Lotta Kemppinen haastaa Helinä Marjamaan 100 metrin SE-aikaa - Yleisurheilu - Ilta-Sanomat

Tilastovertailu paljastaa: Lotta Kemppisellä on mahdollisuus lyödä 37 vuotta vanha Suomen ennätys

Lotta Kemppinen lähtee EM-hallikisoihin viidenneksi kovimmalla tilastoajalla.

Lotta Kemppinen voitti lauantaina 60 metrin Suomen mestaruuden ja teki taas uuden SE:n, 7,16.­

22.2. 8:00

Helinä Marjamaan naisten 100 metrin Suomen ennätys (11,13) on ollut voimassa jo reilut 37 vuotta. Nyt näyttää siltä, että se voi ensimmäistä kertaa 20 vuoteen saada todellisen uhkaajan.

HIFK:n vasta 22-vuotias Lotta Kemppinen on tykittänyt hallikaudella jo kaksi upeaa naisten 60 metrin SE:tä: ensin kaksi viikkoa sitten Helsingissä 7,19 ja viimeksi lauantaina Jyväskylässä SM-hallikisoissa 7,16.

Kemppisen oma ennätys on vuoden aikana parantunut 12 sadasosasekuntia.

Ilta-Sanomat vertaili Suomen nopeimpien naisten ennätyksiä 60:lla ja 100 metrillä. Kemppisen ennätys 60 metrillä esimerkiksi on 0,04 sekuntia parempi kuin 100 metrin kaikkien aikojen tilastokolmosella Sisko Hanhijoella, kuusi sadasosaa parempi kuin kakkosella Mona-Lisa Pursiaisella ja peräti 0,13 sekuntia parempi kuin SE-nainen Marjamaalla.

Vertailu Marjamaahan ja Pursiaiseen on kuitenkin sikäli harhaanjohtavaa, että 1970- ja 1980-luvulla hallikisoja järjestettiin huomattavasti harvemmin kuin nykyään.

Oheisesta taulukosta voidaan lukea, että matka 60:stä 100 metriin on Suomen nopeimmilla naisilla kestänyt keskimäärin 4,04–4,08 sekuntia.

Jo se kielii siitä, että Kemppisellä on täydet mahdollisuudet parantaa nykyistä ennätystään (11,45) ainakin pari kymmenystä.

Pursiaisen 60:n ja 100 metrin ennätysten välillä on vain 3,97 sekuntia, Marjamaalla hämmästyttävästi vain 3,84, mutta kuten todettua, nuo ajat eivät ole täysin vertailukelpoisia vähien hallikisojen takia.

Ilta-Sanomien yleisurheiluasiantuntijan Lauri Hollon mukaan Kemppisellä on kuitenkin hyvä mahdollisuus runtata matka 60 metristä 100 metriin alle neljän sekunnin. Hollo pitää Kemppistä jopa parempana 100 metrin kuin 60 metrin juoksijana.

– Lähtö ei ole ollut Kemppisen paras osa-alue, mutta kun hän pääsee maksimivauhtiin, niin askel alkaa oikein imeä. On ollut monelle yllätys – myös itselleni – että hän on ollut 60 metrillä näin kovalla tasolla, Hollo sanoo.

– Ei hän kaiken järjen mukaan hirvittävän kaukana voi satasen Suomen ennätyksestäkään olla, Hollo aprikoi.

Ennen kesän koitoksia ja mahdollista SE-jahtia ovat kuitenkin vuorossa EM-hallikisat. Kemppinen on Euroopan tilastossa 60 metrillä jaetulla viidennellä tilalla, eroa tilastokolmoseen, Saksan Amelie-Sophie Ledereriin on vain 0,04 sekuntia.

– Loppukilpailupaikka on aivan täyttä realismia, ja hyvällä juoksulla Kemppinen ehdottomasti taistelee mitalista. Lähdössä ei saa kuitenkaan tulla ongelmia, Hollo miettii.

Lotta Kemppinen oli Jyväskylän SM-hallikisojen yksi kiinnostavimmista urheilijoista.­

Kemppisen valmentaja Mervi Brandenburg pitää suojattinsa kovan tulosparannuksen ansiona terveyttä. Monta vuotta piinanneet takareisivaivat saatiin selätettyä, ja harjoitteluun löytyi hyvä rytmi.

– Viime keväänä korona vähän verotti, kun harjoitteluolot muuttuivat. Saimme kuitenkin rytmistä kiinni hyvin pienin muutoksin ja loppuvuodesta korona teki sitten palveluksen: Lotta siirtyi etäopiskeluun ja pääsimme harjoittelemaan yleisestä käytöstä suljettuihin urheiluhalleihin. Viime kuukaudet ovat olleet täydellistä omistautumista urheilemiselle, Brandenburg kuvaa.

Hollo näkee toiseksi vahvaksi tekijäksi monipuolisen harjoittelun. Vuoteen 2017 saakka Kemppinen kilpaili myös kuulassa, kiekossa ja keihäässä. Lisäksi Kemppinen on kilpaillut mm. moukarinheitossa ja seiväshypyssä.

– Valmentaja valmensi ryhmää sillä tavalla, että moni saattoi sanoa, miksi te hitautta harjoittelette? Harjoittelu oli maltillista ja monipuolista. Vasta viime vuosina on siirrytty tehoharjoitteluun. Jos olisi koko ajan harjoiteltu vieteri suorana, Kemppinen olisi vammautunut monet kerrat, Hollo sanoo.

Brandenburg allekirjoittaa Hollon näkemyksen.

Jos Lotta Kemppinen saa kesän kisoissa suotuisat olot taakseen, jopa Helinä Marjamaan 37 vuotta vanha Suomen ennätys voi olla uhattuna.­

– Jossain vaiheessa mietimme, että Lotasta voisi tulla kansainvälisen tason ottelija. Ja olisi voinut tullakin, mutta palasimme lopulta pikajuoksuharjoitteluun, Brandenburg sanoo.

– Olen valmentanut Lottaa yli 10 vuotta, ja nämä ovat niitä valmentamisen hienoja hetkiä! Jopa vähän hämmentäviä hetkiä. Me olemme kuitenkin molemmat hyvin jalat maassa olevia tyyppejä. Tiedämme, ettemme ole tehneet vielä likimainkaan kaikkea. Tässä on töitä edessä useiksi vuosiksi, Brandenburg pohtii.

Mikä on valmentajan näkemys, kuinka kovaa Kemppinen voi kesällä juosta?

– Tietenkin tavoite on parantaa ennätystä. Alle 11,30:n pitäisi mennä. Jos saadaan kisaan kiva lämpö ja sopivasti taakse lähelle kahta sekuntimetriä oleva myötätuuli, tulos voi olla tosi hyvä... Brandenburg sanoi arvoituksellisesti.

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?