdollisuus on, on totta kai tervetullut kisaamaan, Tuuri sanoo.

– Ehdottomasti. Minusta asia on todella yksinkertainen. Meillä on Kansainvälisessä yleisurheiluliitossa tietyt säännöt, jotka sallivat transnaisten kilpailemisen naisten sarjassa ja sillä hyvä. Minkä ihmeen takia minä asettuisin poikkiteloin? Junnila kysyy ja jatkaa:

– Jos me pelaamme samoilla säännöillä, niin tänne vaan.

Jade Nyström on kiinnostunut dragtaiteesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?