EM-hallikisoissa historiallista suomalaistykitystä! Edellisen kerran vastaavaa nähtiin 43 vuotta sitten - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

EM-hallikisoissa historiallista suomalaistykitystä! Edellisen kerran vastaavaa nähtiin 43 vuotta sitten

Puolan Torunissa käydyissä yleisurheilun EM-hallikisoissa nähtiin tämän vuosituhannen ylivoimaisesti parasta suomalaismenestystä.

Kristian Pulli, Ella Junnila ja Lotta Kemppinen ovat tuoreita EM-mitalisteja.­

7.3. 22:07

Yleisurheilun EM-hallikisat päättyivät sunnuntaina riemukkaisiin suomalaistunnelmiin Puolan Torunissa.

Päätöspäivänä Lotta Kemppinen juoksi 60 metrin hopeaa ja Ella Junnila ponkaisi korkeushypyn pronssia Suomen ennätyksellä 196. Naisten 60 metrin aidoissakin mitali oli lähellä, sillä Nooralotta Neziri sijoittui neljänneksi. Hän jäi mitalista vain sadasosan päähän.

Perjantaina Kristian Pulli avasi Suomen mitalitilin pituushypyn pronssilla ja sisäratojen SE-tuloksella 824. Pullin pronssi oli ensimmäinen suomalaismitali EM-halleissa sitten Timo Aaltosen vuonna 2000 pukkaamaan kuulakullan.

Kemppisen ja Junnilan nappipäivä sunnuntaina takasi sen, että Torunin kisoista tuli paras suomalaisesitys sitten vuoden 1978.

43 vuotta sitten kisat käytiin Milanossa ja Suomi nappasi hurjat kolme kultaa.

Markku Taskinen tuolloin juoksi 800 metrillä yhä voimassa olevan Suomen halliennätyksen 1.47,35 ja oli 0,33 sekuntia hopealle tullutta DDR:n Olaf Beyeriä nopeampi.

1 500 metrillä Antti Loikkanen juoksi niin ikään yhä voimassa olevan SE:n 3.38,16 ja löi Länsi-Saksan hopeamiehen Thomas Wessinghagen seitsemällä sadasosasekunnilla.

Kuulantyönnössä kultamitalin voitti Reijo Ståhlberg, joka pukkasi 20,48. Puolalainen olympiavoittaja Wladyslaw Komar hävisi Ståhlbergille 32 senttiä.

Reijo Ståhlberg pukkasi kultaa Milanossa.­

Vuonna 1977 Espanjan San Sebastianissa Suomi otti myös kolme EM-hallimitalia. Tuolloin Pekka Päivärinta oli hopealla 3000 metrillä ja Antti Kalliomäki seiväshypyssä. Lisäksi Arto Bryggare aitoi 60 metrin pronssia.

Yleisurheilun tilastogurun Mikko Niemisen mukaan Torunin kisojen menestys oli peräti Suomen kaikkien aikojen parasta. Vaikka 1977 ja 1978 tuli kolme mitalia, muita pistesijoja suomalaiset saavuttivat 1977 vain kaksi ja 1978 ainoastaan yksi.

Torunissa mitalistien lisäksi kahdeksan parhaan joukkoon selvisivät Neziri, seiväshyppääjä Wilma Murto (6:s), kolmiloikkaajat Kristiina Mäkelä (6:s) ja Senni Salminen (7:s) sekä 800 metrin juoksija Sara Kuivisto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?