Muistatko Sisko Hanhijoen? Julkisuudesta kadonnut juoksijatähti vaihtoi alaa yli viisikymppisenä: ”Olen viihtynyt todella hyvin”

Entinen 60 metrin SE-nainen Sisko Hanhijoki innostui, kun hänen 30 vuotta vanha ennätyksensä rikottiin vihdoin.

Sisko Hanhijoen vuonna 1990 juoksema SE meni viimein rikki.

9.2.2021 6:55 | Päivitetty 9.2.2021 10:08

Viikonloppuna Suomi sai yleisurheilussa uuden ennätysnaisen, jota oltiin odotettu pitkään. Lotta Kemppinen rikkoi Sisko Hanhijoen 30 vuotta vanhan sisäratojen Suomen ennätyksen 60 metrillä.

Voittotulos 7,19 nipisti ikuiselta tuntuneesta ennätyksestä pienimmän mahdollisen siivun: yhden sadasosan. Hanhijoki, 58, kommentoi uutista helpottuneena Ilta-Sanomille.

– Olin todella iloinen ja huojentunut, että laji ja ennätys liikahtivat eteenpäin, hän kertoo puhelimitse.

Heti SE-juoksun jälkeen Hanhijoki välitti Kemppiselle onnitteluviestin entisen valmentajansa Petteri Jousteen kautta. Hän ei yllättyisi, jos samaisia viestejä saisi lähettää jatkossa useamminkin.

– Toivon tosiaan niin. Nyt näyttää tosi hienolta, että antaa mennä vaan! Hanhijoki hihkaisee.

– Jo viime vuonna, kun Kemppinen juoksi lähelle, niin ajattelin, että ennätys olisi voinut tulla.

Sisko Hanhijoen SE kesti kauemmin kuin hän olisi itse odottanut. Kuva on vuodelta 1990.

Hanhijoki työskentelee nykyään kotikulmillaan Tervossa koulunkäynninohjaajana. Sitä ennen hän ehti toimia fysioterapeuttina yli 20 vuotta.

– Tervossa olemme asuneet vuodesta 1993. Täältä löytyi fysikaalinen hoitolaitos, jonka ostimme miehemme kanssa ja aloimme tehdä siinä töitä.

Alanvaihto nykyiseen virkaan sujui jouhevasti muutama vuosi sitten.

– Ajattelin, että voisi kokeilla jotain muutakin ja sitten järjestyi tällainen mahdollisuus Tervon yhtenäiskoulusta. Olen viihtynyt todella hyvin.

Lapset Heikki ja Reeta opiskelevat Jyväskylässä. Poikasten lennettyä pesästä Hanhijoki viettää vapaa-aikaansa liikkuen ja ulkoillen. Hän on löytänyt itselleen myös aivan uuden liikuntaharrastuksen.

– Kesällä pelaan aika paljon golfia. Asumme ihan golf-kentän vieressä. Jos kenttä ei olisi tullut tuohon viereen, niin tuskin olisin lajiin lähtenyt. Mutta nyt kun se tuli, niin se vei mukanaan.

Hanhijoki ei innostunut lähtemään kilpauransa jälkeen valmennustehtäviin tai seuratoimijaksi. Häntä on näkynyt julkisuudessa ylipäätään hyvin vähän.

– Olen ollut ihan vain penkkiurheilija urani jälkeen. Minkäs takia minun olisi siellä julkisuudessa pitänyt olla? hän nauraa.

Sisko Hanhijoki oli aktiiviurallaan kova menijä.

Hanhijoki voitti 60 metrillä EM-pronssia vuonna 1989. SE-aikansa hän juoksi vuotta myöhemmin Saksassa ja ylsi samaan tulokseen vielä Sevillan MM-halleissa 1991.7,20 oli kovaa valuuttaa tuohon aikaan.

– Kyllä se oli silloinkin kova aika, Hanhijoki sanoo.

Silti hän ei mitenkään uskonut, että ennätys säilyisi niin pitkään.

– Minun jälkeeni oli monia naisia, jotka sen olisivat voineet rikkoa. Mutta niin siinä vain vierähti näin kauan.

Haagissa juostun EM-pronssin lisäksi Hanhijoen mieleen ovat jääneet uran varrelta Barcelonan olympialaiset vuonna 1992.

– Pääsin sekä 100 että 200 metrillä välieriin. Se oli, ja on edelleen minulle kova juttu, hän muistelee.

Aktiivinen penkkiurheilija seuraa edelleen paljon pikajuoksua ja Jousteen nykyisiä valmennettavia. Hänellä on yksi tärkeä neuvo nuorille, jotka pyrkivät huipulle omassa lajissaan.

– Täytyy pitää urheilu ykkösenä ja päästä tuloksilla ensin otsikoihin, Hanhijoki sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?