Ulkomaalaisten humalabileet häiritsivät suomalaisia yleisurheilijoita EM-kisoissa – lajipomo pelasti mitalipäivän: ”Vedin töpselin irti”

Valmennuspomo Tuomo Salonen keskeytti rohkeasti humalaiset urheilijabileet, vaikka juhlijaporukassa oli myös isoja mörssäreitä.

Valmennuspäällikkö Tuomo Salosen määrätietoinen toiminta pelasti mm. korkeushyppääjä Ella Junnilan loistavan finaalipäivän.

11.3.2021 16:52

Yleisurheilun EM-hallikisojen päätöspäivä Puolan Torunissa oli mitalia yli 20 vuotta jahdanneen Suomen kovaa ilotulitusta.

Pikajuoksija Lotta Kemppinen otti 60 metrillä hopeaa, korkeushyppääjä Ella Junnila pronssia, aitajuoksija Nooralotta Neziri 60 metrillä 4. sijan ja kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä ja Senni Salminen sijat 6 ja 7.

Kun tähän lisätään jo aiemmin pituushypyn pronssia loistotuloksella 824 ottanut Kristian Pulli, kyse oli lähes täysosumakisoista.

Suomen joukkueen hotellilla noin kahdeksan kilometriä hallilta alkoi kuitenkin lauantai-iltana tapahtua asioita, jotka olisivat voineet heikentää pahasti suomalaisten virettä ennen sunnuntain kilpailuja.

– Hotellin kokoushuoneessa alkoi loppuillasta turkkilaisten johdolla hurjat möykkäbileet. Musiikkia soitettiin nupit kaakossa, viinaa juotiin oikein huolella ja kas kummaa maskipakkokin oli bilettäjiltä unohtunut, kertoo Suomen joukkueenjohtajana Puolassa toiminut Tuomo Salonen.

Hän on Urheiluliiton huippu-urheilun valmennuspäällikkö.

Salonen ja joukkueen urheilupsykologi Marja Kokkonen ymmärsivät heti, että hotellin hentoja ja surkeasti ääntä eristäneitä rakenteita järisyttänyt bassonjytke uhkaa pilata mitalitavoittein pyhäpäivään valmistautuneiden urheilijoiden yöunet.

– Sunnuntain finaaliurheilijamme eivät olleet ihan siinä kokoushuoneen tuntumassa, mutta oli selvää, että musiikki ja mökä kuuluu hotellissa kaikkialle ja asialle on tehtävä äkkiä jotakin, Salonen kertoo.

Kokkonen lähti hotellin vastaanottoon raportoimaan tilanteesta, ja Salonen suuntasi kohti kokoushuonetta. Keskimatkoilla pitkän uran juossut hoikka mies arveli, että vastassa saattaa olla myös 7,26-kiloista rautapalloa yli 20 metriä pukkaavia mörssäreitä.

– Menin sinne kokoushuoneeseen ja katsoin, missä on soittopeli. Vedin siitä töpselin irti ja ilmoitin, että juhlat on juhlittu. Seurasi tietysti sellainen epäuskoinen tunnelma, Salonen muistelee huvittuneena.

Paikalla oli noin 25 ihmistä, joukossa myös hyvin isoja miehiä. Turkkilaiset poistuivat paikalta Salosen mukaan hyvin äkäisinä ovia paiskoen.

– Oli siellä kahden muunkin maajoukkueen porukkaa, mutta niitä en halua laittaa julkiseen jalkapuuhun. Jokainen niiden edustaja selvästi tajusi virheensä ja poistui saman tien nöyränä paikalta.

Pituushyppääjä Kristian Pullin (oik) pronssimitali tuli loistotuloksella 824, joka on kovaa valuuttaa missä tahansa kilpailussa.

Tällaisista Salosen mainitsemista syistä esimerkiksi olympiakisojen urheilijakylä yritetään aina pitää täysin kuivana eli niissä ei ole alkoholitarjoilua ja alkoholituotteet pyritään takavarikoimaan kulunvalvonnassa.

– Raportoin tapahtuneesta myöhemmin järjestäjille. Tietysti harmitti muista urheilijoista piittaamaton juhliminen, mutta ennen kaikkea se, että maskikuri petti heiltä täysin. Sen piti olla näissä kisoissa ja tässä tilanteessa niin kaikille kiveen hakattu asia, Salonen sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?